Ο διευθύνων σύμβουλος της NVIDIA Jensen Hiang έκανε μια σειρά από ανακοινώσεις κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Computex, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερειών σχετικά με τον επόμενο υπερυπολογιστή DGX της εταιρείας. Δεδομένου του πού οδεύει σαφώς η βιομηχανία, δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο DGX GH200 αφορά σε μεγάλο βαθμό τη βοήθεια των εταιρειών για την ανάπτυξη generative AI μοντέλων.

Δείτε επίσης: Η έκρηξη των chip AI ωθεί την Nvidia προς το $1 τρις.

Ο υπερυπολογιστής χρησιμοποιεί ένα νέο σύστημα NVLink Switch System για να επιτρέψει σε 256 superchips GH200 Grace Hopper να ενεργούν ως ενιαία GPU (κάθε ένα από τα chip έχει μια Grace CPU με βάση το Arm και μια H100 Tensor Core GPU). Αυτό, σύμφωνα με την NVIDIA, επιτρέπει στον DGX GH200 να παρέχει απόδοση 1 exaflop και να διαθέτει 144 terabytes κοινόχρηστης μνήμης. Η εταιρεία λέει ότι αυτή είναι σχεδόν 500 φορές περισσότερη μνήμη από όση θα βρίσκατε σε ένα μόνο σύστημα DGX A100.

Για λόγους σύγκρισης, η τελευταία κατάταξη των Top500 υπερυπολογιστών αναφέρει τον Frontier στο Oak Ridge National Laboratory στο Τενεσί ως το μοναδικό γνωστό σύστημα exascale, το οποίο έχει επιτύχει επιδόσεις σχεδόν 1,2 exaflops στο benchmark Linmark. Αυτό είναι υπερδιπλάσιο της μέγιστης απόδοσης του συστήματος που κατέλαβε τη δεύτερη θέση, του ιαπωνικού Fugaku.

Στην πραγματικότητα, η NVIDIA ισχυρίζεται ότι ανέπτυξε έναν υπερυπολογιστή που μπορεί να σταθεί δίπλα στο ισχυρότερο γνωστό σύστημα στον πλανήτη (η Meta κατασκευάζει έναν υπερυπολογιστή που, όπως ισχυρίζεται, θα είναι ο ταχύτερος υπερυπολογιστής AI στον κόσμο όταν ολοκληρωθεί πλήρως). Η NVIDIA λέει ότι η αρχιτεκτονική του DGX GH200 προσφέρει 10 φορές μεγαλύτερο εύρος ζώνης από την προηγούμενη γενιά, “παρέχοντας την ισχύ ενός τεράστιου υπερυπολογιστή AI με την απλότητα του προγραμματισμού μιας GPU”.

Πρόταση: NVIDIA: Οι επενδύσεις στο AI αποφέρουν κέρδη

Ορισμένα μεγάλα ονόματα ενδιαφέρονται για τον DGX GH200. Το Google Cloud, η Meta και η Microsoft θα είναι μεταξύ των πρώτων εταιρειών που θα αποκτήσουν πρόσβαση στον υπερυπολογιστή για να δοκιμάσουν πώς μπορεί να χειριστεί generative AI φορτία εργασίας. Η NVIDIA λέει ότι οι υπερυπολογιστές DGX GH200 θα πρέπει να είναι διαθέσιμοι μέχρι το τέλος του 2023.

Η εταιρεία κατασκευάζει επίσης τον δικό της υπερυπολογιστή, τον Helios, που συνδυάζει τέσσερα συστήματα DGX GH200. Η NVIDIA αναμένει ότι ο Helios θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του έτους.

Ο Huang συζήτησε και άλλες generative AI εξελίξεις κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του, συμπεριλαμβανομένης μιας στο μέτωπο των παιχνιδιών. Η NVIDIA Avatar Cloud Engine (ACE) για παιχνίδια είναι μια υπηρεσία που θα μπορούν να αξιοποιήσουν οι προγραμματιστές για να δημιουργήσουν προσαρμοσμένα μοντέλα AI για ομιλία, συνομιλίες και κινούμενα σχέδια. Η NVIDIA λέει ότι το ACE για παιχνίδια μπορεί να “δώσει σε μη playable χαρακτήρες δεξιότητες συνομιλίας, ώστε να μπορούν να απαντούν σε ερωτήσεις με αληθοφανείς προσωπικότητες που εξελίσσονται”.

Διαβάτε επίσης: Nvidia Broadcast 1.4 beta: Αποκτά το AI εφέ Eye Contact

πηγή πληροφοριών:engadget.com