Τη Δευτέρα, η εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης TikTok Inc. κατέθεσε αγωγή με σκοπό να ακυρώσει την απαγόρευση της εφαρμογής στη Μοντάνα. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι ο νόμος που την απαγορεύει αντιβαίνει στα δικαιώματα της ελευθερίας του λόγου και βασίζεται σε αβάσιμες υποθέσεις σχετικά με την πιθανή πρόσβαση της κινεζικής κυβέρνησης στα δεδομένα των χρηστών.

Δείτε επίσης: Πώς θα μετατρέψετε τα YouTube video σας σε TikTok

Η αγωγή που κατέθεσε το TikTok, που ανήκει στην κινεζική εταιρεία τεχνολογίας ByteDance, είναι η δεύτερη μετά από μία ακόμα που υποβλήθηκε από πέντε δημιουργούς περιεχομένου την προηγούμενη εβδομάδα. Εκφράστηκαν παρόμοιες απόψεις, συμπεριλαμβανομένης της άποψης ότι η κυβέρνηση της Μοντάνας δεν έχει την εξουσία να αναλάβει δράση σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας. Και οι δύο μηνύσεις κατατέθηκαν στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Μισούλας.

Ο κυβερνήτης Greg Gianforte, που ανήκει στο Κόμμα των Ρεπουμπλικανών, υπέγραψε το νομοσχέδιο την Τετάρτη. Λίγες ώρες μετά, οι δημιουργοί περιεχομένου κατέθεσαν μήνυση. Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου. Ωστόσο, οι ειδικοί στην κυβερνοασφάλεια αναφέρουν ότι η εφαρμογή του μπορεί να είναι δύσκολη.

Η TikTok δηλώνει ότι δεν έχει μοιραστεί, ούτε θα μοιραστεί, δεδομένα των χρηστών των ΗΠΑ με την κυβέρνηση της Κίνας. Η εταιρεία έχει λάβει μέτρα για την προστασία του απορρήτου και της ασφάλειας των χρηστών της, καθώς φροντίζει για την αποθήκευση όλων των δεδομένων των χρηστών της στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την μήνυση.

Δείτε ακόμα: TikTok NewMusic: Η νέα λειτουργία αναζήτησης μουσικής

Ορισμένοι νομοθέτες και αξιωματούχοι του FBI και άλλων υπηρεσιών ανησυχούν ότι η εφαρμογή κοινής χρήσης βίντεο μπορεί να δώσει στην κινεζική κυβέρνηση πρόσβαση σε πληροφορίες

για πολίτες των ΗΠΑ και να προωθήσει παραπληροφόρηση που θα ωφελήσει το Πεκίνο και μπορεί να επηρεάσει το κοινό.

Στην Κίνα, οι κινεζικές εταιρείες πρέπει να επιτρέπουν την πρόσβαση στα δεδομένα τους στην κυβέρνηση για οποιονδήποτε λόγο αυτή θεωρεί ότι αφορά την εθνική ασφάλεια. Το TikTok δηλώνει ότι αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ.

Ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Μοντάνα, απαγορεύουν τη χρήση του TikTok σε κρατικές συσκευές μετά από απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Στη Μοντάνα υπάρχει ένας νέος νόμος που απαγορεύει τη λήψη του TikTok σε όλη την πολιτεία. Η ποινή για τη μη συμμόρφωση είναι 10.000 δολάρια ανά ημέρα και αφορά κάθε «οργανισμό» όπως καταστήματα εφαρμογών ή το ίδιο το TikTok, για κάθε περίσταση που κάποιος έχει τη δυνατότητα πρόσβασης ή λήψης της εφαρμογής. Οι χρήστες δεν θα υπόκεινται σε κυρώσεις.

Δείτε επίσης: TikTok: Δοκιμάζει γεννήτρια AI τύπου Lensa για avatars

Συζητήσεις για την απαγόρευση του TikTok κυκλοφορούν από το 2020, όταν ο τότε πρόεδρος, Donald Trump, προσπάθησε να απαγορεύσει στην εταιρεία να λειτουργεί στις Η.Π.Α μέσω εκτελεστικού διατάγματος, που αντιμετώπισε νομική αντίσταση στα ομοσπονδιακά δικαστήρια. Το Κογκρέσο εξέτασε επίσης το αίτημα να απαγορευτεί η χρήση της εφαρμογής για λόγους ασφαλείας.