Η AMD αποκάλυψε μερικά από τα μυστικά των APUs Ryzen Z1 που θα τροφοδοτούν μια σειρά από φορητές συσκευές παιχνιδιών.

Φορητές κονσόλες gaming 9W είναι εφικτές χάρη σε βελτιστοποιήσεις της AMD Ryzen Z1 APU

Δείτε επίσης: AMD Ryzen 9 3900X: Ο 12πύρηνος επεξεργαστής πιο φθηνός από ποτέ!

Τον περασμένο μήνα, η AMD παρουσίασε επίσημα τις APUs Ryzen Z1, οι οποίες περιλαμβάνουν μια τυπική & extreme παραλλαγή. Και οι δύο APUs κάνουν χρήση των πιο πρόσφατων αρχιτεκτονικών chip, συμπεριλαμβανομένων των Zen 4 για την CPU και RDNA 3 για την GPU.

Κατά την αρχική παρουσίαση, η AMD τόνισε ότι θα υπάρξουν κάποιες συγκεκριμένες βελτιστοποιήσεις διαχείρισης και απόδοσης ενέργειας του Z1 συγκριτικά με τα μέρη του Ryzen 7040U. Και τα δύο chips είναι ουσιαστικά πανομοιότυπα εκτός από τις αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης της ενέργειας, καθιστώντας τις APUs Z1 ελαφρώς καλύτερες για τις φορητές κονσόλες.

Το Tomshardware έσπευσε να ρωτήσει την AMD σχετικά με αυτές τις μικρές αλλαγές και φαίνεται ότι η AMD απάντησε και αποκάλυψε μερικές πρόσθετες λεπτομέρειες. Φαίνεται ότι οι μηχανικοί της AMD έφτασαν μέχρι τέλους και δοκίμασαν εντελώς νέα επίπεδα ισχύος και δοκίμασαν διάφορες τιμές τάσης ειδικά για τις APUs Ryzen Z1. Η μεγαλύτερη αλλαγή από όλες είναι ότι η AMD άφησε τη μηχανή XDNA “Ryzen AI” εντελώς απενεργοποιημένη στις APUs Z1. Αυτό σημαίνει ότι ενώ το βασικό μπλοκ υπάρχει στη σιλικόνη, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί, εκτός αν κάποιος βρει έναν τρόπο να το κάνει να λειτουργήσει όταν οι πρώτες φορητές συσκευές βγουν στο εμπόριο.

Πρόταση: Η AMD λανσάρει τους επεξεργαστές Zen 4 Ryzen 7000

Η απενεργοποίηση της μηχανής AI του Ryzen μπορεί να φαίνεται περίεργη επιλογή, αλλά δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ή παιχνίδι που να μπορεί να την εκμεταλλευτεί. Είναι πιθανό το FSR 3 της AMD να μπορεί να χρησιμοποιήσει τη μηχανή, καθώς το RDNA 3 διαθέτει επίσης ενσωματωμένους επιταχυντές AI, αλλά τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί με βεβαιότητα. Η AMD έχει δηλώσει ότι οι επιταχυντές AI μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πολύ περισσότερα πράγματα εκτός από τις upscaling τεχνολογίες AI όπως χρησιμοποιεί η NVIDIA

και η Intel.

Επιπλέον, η AMD επιβεβαίωσε ότι οι APUs Ryzen Z1 θα έχουν TDP μεταξύ 9W και 30W. Το μέγιστο όριο των 30W ήταν γνωστό, αλλά το ελάχιστο όριο των 9W σημαίνει ότι οι συσκευές μπορούν να λειτουργούν πολύ πιο αποδοτικά και να εξοικονομούν περισσότερο χρόνο μπαταρίας από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως. Για παράδειγμα, η σειρά AMD Ryzen 7040U λειτουργεί μεταξύ 15-28W (cTDP έως 30W). Αυτή είναι μια μείωση του TDP κατά 40% και μπορεί να ρυθμιστεί σε παιχνίδια/εφαρμογές που δεν απαιτούν το επιπλέον ρεύμα των 15-30W που έχουν να προσφέρουν οι κονσόλες.

Με όλα αυτά, υπάρχει ακόμα λίγος χρόνος μέχρι να δούμε τις AMD Ryzen Z1 APUs σε δράση. Η πρώτη φορητή κονσόλα που θα διαθέτει αυτό το νέο chip θα είναι το ROG Ally από την ASUS, το οποίο αναμένεται μέσα στην επόμενη εβδομάδα με τιμές που ξεκινούν από 699,99 δολάρια ΗΠΑ για το Z1 Extreme & 599 δολάρια ΗΠΑ για την τυπική Ryzen Z1 APU.

Διαβάστε επίσης: AMD «Ryzen C7» SoC: Έρχεται και στα smartphones;

πηγή πληροφοριών: wccftech.com