Παρά τη νομοθεσία και τις ηθικές υποχρεώσεις, ένα ανησυχητικό ποσοστό 40% των επαγγελματιών ασφαλείας πληροφορικής (IT security pros) εξαναγκάζεται να αποκρύψει παραβιάσεις δικτύων από το κοινό.

Δείτε επίσης: StopTheFonts: Νέο Safari extension προσφέρει καλύτερο privacy;

Δείτε επίσης: Η Yum! Brands αποκάλυψε παραβίαση δεδομένων

Η έκθεση 2023 Cybersecurity Assessment Report, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από την Bitdefender, αποκαλύπτει ότι οι μισές από τις μεγάλες επιχειρήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και την ΕΕ έχουν υποστεί παραβίαση δεδομένων μέσα στο περασμένο έτος. Από αυτές τις εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα από τις ΗΠΑ συγκεκριμένα, ένα εκπληκτικό 75% αποκάλυψε ότι είχαν υποστεί κάποια μορφή επίθεσης – καθιστώντας σαφές ότι η Αμερική παλεύει με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο περισσότερο από άλλες χώρες.

Ο αγώνας είναι πραγματικός: το 40% των επαγγελματιών πληροφορικής (IT security pros) παραδέχτηκε ότι τους ζητήθηκε να σιωπήσουν σχετικά με περιστατικά ασφαλείας, και το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο εντυπωσιακό 70,7% στις Ηνωμένες Πολιτείες – πολύ υψηλότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Όταν δόθηκε εντολή να μην αναφέρουν παραβιάσεις, το 30% των παγκόσμιων ερωτηθέντων συμμορφώθηκε με αυτές τις εντολές, παρόλο που γνώριζαν ότι θα έπρεπε να είχαν αναφερθεί. Μόνο στην Αμερική, πάνω από τους μισούς (54,7%) παρέμειναν σιωπηλοί, ανεξάρτητα από το αν είχαν γνώση της παραβίασης ή όχι.

Δείτε επίσης: Η ομάδα Zarya λέει ότι παραβίασε καναδικό αγωγό φυσικού αερίου, αλλά οι ειδικοί είναι δύσπιστοι

Σε διεθνή κλίμακα, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι οι επιχειρήσεις τους είναι επιρρεπείς σε νομικές ενέργειες λόγω ανεπαρκούς χειρισμού σε περίπτωση παραβίασης της ασφάλειας. Παραδόξως, η ανησυχία αυτή ήταν ακόμη μεγαλύτερη μεταξύ των ερωτηθέντων με έδρα τις ΗΠΑ, με σχεδόν τέσσερις στους πέντε να φοβούνται ότι θα μπορούσαν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για εσφαλμένες απαντήσεις κατά τον εντοπισμό παραβίασης.

Παρά αυτά τα ανησυχητικά στατιστικά στοιχεία, ένα επιβλητικό 94 τοις εκατό είπε ότι εξακολουθούν να είναι σίγουροι για την ικανότητα του οργανισμού τους να ανταποκρίνεται σε απειλές για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Είναι αυτό ένα τεράστιο τυφλό σημείο, αμέλεια – ή κάτι άλλο;

Πρέπει να σημειωθεί ότι η έρευνα διεξήχθη με ένα σχετικά μικρό δείγμα 400 επαγγελματιών πληροφορικής- συνεπώς, είναι σημαντικό να το έχουμε αυτό κατά νου.

Πηγή πληροφοριών: theregister.com