Η Samsung Electronics Co., που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής memory chips στον κόσμο, προσφέρει τώρα στο προσωπικό της μια μέρα άδεια κάθε μήνα (συγκεκριμένα μια Παρασκευή το μήνα). Αυτή η πρωτοβουλία έχει σκοπό να διατηρήσει τους ταλαντούχους εργαζόμενους ευχαριστημένους και να τους δώσει κίνητρο να συνεχίσουν να εργάζονται στην εταιρεία. Η Samsung έχει αντιληφθεί ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι έχουν αρχίσει να εκτιμούν την ευελιξία στην εργασία, ειδικά από την πανδημία και μετά.

Από την επόμενη εβδομάδα, το προσωπικό πλήρους απασχόλησης (όχι όσοι εργάζονται στα εργοστάσια) θα μπορεί να πάρει την άδεια. Λέγεται ότι η άδεια θα χορηγείται μετά τα μέσα κάθε μήνα.

Δείτε επίσης: Samsung: Self repair πρόγραμμα για την Νότια Κορέα

Η Samsung δεν είναι η μόνη εταιρεία που προχωρά σε μια τέτοια κίνηση. Η ανταγωνίστρια SK Hynix Inc. υιοθέτησε μια παρόμοια ευέλικτη εβδομάδα εργασίας πέρυσι, επιτρέποντας στο προσωπικό να παίρνει άδεια μια Παρασκευή το μήνα εάν εργάζεται περισσότερες από 40 ώρες την εβδομάδα. Άλλες εταιρείες τεχνολογίας της Νότιας Κορέας έχουν επίσης εισαγάγει πιο ευέλικτες ρυθμίσεις μετά την πανδημία.

Η κίνηση της Samsung, η οποία απασχολεί περίπου 120.000 υπαλλήλους, δείχνει πώς η πανδημία έχει αλλάξει τον τρόπο εργασίας των ανθρώπων, ακόμα και σε μια χώρα με συντηρητική εργασιακή κουλτούρα όπως η Νότια Κορέα. Σύμφωνα με στοιχεία, οι Νοτιοκορεάτες εργάζονται περισσότερες ώρες από το μέσο όρο των μελών του OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development). Συγκεκριμένα, το 2021, οι Νοτιοκορεάτες είχαν δουλέψει 200 ώρες παραπάνω κατά μέσο όρο.

Δείτε επίσης: Το Samsung Galaxy S25 Ultra θα έχει μια δεύτερη οθόνη;

Όπως είπαμε και παραπάνω η άδεια μέσα στο μήνα αποσκοπεί στη διατήρηση των ταλέντων στη Samsung. Η εταιρεία έχει στο δυναμικό της πολλούς νέους εργαζόμενους, οι οποίοι δίνουν σημασία την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Λέγεται ότι οι Millennials και η Generation Z αποτελούν περίπου το 40% του εργατικού δυναμικού της Samsung και η εταιρεία θέλει να τους κρατήσει ευχαριστημένους για να μην τους χάσει.

Δείτε επίσης: Μυστηριώδες τσιπ Samsung Exynos με εννέα πυρήνες CPU

Αντίστοιχες κινήσεις από άλλες εταιρείες:

SK Hynix: Οι εργαζόμενοι μπορούν να παίρνουν άδεια μια Παρασκευή το μήνα εάν εργάζονται περισσότερες από 40 ώρες την εβδομάδα κατά μέσο όρο.

Kakao Corp: Δίνει άδεια την τελευταία Παρασκευή κάθε μήνα. Η θυγατρική Kakao Games δίνει δύο Παρασκευές ρεπό κάθε μήνα.

CJ ENM Co: Μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες περιεχομένου της Νότιας Κορέας δίνει στους εργαζόμενους δύο άδειες το μήνα, τη 2η και την 4η εβδομάδα.

Τέτοιου είδους κινήσεις σίγουρα θεωρούνται θετικές για τους εργαζομένους, οι οποίοι χρειάζονται ξεκούραση για να είναι πιο παραγωγικοί και να αποδίδουν καλύτερα στην εργασία τους.

Πηγή: fortune.com