Μια πρόσφατη μελέτη αποκαλύπτει συναρπαστικά στοιχεία για την Αφροδίτη. Ένας νέος χάρτης, που δημιουργήθηκε από εικόνες ραντάρ που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια της αποστολής Magellan της NASA τη δεκαετία του 1990, δείχνει περισσότερα από 85.000 ηφαίστεια στην επιφάνεια της Αφροδίτης. Το 99% αυτών των ηφαιστείων, ωστόσο, έχουν διάμετρο μικρότερη από 5 χιλιόμετρα.

Τον Μάρτιο, η NASA ανακοίνωσε για πρώτη φορά ότι υπήρχαν επίσημα στοιχεία για ενεργά ηφαίστεια στην Αφροδίτη. Πριν τελειώσει ο μήνας, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον κυκλοφόρησαν έναν νέο χάρτη των ηφαιστείων του πλανήτη.

Δείτε επίσης: Τηλεσκόπιο δείχνει νέες εντυπωσιακές εικόνες του Ήλιου

Αν και υπήρχαν ηφαίστεια σχεδόν παντού στον πλανήτη, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα περισσότερα ήταν μικρά και ότι τα ηφαίστεια διαμέτρου 20km έως 100km είναι σχετικά σπάνια.

Στη Γη, τα ηφαίστεια χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: ενεργά, αδρανή, εξαφανισμένα. Η Αφροδίτη είναι εξ ολοκλήρου καλυμμένη με σύννεφα. Έτσι, δεν γνωρίζουμε σε ποιες κατηγορίες ανήκουν τα 85.000 ηφαίστεια που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι τώρα.

Οι επιστήμονες Paul Byrne και Rebecca Hahn ανακοίνωσαν τη δημοσίευση του νέου χάρτη ηφαιστείων της Αφροδίτης στα τέλη Μαρτίου 2023.

85.000 ηφαίστεια στην Αφροδίτη

Όπως είπαμε και παραπάνω, ο νέος χάρτης των ηφαιστείων της Αφροδίτης βασίζεται σε εικόνες ραντάρ από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι ο νέος χάρτης είναι ο πιο ολοκληρωμένος που έχει γίνει ποτέ. Επομένως, μπορεί να δώσει στους ερευνητές μια εξαιρετικά πολύτιμη βάση δεδομένων για την κατανόηση του ηφαιστειακού συστήματος σε αυτόν τον πλανήτη.

Δείτε επίσης: NASA Perseverance rover: Βίντεο από τον κρατήρα Belva στον Άρη

Παρόλο που τα δεδομένα υπήρχαν εδώ και περίπου 30 χρόνια, δεν υπήρχε η τεχνολογία που μπορούσε να βοηθήσει στη χρήση των εικόνων για τη δημιουργία ενός χάρτη.

Χρήση του χάρτη για αναζήτηση τρέχουσας ηφαιστειακής δραστηριότητας

Ο νέος χάρτης θα είναι μια ανεκτίμητη πηγή για τους επιστήμονες που μελετούν την ηφαιστειακή δραστηριότητα στην Αφροδίτη.

Έχουμε ήδη ακούσει από συναδέλφους ότι έχουν κατεβάσει τα δεδομένα και έχουν αρχίσει να τα αναλύουν, αυτό ακριβώς που θέλουμε. Άλλοι άνθρωποι θα κάνουν ερωτήσεις που δεν έχουμε, σχετικά με το σχήμα, το μέγεθος, την κατανομή των ηφαιστείων, το χρονοδιάγραμμα της δραστηριότητας σε διάφορα μέρη της Αφροδίτης. Είμαι ενθουσιασμένος που βλέπω τι μπορούν να καταλάβουν με τη νέα βάση δεδομένων!

“, σημείωσε ο Byrne.

Αυτή η νέα βάση δεδομένων θα επιτρέψει στους επιστήμονες να σκεφτούν πού αλλού θα αναζητήσουν στοιχεία πρόσφατης γεωλογικής δραστηριότητας.

Δείτε επίσης: Μελέτη προβλέπει ότι η Γη είναι ασφαλής από αστεροειδείς για 1.000 χρόνια

Υπάρχουν ακόμα πολλά να μάθουμε για την ιστορία του ηφαιστειακού συστήματος στην Αφροδίτη. Αν και τα 85.000 είναι μεγάλος αριθμός, πιθανότατα υπάρχουν και άλλα ηφαίστεια στην Αφροδίτη, απλά μπορεί να είναι πολύ μικρότερα και έτσι να είναι δύσκολο να εντοπιστούν στις υπάρχουσες εικόνες του ραντάρ. Αλλά με βελτιωμένη ανάλυση, θα μπορούσαν να βρεθούν και άλλα πράγματα. Οι επερχόμενες αποστολές στην Αφροδίτη μπορεί να βρουν περισσότερα ηφαίστεια. Η NASA και η ESA (η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία) θα στείλουν η καθεμία μια αποστολή στην Αφροδίτη στις αρχές της δεκαετίας του 2030 για να τραβήξουν εικόνες υψηλής ανάλυσης της επιφάνειας του πλανήτη. Με αυτές τις εικόνες, θα είμαστε σε θέση να αναζητήσουμε εκείνα τα μικρότερα ηφαίστεια που πιστεύουν οι επιστήμονες ότι υπάρχουν.

Αυτή είναι μια από τις πιο συναρπαστικές ανακαλύψεις που έχουμε κάνει για την Αφροδίτη, με δεδομένα προηγούμενων δεκαετιών! Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα πολλές απορίες σχετικά με την Αφροδίτη. Με τις νέες τεχνολογίες και πόρους, γίνεται πιο εφικτό να στείλουμε περισσότερες αποστολές για να εξερευνήσουν περαιτέρω τον πλανήτη. Τα οφέλη της συνεχιζόμενης εξερεύνησης της Αφροδίτης θα μπορούσαν να έχουν εκτεταμένες επιπτώσεις στο μέλλον της εξερεύνησης και ανακάλυψης του διαστήματος.