Τα tablet έχουν καταφέρει να κατακτήσουν την καθημερινότητά μας, με την ευκολία που προσφέρουν για να εργαζόμαστε, να επικοινωνούμε, να διασκεδάσουμε, και να μαθαίνουμε. Με βάση την τελευταία έκθεση της International Data Corporation, οι παγκόσμιες πωλήσεις tablet κατά το 1ο τρίμηνο του 2023, επέστρεψαν στα “προ-πανδημικά επίπεδα” με συνολικά 30,7 εκατομμύρια μονάδες να έχουν σταλεί σε πελάτες.

Η επιστροφή στα προ-πανδημικά επίπεδα σημαίνει μείωση των πωλήσεων, αφού η παγκόσμια ζήτηση για tablet είχε ανθίσει κατά τα πρώτα στάδια της πανδημίας του κορωνοϊού.

Δείτε επίσης: Το iPadOS 17 θα προετοιμάσει το tablet για μια οθόνη OLED

Ο προαναφερόμενος απολογισμός 30,7 εκατομμυρίων μονάδων είναι συγκρίσιμος και παρόμοιος με τις μετρήσεις των 31,6 εκατομμυρίων και 30,1 εκατομμυρίων του πρώτου τριμήνου του 2018 και του πρώτου τριμήνου του 2019 αντίστοιχα. Φαίνεται, όμως, τρομερά μέτριος όταν έρχεται σε σύγκριση με τα αποτελέσματα πωλήσεων του 1ου τριμήνου του 2021 και του 1ου τριμήνου του 2020, όπου οι πωλήσεις ήταν 39.9 εκατομμύρια και 38 εκατομμύρια αντίστοιχα.

Επίσης, απότομη πτώση έχει παρατηρηθεί και σε σύγκριση με τις αποστολές tablet τους τρεις πρώτους μήνες του περασμένου έτους, και αυτό είναι κάτι που έχει επηρεάσει τους περισσότερους από τους μεγάλους πωλητές tablet.

Δείτε επίσης: Η Samsung φέτος μπορεί να κυκλοφορήσει το πρώτο της tri-fold tablet

Υπό αυτές τις συνθήκες, η Huawei πιθανότατα είναι ικανοποιημένη με την μικρή πτώση της τάξης του 9,7% ανά έτος, καθώς αυτό της επέτρεψε να ανέβει από την πέμπτη στην τρίτη θέση, ξεπερνώντας τις εταιρείες Lenovo και Amazon. Το ενδιαφέρον είναι ότι ανάμεσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 και το πρώτο τρίμηνο του 2023, η Amazon

και η Huawei αντάλλαξαν τις θέσεις τους στη λίστα των μεγαλύτερων πωλητών tablet στον κόσμο. Έτσι, η Lenovo διατήρησε την τέταρτη θέση της, παρόλο που οι πωλήσεις της μειώθηκαν κατά 37,1%.

Η Amazon εμφανίζει σημαντική πτώση στις πωλήσεις tablet της λόγω του συσσωρευμένου αποθέματος και της χαμηλής ζήτησης. Ωστόσο, σύντομα αναμένεται το Prime Day με εκπληκτικές προσφορές για τα tablet Fire.

Στην πρώτη και τη δεύτερη θέση αντίστοιχα, η Apple και η Samsung υπέστησαν παρόμοιες πτώσεις από έτος σε έτος, αλλά κατάφεραν να βελτιώσουν τα μερίδια αγοράς τους εις βάρος εταιρειών όπως η Lenovo και η Amazon. Με βάση τα όσα ξέρουμε, οι επόμενες εκδόσεις iPad και Galaxy Tab είναι απίθανο να πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του τρέχοντος τριμήνου. Επομένως οι δύο εταιρείες μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν λίγο μέχρι να βελτιώσουν κι άλλο τις πωλήσεις τους.

Δείτε επίσης: Google apps: Βελτιώνονται συνεχώς σε foldables και tablets

Μένει να δούμε αν το Pixel Tablet της Google που θα παρουσιαστεί μεθαύριο και θα κυκλοφορήσει σύντομα, θα φέρει κάποια σημαντική αλλαγή στην αγορά των tablets γενικότερα. Πάντως, αναλυτές της IDC εκτιμούν ότι θα υπάρξουν σημάδια ανάκαμψης το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει.

Πηγή: www.phonearena.com