H ιαπωνική εταιρεία εξερεύνησης του διαστήματος ispace δήλωσε την Τετάρτη ότι υπάρχει “μεγάλη πιθανότητα” το όχημά της να συνετρίβη ενώ προσπαθούσε να προσγειωθεί στο φεγγάρι.

Το όχημα της ispace εκτοξεύτηκε με πύραυλο της SpaceX από τη Φλόριντα τον Δεκέμβριο. Έστελνε εικόνες της Γης πίσω στο Τόκιο καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού του. Το όχημα εισήλθε σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι στις 21 Μαρτίου.

Δείτε επίσης: ispace: Αδιαπραγμάτευτη λόγω πληθώρας εντολών αγοράς

Αν το σχέδιο είχε πετύχει, η ispace θα ήταν η πρώτη ιδιωτική επιχείρηση που θα πραγματοποιούσε προσεδάφιση στο φεγγάρι. Οι διαστημικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών, της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και της Κίνας έχουν επιτύχει τέτοιες προσπάθειες.

Το lander της ispace μετέφερε ένα rover, ένα όχημα για την εξερεύνηση της επιφάνειας του φεγγαριού, το οποίο παραχωρήθηκε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στην πτήση ήταν επίσης ένα μικρό ρομπότ.

Αξιωματούχοι της ispace δήλωσαν στους δημοσιογράφους αργότερα την Τετάρτη ότι το lander της μπορεί να ξέμεινε από καύσιμα και να συνετρίβη. Η τελευταία επικοινωνία έδειχνε ότι το όχημα είχε χαμηλή στάθμη καυσίμων και ότι η ταχύτητα του αυξανόταν.

Ο διευθυντής τεχνολογίας Ryo Ujiie έκανε λόγο για “ελεύθερη πτώση”.

Ο Takeshi Hakamada δήλωσε ότι μια άλλη απόπειρα προσελήνωσης στο φεγγάρι έχει προγραμματιστεί για το επόμενο έτος. Στόχος της ispace είναι να γίνει μια υπηρεσία μεταφοράς εξοπλισμού και άλλων αγαθών στο φεγγάρι. Η εταιρεία έχει συγκεντρώσει 300 εκατομμύρια δολάρια για να καλύψει τις τρεις πρώτες αποστολές της.

Πρόταση: Η Ιαπωνία στέλνει ένα ρομπότ σε σχήμα μπάλα στη Σελήνη

“Θα συνεχίσουμε, δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ τη σεληνιακή αποστολή”, δήλωσε ο Hakamada.

Ένας εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης, ο Hirokazu Matsuno, δήλωσε ότι πρόκειται για λυπηρή είδηση, αλλά το έθνος θέλει η ispace να “συνεχίσει να προσπαθεί”.

Ένα μέλος του διαστημικού προγράμματος των ΗΠΑ μίλησε με καλά λόγια για την ispace στο Twitter.

“Αν το διάστημα είναι δύσκολο, η προσελήνωση είναι δυσκολότερη”, έγραψε η Laurie Leshin. Είναι η διευθύντρια του Εργαστηρίου Jet Propulsion της NASA. “Ξέρω από προσωπική εμπειρία πόσο απαίσιο είναι αυτό το συναίσθημα”. Η Leshin εργάστηκε στην πολική προσεδάφιση στον Άρη που συνετρίβη το 1999.

Είναι η δεύτερη συντριβή ή έκρηξη για ιδιωτικές εταιρείες εξερεύνησης του διαστήματος την τελευταία εβδομάδα. Ο πύραυλος Starship της SpaceX εξερράγη λίγα λεπτά μετά την εκτόξευση μιας δοκιμαστικής πτήσης στις 20 Απριλίου.

Πολλές χώρες και ιδιωτικές επιχειρήσεις προσπαθούν και πάλι να φτάσουν στο φεγγάρι. Το πρόγραμμα Artemis της NASA έφτασε στο φεγγάρι και επέστρεψε το 2022. Δύο αμερικανικές εταιρείες έχουν ολοκληρώσει landers και ελπίζουν να τα εκτοξεύσουν αργότερα αυτό το χρόνο. Η Κίνα έχει προσγειώσει τρία διαστημόπλοια στο φεγγάρι από το 2013 και οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ινδία και η Νότια Κορέα έχουν τοποθετήσει δορυφόρους.

Διαβάστε επίσης: SpaceX Starship: Εξερράγη κατά την πρώτη τροχιακή δοκιμαστική πτήση

πηγή πληροφοριών: learningenglish.voanews.com