Το αστυνομικό τμήμα της κομητείας Camden επλήγη πρόσφατα από μια επίθεση ransomware που κλείδωσε κρίσιμα αρχεία ποινικών ερευνών και εμπόδισε τις καθημερινές λειτουργίες του. Σύμφωνα με αρκετούς αξιωματούχους των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, αυτή η κακόβουλη κυβερνοεπίθεση προκαλεί σοβαρή αναστάτωση στην αστυνομική δύναμη της κομητείας.

Δείτε επίσης: Η συμμορία ransomware Money Message ισχυρίζεται ότι παραβίασε την MSI

Επίθεση ransomware στο αστυνομικό τμήμα της κομητείας Camden

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η επίθεση ξεκίνησε στα μέσα Μαρτίου και οι ειδικοί τεχνολογίας εξακολουθούν να εργάζονται για την αποκατάσταση όλων των συστημάτων σε απευθείας σύνδεση.

Το αστυνομικό τμήμα δήλωσε με αυτοπεποίθηση ότι η κυβερνοεπίθεση δεν είχε φτάσει στα συστήματα 911 ούτε επηρέασε άλλες λειτουργίες δημόσιας ασφάλειας, παρά την επιβεβαίωση του περιστατικού ransomware.

Πριν από περίπου τρεις εβδομάδες, κακόβουλο λογισμικό διείσδυσε στο CCPD σύμφωνα με τον Dan Keashen, εκπρόσωπο του τμήματος.

«Η υπηρεσία είναι επιχειρησιακή και δεν αντιμετώπισε καμία διακοπή ή διακοπές στις υπηρεσίες ανταπόκρισης δημόσιας ασφάλειας στην κοινότητα του Camden City», είπε ο Keashen.

Το FBI, το Γραφείο Εσωτερικής Ασφάλειας της Πολιτείας της Νέας Ιερσέης και το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα του Νιου Τζέρσεϊ ενημερώθηκαν για το περιστατικό και συνεργάστηκαν για να διεξάγουν εντατική έρευνα. Αρκετοί αξιωματούχοι ανέφεραν αυτή την είδηση.

Δείτε επίσης: Γιατί η Ιαπωνία προετοιμάζεται για αύξηση των επιθέσεων ransomware;

Εμπιστευτικές πηγές μας ενημέρωσαν ότι οι χάκερς είχαν κλειδώσει τα αρχεία και ζητούσαν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια για να τα ξεκλειδώσουν. Δυστυχώς, ο Keashen αρνήθηκε να σχολιάσει ποιος βρισκόταν πίσω από αυτή την επίθεση ή πόσα χρήματα ζητούσαν ως αντάλλαγμα για την πρόσβαση.

Οι πηγές μας μας ενημέρωσαν ότι πολλές αστυνομικές βάσεις δεδομένων ήταν μπλοκαρισμένες και μη προσβάσιμες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερήσεις σε συγκεκριμένες έρευνες. Ένας αξιωματούχος πρόσθεσε ότι σχεδόν το 80-85% αυτών των αρχείων έχουν από αποκατασταθεί. Ο Keashen σχολίασε περαιτέρω εκφράζοντας τη δέσμευση του τμήματος να συνεργαστεί με τις τεχνολογικές αρχές καθώς και με τους επαγγελματίες της επιβολής του νόμου για να βεβαιωθεί ότι κάθε πιθανή απειλή εξαλείφεται από το δίκτυό τους.

Αστυνομική πηγή υποστήριξε ότι οι ερευνητές διερευνούν την πιθανότητα να είναι ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με κακόβουλο λογισμικό που προέρχεται από υπάλληλο του τμήματος στη συσκευή εργασίας του ως το υποκινούμενο περιστατικό.

Δείτε επίσης: Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου: Θύμα του Medusa ransomware;

Σύμφωνα με δύο αναφορές, το γραφείο του εισαγγελέα της κομητείας Camden έγινε πρόσφατα στόχος κυβερνοεπιτιθέμενων, οι οποίοι κατάφεραν να διεισδύσουν και να θέσουν σε κίνδυνο ορισμένα από τα αρχεία του. Δυστυχώς, παραμένει ασαφές πόσο εκτεταμένο ήταν αυτό το περιστατικό hack τις τελευταίες εβδομάδες.

Το αστυνομικό τμήμα της κομητείας Camden είναι το τελευταίο θύμα σε μια ανησυχητική σειρά κυβερνοεπιθέσεων εναντίον υπηρεσιών επιβολής του νόμου σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τον Φεβρουάριο, η υπηρεσία U.S. Marshals αντιμετώπισε μια επιζήμια επίθεση κακόβουλου λογισμικού που αποδυνάμωσε πολλά συστήματα. Επίσης, είχαν προηγηθεί ξεχωριστές κακόβουλες εισβολές τόσο στην Αστυνομία της Ουάσινγκτον (2021) όσο και στο Αστυνομικό Τμήμα της Ατλάντα (2018).

Πηγή πληροφοριών: nbcnewyork.com