Όταν η Valve κυκλοφόρησε το Steam Deck, έφερε μια εντελώς νέα πνοή στην αγορά των handheld gaming PCs. Πολλές άλλες εταιρείες θέλησαν να την ανταγωνιστούν κυκλοφορώντας παρόμοιες κονσόλες τους τελευταίους μήνες. Καμιά, όμως, δεν κατάφερε να την ξεπεράσει. Τώρα, όμως, η ASUS είναι αποφασισμένη να κάνει τη διαφορά και να “χτυπήσει” το Steam Deck με το νέο ASUS ROG Ally που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά στις αρχές του μήνα.

Η ASUS δεν έχει παράσχει ακόμη λεπτομέρειες για την τιμή ή τη διαθεσιμότητα της νέας handheld gaming συσκευής ASUS ROG Ally. Ωστόσο, έχουν γίνει γνωστά κάποια στοιχεία για τις προδιαγραφές τόσο από την ίδια την εταιρεία όσο και από άτομα που είχαν την ευκαιρία να το δοκιμάσουν πριν κυκλοφορήσει.

Δείτε επίσης: Disney Speedstorm: Ο Steamboat Mickey έρχεται στην 2η σεζόν

Προδιαγραφές

Η νέα συσκευή έχει ισχυρά χαρακτηριστικά. Διαθέτει ένα νέο Ryzen Z1 chip, το οποίο είναι ένα customized APU Zen 4/RDNA 3 που έχει σχεδιαστεί ειδικά για φορητές gaming κονσόλες. Το ASUS ROG Ally έρχεται, επίσης, με έως και 16 GB RAM, 512 GB SSD και υποδοχή κάρτας microSD. Επίσης, υπάρχει διπλό σύστημα ψύξης που κρατά χαμηλά τη θερμοκρασία, χωρίς όμως να κάνει θόρυβο.

Η οθόνη είναι 7 ιντσών 1080p με 500 nits φωτεινότητας και ρυθμό ανανέωσης 120 Hz. Αυτό σημαίνει ότι τα χρώματα είναι φωτεινά και πλούσια. Αν και το μέγεθος της οθόνης είναι ίδιο με το Steam Deck της Valve, η πρόσθετη ανάλυση και ο ρυθμός ανανέωσης των 120 Hz κάνουν τα παιχνίδια να φαίνονται πιο ευκρινή και πιο “ρευστά”.

Δείτε επίσης: Dota 2: Νέο τεράστιο patch με τεράστιο map;

Επιπλέον, ένα σημαντικό πλεονέκτημα του ASUS ROG Ally είναι ότι τρέχει Windows 11, κάτι που η ASUS λέει ότι έκανε σκόπιμα για να διασφαλίσει ότι οι παίκτες θα μπορούσαν να παίξουν τα αγαπημένα τους παιχνίδια από οποιοδήποτε από τα μεγάλα καταστήματα (Steam, Epic Game Store, Battle.net, και τα λοιπά.). Επιπλέον, η ASUS πρόσθεσε μερικές προσεγμένες τροποποιήσεις λογισμικού, συμπεριλαμβανομένης μιας προσαρμοσμένης έκδοσης της εφαρμογής Armory Crate

μαζί με ένα χρήσιμο κουμπί για γρήγορη εναλλαγή μεταξύ των ρυθμίσεων hardware.

Σχεδιασμός

Όσον αφορά στο σχεδιασμό της συσκευής, ASUS ROG Ally, δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη καινοτομία. Υπάρχουν τα γνωστά shoulder και face buttons με δύο macro buttons στο πίσω μέρος (ένα σε κάθε πλευρά). Σε αντίθεση με το Steam Deck, το ROG Allly δεν έχει touchpad, αλλά τα δύο τυπικά analog sticks. Ζυγίζει 608 γραμμάρια και είναι σημαντικά πιο λεπτό και λιγότερο ογκώδες από το Steam Deck. Δεν έχει μεγάλες λαβές, αλλά η ASUS λέει ότι τα περιγράμματα της συσκευής στο πλάι σχεδιάστηκαν ειδικά για να κάνουν τη συσκευή “να κάθεται στο χέρι σας ακριβώς” όταν ακουμπάτε τα χέρια σας σε ένα γραφείο ή τραπέζι.

Για όσους θέλουν ακόμα καλύτερες επιδόσεις, η ASUS περιέλαβε μια θύρα XG Mobile, ώστε να μπορείτε να συνδέσετε το ASUS ROG Allly σε ένα από τα φορητά GPU docks της εταιρείας.

Δείτε επίσης: Street Fighter 6: Επιβεβαιώθηκαν οι 4 πρώτοι χαρακτήρες DLC

Η συσκευή είναι σίγουρα πολύ ισχυρή και θα μπορούσε πραγματικά να ανταγωνιστεί το δημοφιλές Steam Deck της Valve. Ωστόσο, αν και δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα η τιμή, αναμένεται ότι θα είναι πιο ακριβό από το Steam. Για τους ανθρώπους που αναζητούν μια premium gaming κονσόλα χειρός, το ASUS ROG Allly είναι σίγουρα μια καλή επιλογή.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τη συσκευή θα μάθουμε στο επίσημο event της Asus στις 11 Μαΐου.

Οι handheld gaming συσκευές κερδίζουν όλο και μεγαλύτερη δημοτικότητα, καθώς επιτρέπουν στους φανατικούς gamers να παίζουν όπου κι αν βρίσκονται. Με τις πρόσφατες εξελίξεις στην τεχνολογία, οι κονσόλες χειρός είναι πλέον σε θέση να προσφέρουν υψηλής ποιότητας εμπειρίες παιχνιδιού.

Πηγή: www.engadget.com