Η Apple και η Google συνεργάστηκαν για να καταστήσουν ασφαλέστερες τις συσκευές εντοπισμού Bluetooth, συμπεριλαμβανομένου του Apple AirTag.

Η Apple και η Google ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι συνεργάζονται προκειμένου να αποτρέψουν τους ανθρώπους από το να χρησιμοποιούν τα trackers, όπως το AirTag της Apple, για να παρακολουθούν ανθρώπους χωρίς την άδειά τους.

Οι εταιρείες Google και Apple συνεργάστηκαν για να συντάξουν ένα νέο βιομηχανικό πρότυπο που θα προσθέσει τη δυνατότητα προειδοποίησης των θυμάτων για ανεπιθύμητους trackers όπως το AirTag σε Android και iOS, δήλωσαν οι εταιρείες.

Δείτε επίσης: Υπάλληλος της Apple που εξαπάτησε την εταιρεία καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση

Το AirTag της Apple προορίζεται να βοηθήσει τους ανθρώπους να βρουν χαμένα αντικείμενα, όπως κλειδιά, εμφανίζοντας τη θέση του αντικειμένου σχεδόν σε πραγματικό χρόνο μέσα σε μια εφαρμογή iPhone. Ωστόσο, από το 2021 που ξεκίνησε η πώλησή του, υπήρξαν πολλές αναφορές σχετικά με τη συσκευή μεγέθους κέρματος των 30 δολαρίων που χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση ανθρώπων.

Apple και Google σταματούν την παρακολούθηση τρίτων με AirTag

Σε απάντηση, η Apple ενσωμάτωσε προηγουμένως λειτουργίες ανίχνευσης στα iPhone που επιτρέπουν στους χρήστες να εντοπίζουν τυχόν άγνωστα AirTags στην περιοχή τους.

Η ανακοίνωση της Τρίτης υποδηλώνει ότι τα τηλέφωνα Android θα αποκτήσουν σύντομα τη δυνατότητα να προειδοποιούν τους χρήστες τους εάν παρακολουθούνται από ένα AirTag.

Οι εταιρείες ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι το νέο πρότυπο απαιτεί την εφαρμογή “ανίχνευσης και ειδοποιήσεων μη εξουσιοδοτημένης παρακολούθησης” σε συσκευές Android

και iOS.

Η προτεινόμενη προδιαγραφή (πρότυπο) περιλαμβάνει ορισμένες βέλτιστες πρακτικές για τους δημιουργούς συσκευών παρακολούθησης (trackers) Bluetooth, οι οποίες πρέπει να βοηθήσουν στην αποτροπή της “κακής χρήσης” των location trackers που εκθέτουν τους χρήστες σε κίνδυνο παρενόχλησης και κλοπής. Όπως περιγράφεται στο έγγραφο, η ανίχνευση ανεπιθύμητης παρακολούθησης πρέπει να “ανιχνεύει και να ειδοποιεί τα άτομα” όταν ένα tracker που έχει χωριστεί από τον ιδιοκτήτη του, ταξιδεύει μαζί τους και να παρέχει οδηγίες για τον εντοπισμό και την απενεργοποίηση της συσκευής.

Apple και Google σταματούν την παρακολούθηση τρίτων με AirTag

Δείτε επίσης: Apple: Προβλήματα με τα πρώτα Rapid Security Response (RSR) patches;

Η Apple και η Google δήλωσαν ότι τα χαρακτηριστικά θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2023 και στη συνέχεια θα εφαρμοστούν “σε μελλοντικές εκδόσεις του iOS και του Android” σε trackers όπως το AirTag.

Η αλλαγή της Google και της Apple θα επιτρέψει και σε άλλους που φτιάχνουν τέτοιου είδους trackers (AirTag), όπως οι προμηθευτές Samsung ή Tile, να δημιουργήσουν παρόμοια χαρακτηριστικά ειδοποίησης για iPhone και Android.

Πηγή: cnbc.com