Ένα νέο ηλιακό τηλεσκόπιο / παρατηρητήριο στη Χαβάη κυκλοφόρησε μια σειρά εντυπωσιακών εικόνων του Ήλιου, που δείχνουν τα βάθη των ηλιακών κηλίδων του, καθώς και τις λεγόμενες “ήσυχες περιοχές”.

Ο ήλιος βρίσκεται κοντά στα 94 εκατομμύρια μίλια μακριά, αλλά χάρη στο τηλεσκόπιο Daniel K. Inouye, που χρηματοδοτείται από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών, οι αστρονόμοι είναι σε θέση να παρατηρούν τον Ήλιο και τα στοιχεία του με λεπτομέρειες.

Το παρατηρητήριο της Χαβάης κατασκευάστηκε για να τραβήξει εξαιρετικά ευκρινείς εικόνες του Ήλιου και να μετρήσει τα μαγνητικά πεδία των ηλιακών χαρακτηριστικών που επηρεάζουν τον “διαστημικό καιρό“. Αυτά περιλαμβάνουν τις ηλιακές κηλίδες, τις εκλάμψεις και τα λεγόμενα coronal mass ejections – το πλάσμα που εκτοξεύεται από την ατμόσφαιρα του Ήλιου. Η παρατήρηση αυτών των φαινομένων είναι σημαντική γιατί θα μπορούσαν να έχουν καταστροφικές συνέπειες, διαταράσσοντας τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και τα συστήματα τηλεπικοινωνιών στη Γη.

Δείτε επίσης: NASA Perseverance rover: Βίντεο από τον κρατήρα Belva στον Άρη

Αυτήν τη στιγμή, οι επιστήμονες δεν ξέρουν πώς να προβλέπουν καλά τις ηλιακές καταιγίδες και παρόλο που ο ισχυρότερος τύπος αυτών των φυσικών φαινομένων δεν συμβαίνει συχνά, μπορεί να προκαλέσουν πολλά προβλήματα. Μια ηλιακή έκλαμψη τον Μάρτιο του 1989 προκάλεσε 12ωρη διακοπή ρεύματος σε όλο το Κεμπέκ.

Το νέο ηλιακό τηλεσκόπιο θα βοηθήσει τους επιστήμονες να παρατηρήσουν καλύτερα αυτά τα φαινόμενα. Η κατασκευή του παρατηρητηρίου δεν ήταν εύκολη, καθώς οι ντόπιοι αντέδρασαν. Το ηλιακό παρατηρητήριο βρίσκεται στην κορυφή του αδρανούς ηφαιστείου Haleakal?, που δεσπόζει πάνω από το Maui στα 10.000 πόδια πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Στα χαβανέζικα, το όνομα Haleakal; σημαίνει “σπίτι του ήλιου”.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι από αυτό το σημείο, οι αστρονόμοι μπορούν να παρατηρήσουν καλύτερα τον Ήλιο. Αλλά το μέρος θεωρείται ιερή γη για πολλούς Χαβανέζους που θεωρούν την ψηλή κορυφή του βουνού ως ένα πνευματικό μέρος για να τιμήσουν τους προγόνους και να προσευχηθούν. Κατά την κατασκευή του παρατηρητηρίου, οι διαδηλωτές προσπάθησαν να το σταματήσουν. Παρά τις αντιδικίες και την παγκόσμια πανδημία, το έργο ολοκληρώθηκε.

Δείτε επίσης: Μελέτη προβλέπει ότι η Γη είναι ασφαλής από αστεροειδείς για 1.000 χρόνια

Έτσι, έχουμε τις πρώτες εντυπωσιακές εικόνες του Ήλιου. Πολλές από τις ηλιακές κηλίδες που απεικονίζονται είναι τόσο μεγάλες σε μέγεθος όσο η Γη (αν όχι μεγαλύτερες). Αυτά τα σημάδια φαίνονται σκούρα επειδή είναι πιο δροσερά από άλλα μέρη της επιφάνειας του Ήλιου. Οι κηλίδες μπορεί επίσης να είναι η αιτία ηλιακών εκλάμψεων – ξαφνικές εκρήξεις ενέργειας που προκαλούνται από μπερδεμένες γραμμές μαγνητικού πεδίου.

Μερικές από τις εικόνες παρουσιάζουν “ελαφριές γέφυρες”, που φαίνεται να διασχίζουν τις ανοιχτές ηλιακές κηλίδες.

Το τηλεσκόπιο κατέγραψε επίσης τις “ήσυχες περιοχές” του Ήλιου όπου υπάρχει χαμηλή ηλιακή δραστηριότητα. Οι εικόνες δείχνουν ένα φωτεινό μοτίβο θερμού πλάσματος που περιβάλλεται από πιο σκοτεινές λωρίδες ψυχρότερου πλάσματος. Στο ατμοσφαιρικό στρώμα γύρω από τον Ήλιο, υπάρχουν μακριές, σκοτεινές ίνες που αναδύονται από μικρές συστάδες μαγνητικού πεδίου.

Δείτε επίσης: Supernova: Όσα θέλετε να μάθετε για το φαινόμενο

Το νέο ηλιακό τηλεσκόπιο θα λειτουργεί σε συνδυασμό με τα τηλεσκόπια που λαμβάνουν δεδομένα στο διάστημα για να υπάρχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τον Ήλιο. Η εξερεύνηση του Ήλιου είναι κρίσιμη για την κατανόησή μας για το σύμπαν και είναι απαραίτητη για την επιβίωσή μας στη Γη. Η συμπεριφορά του Ήλιου μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην τεχνολογία και το περιβάλλον μας και η μελέτη της μπορεί να μας βοηθήσει να προβλέψουμε και να προετοιμαστούμε για πιθανά προβλήματα. Ο Ήλιος είναι ένα απίστευτο αντικείμενο μελέτης και θα πρέπει να συνεχίσουμε να τον εξερευνούμε για να ξεκλειδώσουμε τα μυστήρια του.

Πηγή: sea.mashable.com