Οι εισαγγελείς αναφέρουν ότι ένας πρώην υπάλληλος της Apple καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκισης και χρηματική αποζημίωση σχεδόν 33 εκατομμυρίων δολαρίων, επειδή εξαπάτησε την εταιρεία χρεώνοντας διπλά ορισμένα ανταλλακτικά, φτάνοντας το ποσό των 17 εκατομμυρίων δολαρίων.

Δείτε επίσης: Apple: Μάλλον θέλει να εντάξει το AI και στα Apple Watch

Ο Dhirendra Prasad παραδέχτηκε ότι είναι ένοχος για συνωμοσία σχετικά με τη διάπραξη απάτης και την εξαπάτηση των Ηνωμένων Πολιτειών το 2022.

Ο Prasad, 55 ετών, προέρχεται από το Mountain House της Καλιφόρνια και εργάστηκε ως αγοραστής στη μονάδα Global Service Supply Chain της Apple για δέκα χρόνια, από το 2008 έως το 2018. Μαζί με άλλους δύο συνωμότες που ήταν ιδιοκτήτες εταιρειών προμηθευτών της Apple, ο Prasad επέβαλε χρεώσεις στην Apple για ανταλλακτικά που ήταν ήδη στην κατοχή της ή είχε ήδη αγοράσει.

Δείτε ακόμα: Η ομάδα BlueNoroff στοχεύει Apple συσκευές με το νέο RustBucket macOS malware

Ο υπάλληλος της Apple ανέφερε ότι το σχέδιό του ξεκίνησε από το 2011. Για οκτώ χρόνια, αυτή η απάτη απέφερε περισσότερα από 17 εκατομμύρια δολάρια. Ο Prasad δημιούργησε ψεύτικους λογαριασμούς

, γνωστούς και ως “ψευδή τιμολόγια”, που επέτρεψαν στον Don Baker, έναν από τους συνεργούς του, να λάβει πάνω από 1,8 εκατομμύρια δολάρια σε παράνομες αποφάσεις φορολογικής εκπτώσεων.

«Ο Prasad είχε τη διακριτική ευχέρεια να λάβει αυτόνομες αποφάσεις προς όφελος του εργοδότη του», ανέφεραν σε δήλωση την Τετάρτη οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς και οι ερευνητές της Υπηρεσίας Εσωτερικών Εσόδων. «Ο Prasad πρόδωσε αυτή την εμπιστοσύνη και έκανε κατάχρηση της εξουσίας του για να πλουτίσει σε βάρος του εργοδότη του».

Δείτε επίσης: Ο οδηγός που συγκρούστηκε στο Apple Store δηλώνει αθώος

Εκτός από την ποινή φυλάκισης, ο υπάλληλος της Apple θα υποχρεωθεί να χάσει περιουσιακά στοιχεία αξίας 5,5 εκατομμυρίων δολαρίων, θα καταβάλλει χρηματική αποζημίωση 8,1 εκατομμυρίων δολαρίων και θα πρέπει να αποζημιώσει την Apple με 17,4 εκατομμύρια δολάρια και την IRS με 1,9 εκατομμύρια δολάρια.