Παρόλο που πολλοί κατακρίνουν την προσέγγιση της Apple να ελέγχει προσεκτικά κάθε νέα εφαρμογή και ενημέρωση εφαρμογής που δημοσιεύεται στο App Store, υπάρχει καλός λόγος για αυτό. Η βελτίωση της κατανόησης όσον αφορά την προστασία των χρηστών από επιβλαβείς εφαρμογές. Από το 2020 έως το 2022, η Apple απέρριψε περίπου 958.000 εφαρμογές.

Δείτε επίσης: Apple App Store: Μπλόκαρε πάνω από 1.7 εκατ. επικίνδυνες εφαρμογές το 2022

Αυτές οι εφαρμογές προσπαθούσαν να αποκτήσουν εξαιρετικά ευαίσθητα δεδομένα ή να παραβιάσουν το απόρρητο των χρηστών με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Η Apple δίνει μεγάλη σημασία στο απόρρητο, οπότε δεν είναι περίεργο αυτό. Υπάρχουνν επίσης πολλές εφαρμογές κακόβουλου λογισμικού στο Android και ατέλειωτες λίστες εφαρμογών που οι χρήστες πρέπει να απεγκαταστήσουν αμέσως.

Αυτές οι εφαρμογές συχνά ζητούν πληροφορίες από τους χρήστες και μπορεί να τις διαθέσουν προς πώληση. Συχνά, υπάρχει προσπάθεια από ανθρώπους να αποσπάσουν χρήματα από αυτούς τους χρήστες. Η Apple αναφέρει ότι απέτρεψε περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε παράνομες συναλλαγές από το 2020. Επιπλέον, έχει μπλοκάρει μια συναλλαγή εκατομμυρίων που αφορά κλεμμένες πιστωτικές κάρτες.

Δείτε ακόμα: Mac App Store: Ψεύτικα ChatGPT apps στο κατάστημα εφαρμογών

Γιατί οι χάκερ χρησιμοποιούν εφαρμογές για να αποκτήσουν αυτές τις πληροφορίες; Οι εφαρμογές έχουν δημιουργήσει μεγάλο όγκο σημαντικών δεδομένων, τα οποία μπορούν να συλλεχθούν εύκολα από τους προγραμματιστές

. Αυτό σημαίνει ότι συμπεριλαμβάνεται η τοποθεσία σας, οι εφαρμογές που έχετε στο τηλέφωνό σας και άλλες πληροφορίες, όπως η συχνότητα με την οποία ανοίγετε αυτές τις εφαρμογές.

Επιπλέον στο Android υποστηρίζονται καταστήματα εφαρμογών τρίτων, κάτι που δεν συμβαίνει ακόμα στο iOS της Apple. Ωστόσο, αυτό αναμένεται να αλλάξει στο μέλλον λόγω αποφάσεων της ΕΕ. Η προσέγγιση της Apple για την περιορισμένη πρόσβαση στο κατάστημα εφαρμογών της λειτουργεί ως προστασία για τους πελάτες της από κακόβουλους προγραμματιστές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Apple λαμβάνει μια προμήθεια 30% για κάθε αγορά που γίνεται μέσω του App Store, συμπεριλαμβανομένων αυτών που πραγματοποιούνται εντός των εφαρμογών.

Δείτε επίσης: Η Microsoft θα λανσάρει ένα δικό της games app store για κινητά;

Πολλοί είναι αυτοί που κριτικάρουν την πολιτική αναθεώρησης της Apple για τις εφαρμογές και τις ενημερώσεις εφαρμογών. Ωστόσο είναι φανερό ότι αυτή η πολιτική μπορεί να μειώσει την ανησυχία και την δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι χρήστες σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των προγραμματιστών που έχουν κακόβουλες προθέσεις.