Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα άτομο που θα έπρεπε να είχε παρουσιάσει συμπτώματα Alzheimer στις αρχές της δεκαετίας του ’40, αλλά δεν παρουσίασε.

Δείτε επίσης: Ερευνητές δημιούργησαν υπολογιστή από μανιτάρια!

Μία άλλη περίπτωση που εντοπίστηκε πριν από αρκετά χρόνια, συσχετίστηκε με μια γενετική μετάλλαξη που πιστεύεται ότι έπαιξε ρόλο στην καθυστέρηση των συμπτωμάτων Alzheimer.

Ο Κολομβιανός ασθενής, που κανονικά θα έπρεπε να είχε λάβει μία διάγνωση από πιο νεαρή ηλικία, συνέχισε να εργάζεται μέχρι που συνταξιοδοτήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’60 και μόνο τότε, στα 67 του χρόνια, παρουσίασε τα πρώτα σημάδια γνωστικής έκπτωσης.

Με βάση τις σαρώσεις εγκεφάλου, ανακαλύφθηκε ότι ο εγκέφαλος έχει ατροφήσει και περιλαμβάνει τα κλασικά μοριακά χαρακτηριστικά της νόσου. Ωστόσο, ο άνδρας είχε αντισταθεί κατά κάποιο τρόπο στη νόσο του Alzheimer πολύ περισσότερο από ό,τι θα περίμενε κανείς.

Δείτε ακόμα: Elon Musk: Σύντομα οι δοκιμές εγκεφαλικού chip σε ανθρώπους

Όπως προέκυψε, ο άνδρας είχε μια σπάνια παραλλαγή σε ένα γονίδιο που ρυθμίζει την παραγωγή της πρωτεΐνης reelin. Αυτή η παραλλαγή φάνηκε να τον προστατεύει από τη νόσο του Alzheimer για περισσότερο από δύο δεκαετίες, πέραν από τη γενετική παραλλαγή που οδήγησε στη διάγνωσή του.

Στο εγκεφαλικό τμήμα που είναι υπεύθυνο για τη μνήμη και την πλοήγηση, ο άνδρας είχε πολύ χαμηλά επίπεδα tau

. Φαίνεται ότι ο άνθρωπος είχε την τύχη να κληρωθεί με μια πρωτεΐνη προστασίας που απέτρεψε τη νόσο του Alzheimer σε μια σημαντική περιοχή του εγκεφάλου, που συνήθως βρίσκεται στο πυρήνα της ασθένειας από πολύ νωρίς.

Αν και λίγα είναι γνωστά επί του παρόντος για τον ρόλο του reelin στη νόσο του Alzheimer, πειράματα σε ζώα έδειξαν ότι η μεταλλαγμένη μορφή της reelin σταμάτησε επίσης τις πρωτεΐνες tau να δένονται γύρω από τους νευρώνες στον εγκέφαλο ποντικών. Τα ευρήματα της ομάδας δημοσιεύονται στο Nature Medicine.

Δείτε επίσης: Παιχνίδια εκγύμνασης εγκεφάλου για καταπολέμηση της Άνοιας

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι μπορούν να βρουν έναν τρόπο να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα σε όλες τις μορφές της νόσου του Alzheimer, όχι μόνο σε αυτούς που έχουν κληρονομήσει την προστατευτική παραλλαγή της, μελετώντας πώς το reelin αλληλεπιδρά με τις πρωτεΐνες του Alzheimer και προστατεύει τους νευρώνες στους συμπλέκτες τους.