Apps που υποτίθεται ότι σχετίζονταν με το ChatGPT, ήταν στην πραγματικότητα fleeceware με αποτέλεσμα να χρεώνουν τους χρήστες!

Το ChatGPT, το δημοφιλές AI chatbot της OpenAI, έχει ανακηρυχθεί ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εφαρμογή στην ιστορία, αφού έφτασε τους 100 εκατομμύρια ενεργούς μηνιαίους χρήστες δύο μόλις μήνες αφότου κυκλοφόρησε. Η εταιρεία είχε κυκλοφορήσει μόνο μια online έκδοση του εργαλείου και μόλις χθες ανακοίνωσε μια εφαρμογή για χρήστες iPhone στις Ηνωμένες Πολιτείες. Android έκδοση δεν υπάρχει ακόμα, αλλά η OpenAI είπε ότι σύντομα θα γίνει και αυτή διαθέσιμη. Μέχρι σήμερα, ο μόνος τρόπος πρόσβασης στην τεχνολογία σε smartphone ήταν η χρήση της εφαρμογής Bing της Microsoft. Ωστόσο, κακόβουλοι χρήστες είχαν προσπαθήσει να εκμεταλλευτούν από νωρίς τη δημοτικότητα του ChatGPT και παρόλο που δεν υπήρχε επίσημη εφαρμογή για κινητά, είχαν καταφέρει να ανεβάσουν ψεύτικες εφαρμογές στο Play Store της Google και στο App Store της Apple, οι οποίες υποτίθεται ότι στηρίζονταν στο AI chatbot.

Δείτε επίσης: Mac App Store: Ψεύτικα ChatGPT apps στο κατάστημα εφαρμογών

Η εταιρεία κυβερνοασφάλειας Sophos εντόπισε πολλές εφαρμογές που προσπαθούσαν να κάνουν τους χρήστες να πιστεύουν ότι βασίζονται στα γλωσσικά μοντέλα του ChatGPT. Οι συγκεκριμένες εφαρμογές δεν είναι κακόβουλο λογισμικό. Άρα, δεν είναι επιβλαβείς για smartphone και δεν σκοπεύουν να αποκτήσουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα. Πρόκειται για fleeceware, οι οποίες είναι εφαρμογές χαμηλής ποιότητας που παραπλανούν τους χρήστες και τους κάνουν να εγγραφούν σε συνδρομητικές υπηρεσίες.

Η Sophos λέει ότι οι εφαρμογές εκμεταλλεύτηκαν κάποια κενά ασφαλείας / πολιτικών για να διεισδύσουν στα καταστήματα εφαρμογών των Google και Apple και να περάσουν τις fleeceware εφαρμογές ChatGPT. Οι δωρεάν εκδόσεις αυτών των εφαρμογών βομβαρδίζουν τους χρήστες με συνεχείς διαφημίσεις για να τους κάνουν να πληρώνουν για λειτουργίες που είναι διαθέσιμες δωρεάν στο διαδίκτυο. Οι προγραμματιστές τους βασίζονται σε ψεύτικες κριτικές για να τις κάνουν να μοιάζουν νόμιμες εφαρμογές.

Δείτε επίσης: Απαγορεύτηκε η χρήση του ChatGPT στην Ιταλία

Fleeceware ChatGPT apps που εντοπίστηκαν από τους ερευνητές:

Chat GBT: Η έκδοσή του για iOS, που ονομάζεται Ask AI Assistant, κοστίζει 6 $ την εβδομάδα και 312 $ το χρόνο μετά το τέλος της τριήμερης δωρεάν δοκιμής. Οι προγραμματιστές κέρδισαν 10.000 $ μόνο τον Μάρτιο.

Genie: Χρεώνει 7 $ για μια εβδομάδα και 70 $ για ένα χρόνο. Οι προγραμματιστές είχαν κέρδος 1 εκατομμύριο δολάρια τον Απρίλιο.

GAI Assistant: Η επί πληρωμή έκδοση κοστίζει 6 $ την εβδομάδα. Η δωρεάν έκδοση έχει ημερήσιο όριο δέκα εισόδων. Οι προγραμματιστές κέρδισαν περίπου 15.000 $ τον Μάρτιο.

AI Chat GBT: 6,49 € το μήνα.

AI Chat – Chatbot AI Assistant: Προσπαθεί να χρεώσει $8 για μια εβδομάδα, αλλά το μήνυμα μπορεί να παρακαμφθεί.

Genie AI Chatbot: 7 $ εβδομαδιαία ή 70 $ ετήσια συνδρομή. Έφερε έσοδα 700.000 $ τον περασμένο μήνα.

AI Chatbot – Open Chat Writer: 6,99 $/μήνα ή 79,99 $/έτος

Όλες οι εφαρμογές έχουν αναφερθεί στην Apple και την Google και ορισμένες έχουν καταργηθεί. Ωστόσο, οι χρήστες που τις έχουν κατεβάσει στη συσκευή τους, θα πρέπει να τις διαγράψουν. Η απλή διαγραφή δυστυχώς δεν είναι αρκετή για να απαλλαγείτε από τις χρεώσεις. Θα πρέπει επίσης να ακυρώσετε τη συνδρομή σας, διαφορετικά θα συνεχίσετε να χρεώνεστε.

Δείτε επίσης: ChatGPT: Τελικά, αποτελεί κίνδυνο για το απόρρητο;

Το Fleeceware είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα που πρέπει να γνωρίζουν οι χρήστες smartphone. Οι προγραμματιστές πίσω από αυτές τις εφαρμογές κερδίζουν εκατομμύρια δολάρια μέσω παραπλανητικών τακτικών που πλήττουν ανυποψίαστους χρήστες. Δυστυχώς, οι παραπάνω ψεύτικες εφαρμογές τύπου ChatGPT δείχνουν ότι πλήρης ασφάλεια δεν υπάρχει πουθενά, αφού αυτές βρέθηκαν στα επίσημα καταστήματα της Google και της Apple. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, εάν θέλετε να προστατευθείτε από το fleeceware, εξακολουθήστε να προτιμάτε τη λήψη εφαρμογών από επίσημα καταστήματα εφαρμογών, αποφύγετε εφαρμογές που απαιτούν πληροφορίες πληρωμής εκ των προτέρων και διαβάζετε πάντα κριτικές από άλλους χρήστες. Παραμένοντας σε εγρήγορση, μπορείτε να αποφύγετε να πέσετε θύματα αυτής της δαπανηρής απάτης.

Πηγή: www.phonearena.com