Στο τέλος αυτού του μήνα, αρκετές εφαρμογές Reddit τρίτων όπως οι Apollo, ReddPlanet, Sync και το Rif θα σταματήσουν να λειτουργούν. Αυτό συμβαίνει αμέσως μετά την απόφαση του Reddit να επιβάλει χρεώσεις σε προγραμματιστές και άλλες εταιρείες για τη χρήση των API του.

Δείτε επίσης: Το Reddit φέρεται να μειώνει το 5% του εργατικού δυναμικού του

Όπως ανακοινώθηκε τον Απρίλιο η νέα πολιτική API του Reddit θα εφαρμοστεί αυτόν τον μήνα. Η εταιρεία προτίθεται να εκμεταλλευτεί τα χρήματα από τον μεγάλο όγκο δεδομένων συνομιλίας μεταξύ ανθρώπων που συσσωρεύτηκε τα τελευταία 18 χρόνια. Η δήλωση αναφέρει ότι πολλές μεγάλες εταιρείες χρησιμοποιούν τα δεδομένα αυτής της εταιρείας για να εκπαιδεύσουν τα εμπορικά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης τους και θα ήταν σωστό να τις επιβαρύνουν με κόστος. Ωστόσο τα νέα ανανεωμένα πλάνα τιμολόγησης του API πρόκειται να επιβαρύνουν δραστικά με υψηλά κόστη τους ανεξάρτητους προγραμματιστές τρίτων εφαρμογών του Reddit. Φαίνεται ότι το κόστος θα είναι υπερβολικά υψηλό για να μπορούν να συνεχίσουν να εκτελούν τα έργα τους με βιώσιμο τρόπο. Αυτό τους αναγκάζει να τερματίσουν τις εφαρμογές.

Ο προγραμματιστής της εφαρμογής Reddit, μόνο για iOS, με όνομα Christian Selig, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η εφαρμογή του, Apollo, θα σταματήσει να λειτουργεί στις 30 Ιουνίου. Ο χρήστης αναφέρει ότι οι νέες τιμές του API θα αυξήσουν το κόστος της λειτουργίας της εφαρμογής κατά περισσότερα από 20 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Στη μακροσκελή του ανάρτηση, ο Selig δήλωσε ότι οι συνομιλίες του με το Reddit έχουν φτάσει σε άσχημο σημείο και πλέον δεν μπορεί να διατηρήσει τον Apollo ενεργό. «Η συμπεριφορά του Reddit ήταν τόσο απαίσια που με όποιον προγραμματιστή έχω μιλήσει, έχει διαγραφεί εντελώς η ένδειξη ότι μας θέλουν ακόμη και κοντά», πρόσθεσε.

Δείτε ακόμα: Apollo: Το Reddit app μπορεί να σταματήσει την λειτουργία του

Οι προγραμματιστές άλλων εφαρμογών του Reddit έχουν ανταποκριθεί στο αίσθημα του Selig. Ο προγραμματιστής του RIF κατηγόρησε την εταιρεία ότι μεταχειρίζεται επιθετικά τους προγραμματιστές και είπε ότι το κόστος του λογισμικού τους θα είναι παρόμοιο με αυτό του Apollo με τη νέα τιμολογιακή πολιτική API. «Η εφαρμογή δεν κερδίζει πουθενά με αυτόν τον αριθμό», είπε ο προγραμματιστής. Ανέφεραν ότι το Reddit έχει αποφασίσει να αποκλείσει τις διαφημίσεις σε εφαρμογές τρίτων και να απαιτεί από αυτές να βασίζονται αποκλειστικά σε μοντέλο συνδρομής επί πληρωμή. Η πλατφόρμα δεν επιτρέπει τη χρήση σεξουαλικού υλικού σε εφαρμογές τρίτων, αλλά η επίσημη εφαρμογή παραμένει με περιεχόμενο αυτής της μορφής.

Οι προγραμματιστές ReddPlanet και Sync λένε το ίδιο πράγμα. «Το Reddit έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν είμαι ευπρόσδεκτος εδώ», είπε ο προγραμματιστής του ReddPlanet. Η εταιρεία δεν έχει απαντήσει στους προγραμματιστές που έκλεισαν δημοφιλείς εφαρμογές Reddit λόγω των υψηλών τιμών του API. Έχει εξαιρέσει τις εφαρμογές που βοηθούν στην προσβασιμότητα από την πολιτική API του, αλλά οι υπόλοιποι χρειάζεται να πληρώνουν για να τη χρησιμοποιούν. Έχουν ήδη συγκεντρωθεί χιλιάδες subreddits για να διαμαρτυρηθούν για την ανακοίνωση αυτή. Subreddits όπως r/gaming, r/pics, r/music και πολλά άλλα θα κλείσουν για τουλάχιστον 48 ώρες από τις 12 Ιουνίου.

Δείτε επίσης: Reddit: Οι νέοι κανόνες API θα κοστίσουν εκατομμύρια στους προγραμματιστές

Το καθένα από αυτά τα subreddit έχει πάνω από 30 εκατομμύρια συνδρομητές. Συνεπώς, η διαμαρτυρία αυτή θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στο Reddit. Πρέπει να περιμένουμε και να δούμε εάν η εταιρεία θα υποχωρήσει. Το σημαντικότερο είναι εάν γίνουν αλλαγές στην προτεινόμενη πολιτική ή ανακοινωθούν χαλαρώσεις. Ο Steve Huffman, Διευθυντής Εκτελεστικού Συμβουλίου του Reddit, θα διεξάγει μια συνεδρία Ask Me Anything (ρωτήστε με οτιδήποτε) αργότερα σήμερα για τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις API σχετικά με την προσβασιμότητα, τους mod bots και τα εργαλεία mod τρίτων.