Με το δύσκολο οικονομικό τοπίο να συνεχίζει να επηρεάζει όλο και περισσότερους τομείς σε όλο τον κόσμο, ένας αυξανόμενος αριθμός επιχειρήσεων αισθάνεται την πίεση. Παρά τους μειωμένους προϋπολογισμούς, η νέα έρευνα της Crayon διαπίστωσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία (95%) των παγκόσμιων επιχειρήσεων αποτυγχάνουν να βελτιστοποιήσουν πλήρως τους προϋπολογισμούς τους στον τομέα της πληροφορικής (IT budgets).

Οι περισσότερες επιχειρήσεις αποτυγχάνουν να βελτιστοποιήσουν σωστά τα IT budgets τους

Μια μελέτη σε περισσότερους από 2.000 υπεύθυνους λήψης αποφάσεων στον τομέα της πληροφορικής (ITDMs), η οποία αντανακλά τις 171.000 απολύσεις που πραγματοποιήθηκαν από 594 εταιρείες τεχνολογίας κατά τους πρώτους μήνες του 2023, διαπίστωσε ότι εννέα στις 10 επιχειρήσεις κατέγραψαν τη βελτιστοποίηση του κόστους της πληροφορικής ως υψηλή προτεραιότητα.

Κοιτάζοντας μπροστά, η Crayon έχει επισημάνει ορισμένα βασικά σημεία αποτυχίας για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να επανέλθουν στο σωστό δρόμο και να περιορίσουν τις δαπάνες τους για άλλη μια φορά.

Μειώστε τις IT δαπάνες και το cloud

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, μόλις πάνω από το ένα τρίτο (35%) των εταιρειών αξιολογούν ενεργά τις δαπάνες τους στον τομέα της πληροφορικής, γεγονός που υποδηλώνει το μέγεθος των δυνητικά σπαταλημένων χρημάτων που θα μπορούσαν να επανατοποθετηθούν σε κάτι με καλύτερη απόδοση της επένδυσης (ROI) ή να εξοικονομηθούν εντελώς.

Σύμφωνα με τη μελέτη της Crayon, όλο και περισσότερες εταιρείες στρέφονται πλέον στο FinOps αντί να αφήνουν τις αποφάσεις για το κόστος στους CFOs ή τις οικονομικές ομάδες τους. Η προσέγγιση FinOps προβλέπει περισσότερη συνεργασία μεταξύ των τμημάτων για καλύτερη κατανόηση, εξορθολογισμό και βελτιστοποίηση συνολικά και έχει γίνει πιο αξιοσημείωτη σε χώρες όπως η Σιγκαπούρη

, η Σαουδική Αραβία και ορισμένες περιοχές της Σκανδιναβίας.

Η κίνηση αυτή αντανακλά και την έλλειψη χρόνου μεταξύ των ανώτερων υπευθύνων λήψης αποφάσεων και την έλλειψη ορατότητας σε όλες τις δαπάνες του οργανισμού, καθώς ολόκληρα επιχειρηματικά μοντέλα αναγκάζονται να προσαρμοστούν.

Η γενική διευθύντρια της Crayon, Hayley Mooney, εξηγεί: “Πολλές επιχειρήσεις δεν δίνουν τον ίδιο έλεγχο στα IT budgets όπως κάνουν σε άλλα σημαντικά κονδύλια.”

Ο Mooney συνεχίζει: “Για να το ξεπεράσουν αυτό και να αντέξουν την καταιγίδα τόσο τώρα όσο και στο μέλλον, οι οργανισμοί πρέπει να συνεργαστούν με έναν partner για να τραβήξουν τις σωστές γραμμές μεταξύ διαφορετικών τεχνολογιών και πλατφορμών, επιχειρηματικών αναγκών, συμβατικών λεπτομερειών και παραγνωρισμένων συνδρομών, οργανωτικών δομών, ελλείψεων δεξιοτήτων και πολλών άλλων.”

Αυτή η συνεργασία μπορεί να παρατηρηθεί ευρύτερα, καθώς οι Big Tech δέχονται αυξανόμενη πίεση από υποθέσεις αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας και άλλες παρόμοιες προειδοποιήσεις, αφήνοντας πολλούς να υποψιαστούν ότι η αξιοποίηση ενός πιο συνεργατικού περιβάλλοντος με τρίτους μπορεί να είναι ο δρόμος προς τα εμπρός.

Πηγή πληροφοριών: techradar.com