Το Safari είναι ο web browser της Apple που βρίσκεται προεγκατεστημένος σε κάθε Mac, iPhone και iPad. Πρόκειται για ένα πολύ καλό πρόγραμμα περιήγησης για τους χρήστες της Apple, που παρέχει μια γρήγορη, ασφαλή και απρόσκοπτη εμπειρία περιήγησης. Είναι βαθιά ενσωματωμένο με το οικοσύστημα της Apple, καθιστώντας εύκολη την εναλλαγή μεταξύ συσκευών και τη διατήρηση των δεδομένων σας συγχρονισμένα. Παρόλα αυτά, πέρυσι έχασε τη δεύτερη θέση στην κατάταξη των πιο δημοφιλών web browsers στον κόσμο από τον Microsoft Edge. Ωστόσο, νέα δεδομένα δείχνουν ότι ο Safari browser της Apple έχει καταλάβει ξανά τη δεύτερη θέση στη λίστα με τους πιο δημοφιλείς desktop browsers.

Δείτε επίσης: Οι browsers Chrome, Edge στοχεύονται σε επιθέσεις Zaraza bot malware

Οι πιο δημοφιλείς web browsers

Σύμφωνα με το Statcounter, που μετρά τη δημοτικότητα των browsers, βασιζόμενο σε δεδομένα που συλλέγονται από πολλές ιστοσελίδες, ο Safari είναι και πάλι ο δεύτερος πιο δημοφιλής desktop browser στον κόσμο. Πιο συγκεκριμένα, το 11,87% των χρηστών desktop χρησιμοποιούν το Safari τακτικά, ενώ το Microsoft Edge βρίσκεται τώρα στην τρίτη θέση με ποσοστό 11%.

Ο Google Chrome browser παραμένει φυσικά το πιο δημοφιλές πρόγραμμα περιήγησης στον κόσμο, με ποσοστό 66,13%. Σύμφωνα με δεδομένα του Statcounter από το 2022, το μερίδιο του Safari αυξήθηκε κατά πάνω από 2%, ενώ του Microsoft Edge αυξήθηκε μόνο κατά 1%. Από την άλλη, ο Google Chrome παρέμεινε σχεδόν με τον ίδιο ποσοστό όπως και πέρυσι. Το πρόγραμμα περιήγησης ιστού της Google

είναι κυρίαρχο και δεν επηρεάζεται από τους ανταγωνιστές του.

Δείτε επίσης: Ο Opera browser προσθέτει λειτουργίες summarization ChatGPT και AI

Κατάταξη:

  1. Google Chrome: 66.13%
  2. Safari: 11.87%
  3. Microsoft Edge: 11%
  4. Firefox: 5.65%
  5. Opera: 3.09%
  6. Internet Explorer: 0.55%

Safari 16

Με το macOS Ventura, η Apple πρόσθεσε μερικές εξαιρετικές δυνατότητες στο Safari, συμπεριλαμβανομένων web push notifications, Shared Tab Group, strong password editing, βελτιωμένου CSS και Passkeys.

Παρόλα αυτά, το Safari παραμένει πίσω από τους ανταγωνιστές του όσον αφορά την υποστήριξη ορισμένων πιο πρόσφατων web standards, κάτι που ωθεί ορισμένα άτομα να κατεβάσουν εναλλακτικούς browsers.

Δείτε επίσης: Ο Edge web browser της Microsoft αποκτά AI λειτουργίες

Αντίθετα, η Microsoft έχει επενδύσει σε χαρακτηριστικά που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη για να προωθήσει τον περιηγητή Edge. Η εταιρεία έχει ενσωματώσει την αναζήτηση Bing με ChatGPT και το δημοφιλές πρόγραμμα δημιουργίας εικόνων, DALL∙E.

Αναμένεται η Apple να ανακοινώσει σημαντικές ενημερώσεις για το Safari τον Ιούνιο, κατά τη διάρκεια του WWDC 2023.

Πηγή: 9to5mac.com