Αφού ομολόγησε ότι χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη (AI) για μια βραβευμένη φωτογραφία του σε διαγωνισμό, ένας Γερμανός φωτογράφος αρνήθηκε το βραβείο που δικαιούνταν λόγω της πρωτιάς του.

Ο Boris Eldagsen, ένας καλλιτέχνης από τη Γερμανία, ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα του ότι δεν θα δεχτεί το βραβείο για το “creative open category”, που του είχε απονεμηθεί στα Sony World Photography Awards. Σε αυτή τη μαγευτική νικητήρια φωτογραφία, απεικονίζονται δύο γυναίκες από διαφορετικές εποχές. Πρόκειται για μια διαχρονική ασπρόμαυρη εικόνα.

Δείτε επίσης: Elon Musk: Αγόρασε GPUs για project AI της Twitter

Σε μια δήλωση στον ιστότοπό του, ο Eldagsen, ο οποίος σπούδασε φωτογραφία και εικαστικές τέχνες στην Ακαδημία Τέχνης του Mainz, εννοιολογική τέχνη και intermedia στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Πράγας και καλές τέχνες στο Sarojini Naidu School of Arts and Communication στο Hyderabad, είπε ότι “έκανε αίτηση ως cheeky monkey” για να διαπιστώσει εάν οι διαγωνισμοί φωτογραφίας είναι προετοιμασμένοι για τη συμμετοχή φωτογραφιών φτιαγμένων μέσω AI.

Εμείς, ο κόσμος της φωτογραφίας, χρειαζόμαστε μια ανοιχτή συζήτηση“, είπε ο Eldagsen. “Μια συζήτηση για το τι θέλουμε να θεωρούμε φωτογραφία και τι όχι. Είναι η ομπρέλα της φωτογραφίας αρκετά μεγάλη ώστε να καλεί εικόνες τεχνητής νοημοσύνης να εισέλθουν – ή αυτό θα ήταν λάθος;”, αναρωτήθηκε.

Με την άρνησή μου για το βραβείο ελπίζω να επιταχύνω αυτή τη συζήτηση“, είπε ακόμα.

Σχετικά με τη διάκριση και το βραβείο, είπε ότι αυτή ήταν μια “ιστορική στιγμή“, καθώς ήταν η πρώτη φορά που μια φωτογραφία που δημιουργήθηκε μέσω AI κέρδισε έναν διάσημο διεθνή διαγωνισμό φωτογραφίας, προσθέτοντας: “Πόσοι από εσάς γνωρίζατε ή υποψιάζεστε ότι δημιουργήθηκε με τεχνητή νοημοσύνη; Κάτι σε αυτό δεν είναι σωστό, έτσι δεν είναι;“.

Οι εικόνες AI και η φωτογραφία δεν πρέπει να ανταγωνίζονται μεταξύ τους σε ένα βραβείο σαν αυτό. Είναι διαφορετικές οντότητες. Το AI δεν είναι φωτογραφία. Επομένως δεν θα δεχτώ το βραβείο“.

Ο Eldagsen πρότεινε να δωρίσει το βραβείο σε ένα φεστιβάλ φωτογραφίας που φιλοξενείται στην Οδησσό της Ουκρανίας.

Δείτε επίσης: Η Κίνα παρουσιάζει κανόνες για την γενετική τεχνητή νοημοσύνη (AI)

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η ιστορία έρχεται στο φως σε μια περίοδο που γίνονται έντονες συζητήσεις σχετικά με τη χρήση και τις επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης. Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι η υπερβολική χρήση της μπορεί τελικά να προκαλέσει προβλήματα στην καθημερινότητα και στην εργασία.

Ένας εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Φωτογραφίας

είπε ότι ο Eldagsen επιβεβαίωσε τη “συν-δημιουργία” της φωτογραφίας με AI, πριν ανακοινωθεί ως νικητής.

Όπως είπε, υπήρχε μεταξύ τους μια επικοινωνία κατά την οποία ο Γερμανός εξήγησε πώς έχει μετατοπιστεί περισσότερο στην εξερεύνηση των δημιουργικών δυνατοτήτων των AI generators και ότι “η περαιτέρω έμφαση στην εικόνα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον πλούτο των φωτογραφικών του γνώσεων“. Σύμφωνα με τους κανονισμούς του διαγωνισμού, οι φωτογράφοι παρέχουν τις εγγυήσεις συμμετοχής τους.

Η δημιουργική κατηγορία του διαγωνισμού καλωσορίζει διάφορες πειραματικές προσεγγίσεις στη δημιουργία εικόνων από cyanotypes έως ψηφιακές πρακτικές αιχμής. Ως εκ τούτου, μετά την επικοινωνία μας με τον Boris και τις εγγυήσεις που παρείχε, θεωρήσαμε ότι η είσοδός του πληρούσε τα κριτήρια για αυτήν την κατηγορία και υποστηρίξαμε τη συμμετοχή του… Επιπλέον, ανυπομονούσαμε να συμμετάσχουμε σε μια πιο εμπεριστατωμένη συζήτηση σχετικά με αυτό το θέμα και καλωσορίσαμε την επιθυμία του Boris για διάλογο προετοιμάζοντας ερωτήσεις για ένα ειδικό Q&A μαζί του για τον ιστότοπό μας“, είπε ο εκπρόσωπος.

Δείτε επίσης: Στα άδυτα του AI: Τα chatbots μπορεί να γίνουν επικίνδυνα

Ωστόσο, τόνισε ότι από τη στιγμή που ο καλλιτέχνης αποφάσισε να αρνηθεί το βραβείο του, έχουν ανασταλεί οι δραστηριότητες μαζί του και έχει απομακρυνθεί από το διαγωνισμό. “Δεδομένων των πράξεών του και της επακόλουθης δήλωσής του που σημείωσε τις σκόπιμες προσπάθειές του να μας παραπλανήσει, και ως εκ τούτου ακυρώνοντας τις εγγυήσεις που παρείχε, δεν αισθανόμαστε πλέον ότι μπορούμε να συμμετάσχουμε σε ουσιαστικό και εποικοδομητικό διάλογο μαζί του“.

Σε μια εποχή που όλα γίνονται με τη χρήση τεχνολογίας, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς η τεχνητή νοημοσύνη επηρεάζει και τον κλάδο της φωτογραφίας. Οι τεχνολογίες AI επιτρέπουν τη δημιουργία πιο εκφραστικών φωτογραφιών, ενώ συγχρόνως μπορούν να αφήσουν περιθώρια για τη δημιουργικότητα του ατόμου και τη φαντασία. Είναι μια κατάλληλη στιγμή να γνωρίσουμε την εξέλιξη αυτής της νέας προσέγγισης στη φωτογραφία αλλά σίγουρα αυτές οι εικόνες δεν πρέπει να μπερδεύονται και να συγκρίνονται με τις πραγματικές φωτογραφίες που βγάζουν οι φωτογράφοι.

Δείτε επίσης: www.theguardian.com