Ένας 36χρονος Ουκρανός από την πόλη Νετίσιν, συνελήφθη από την ουκρανική αστυνομία κυβερνοχώρου για πώληση προσωπικών δεδομένων και ευαίσθητων πληροφοριών περισσότερων από 300 εκατομμυρίων πολιτών της Ουκρανίας και διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών.

Δείτε επίσης: Hackers παραβιάζουν δίκτυα χρησιμοποιώντας δεδομένα σε εταιρικά routers

Ο πωλητής χρησιμοποιούσε το Telegram για να προωθήσει τα κλεμμένα δεδομένα σε ενδιαφερόμενους αγοραστές, ζητώντας από 500 έως 2.000 $ ανάλογα με την ποσότητα των δεδoμένων και την αξία τους.

«Ο άνδρας ήταν διαχειριστής κλειστών ομάδων και καναλιών στο Telegram messenger, όπου πουλούσε προσωπικά δεδομένα πολιτών της Ουκρανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας.

«Συγκεκριμένα, ο εισβολέας είχε πληροφορίες για δεδομένα διαβατηρίου, αριθμούς φορολογουμένων, πιστοποιητικά γέννησης, άδειες οδήγησης και στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού».

Η έρευνα της αστυνομίας αποκάλυψε ότι οι αγοραστές ήταν Ρώσοι πολίτες που χρησιμοποιούσαν νομίσματα απαγορευμένα στην ουκρανική επικράτεια για να πληρώσουν για τις αποκτηθείσες βάσεις δεδομένων. Έτσι οδηγήθηκαν και οι αρχές στον κυβερνοεγκληματία.

Δείτε ακόμα: OpenAI: Ένα bug διέρρευσε δεδομένα χρηστών ChatGPT

Κατά την έφοδο της αστυνομίας στην τοποθεσία όπου βρισκόταν ο δράστης, αυτός επιχείρησε να εμποδίσει την έρευνα και επιτέθηκε σε έναν από τους αστυνομικούς.

Οι αστυνομικοί προχώρησαν ωστόσο στην κατάσχεση 36 hard drivers, υπολογιστών και εξοπλισμού διακομιστών, που περιείχαν πολλές βάσεις δεδομένων, ενώ σκοπεύουν να προσδιορίσουν την προέλευσή τους σε μεταγενέστερη ανάλυση.

Ο συλληφθείς αντιμετωπίζει πλέον ποινική δίωξη για παραβίαση του Αρθ. 361-1 (δημιουργία λογισμικού για κακόβουλα μέσα), του Άρθ. 362 (μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες σε δίκτυα υπολογιστών) και του Άρθ. 345 (απειλή ή βία κατά αξιωματικού επιβολής του νόμου).

Το τελευταίο επισύρει ποινή φυλάκισης έως και πέντε ετών, ενώ η ποινή για τις δύο πρώτες παραβιάσεις του ποινικού κώδικα της Ουκρανίας ποικίλλει ανάλογα με τη σοβαρότητα του εγκλήματος, το ποινικό ιστορικό του υπόπτου και τις συγκεκριμένες συνθήκες της υπόθεσης.

Δείτε επίσης: Rio Tinto: Τα προσωπικά δεδομένα του προσωπικού ενδέχεται να έχουν διαρρεύσει

Τον Δεκέμβριο του 2021, η ουκρανική κυβερνοαστυνομία διεξήγαγε μια επιχείρηση μεγάλης κλίμακας για τη σύλληψη 51 υπόπτων που πουλούσαν 100 βάσεις δεδομένων συνολικής χωρητικότητας 90.000 GB δεδομένων, που αντιστοιχούν σε 300 εκατομμύρια άτομα από τις ΗΠΑ, την Ουκρανία και διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.