Μια ακόμη εταιρεία αγωνίζεται να εκτοξεύσει τον πρώτο εμπορικό διαστημικό σταθμό. Η Vast συνεργάζεται με τη SpaceX για την εκτόξευση του σταθμού Haven-1 το συντομότερο δυνατόν έως και τον Αύγουστο του 2025. Ένας πύραυλος Falcon 9 θα μεταφέρει την πλατφόρμα σε χαμηλή γήινη τροχιά, ενώ μια επόμενη αποστολή Vast-1 θα χρησιμοποιήσει το Crew Dragon για να μεταφέρει τέσσερα άτομα στο Haven-1 για έως και 30 ημέρες. Η Vast δέχεται κρατήσεις για πλήρωμα που στοχεύει να συμμετάσχει σε επιστημονικές ή φιλανθρωπικές εργασίες. Η εταιρεία έχει την επιλογή μιας δεύτερης επανδρωμένης αποστολής της SpaceX.

Δείτε επίσης: SpaceX Starlink: Έχει θέσει σε τροχιά πάνω από 4000 δορυφόρους

Το Haven-1 είναι σχετικά μικρό. Δεν είναι πολύ μεγαλύτερο από την κάψουλα της SpaceX και προορίζεται κυρίως για επιστημονικές εργασίες και για την κατασκευή μικρής κλίμακας σε τροχιά για τους τέσσερις ανθρώπους που θα προσδεθούν. Ωστόσο, η Vast ελπίζει να κάνει το Haven-1 μόνο μία από τις μονάδες ενός μεγαλύτερου σταθμού, και να μπορεί να προσομοιώσει τη βαρύτητα της Σελήνης με την περιστροφή του.

Όπως σημειώνει το TechCrunch, ο στόχος του 2025 είναι φιλόδοξος και μπορεί να οδηγήσει τη Vast να νικήσει τους γνωστούς ανταγωνιστές της στην ανάπτυξη ενός ιδιωτικού διαστημικού σταθμού. Η Blue Origin

του Jeff Bezos δεν αναμένει να εκτοξεύσει το Orbital Reef της μέχρι το δεύτερο εξάμηνο της δεκαετίας. Η Voyager, η Lockheed Martin και η Nanoracks δεν αναμένουν να λειτουργήσουν την εγκατάσταση Starlab πριν από το 2027. Το Axiom έχει τις περισσότερες πιθανότητες να ξεπεράσει το Vast με προγραμματισμένη εκτόξευση στα τέλη του 2025.

Πρόταση: ispace: Το lander πολύ πιθανό να έχει συντριβεί

Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οποιοδήποτε από αυτά τα χρονοδιαγράμματα θα ισχύσει, δεδομένων των προκλήσεων και του κόστους κατασκευής ενός τροχιακού βιότοπου – αυτό πρέπει να είναι ένα ασφαλές όχημα που θα υποστηρίζει άνετα ανθρώπους για μεγάλα χρονικά διαστήματα, όχι μόνο για τη διάρκεια μιας εκτόξευσης πυραύλου. Ωστόσο, αυτό υποδηλώνει ότι οι σταθμοί αποτελούν την επόμενη σημαντική φάση των ιδιωτικών διαστημικών πτήσεων μετά τον τουρισμό και τις σεληνιακές αποστολές.

Διαβάστε επίσης: SpaceX: Το Starship θα είναι έτοιμο να εκτοξευτεί ξανά σε 6 έως 8 εβδομάδες

πηγή πληροφοριών:engadget.com