Η Apple έχει δείξει πολλές φορές ότι δεν είναι σύμφωνη με τις μεταφορές crypto μεταξύ χρηστών, εντός εφαρμογών, και το κάνει άλλη μια φορά ξεκάθαρο στέλνοντας μια προειδοποίηση στην decentralized εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων (social messaging), Damus, που υποστηρίζεται από τον συνιδρυτή του Twitter, Jack Dorsey.

Η εφαρμογή Damus βασίζεται στο decentralized social network Nostr. Χάρη σε αυτό, είναι σε θέση να στέλνει μικροδωρεές εντός εφαρμογής (Bitcoin) σε άλλους χρήστες.

Δείτε επίσης: Η Apple προετοιμάζει μια ενημέρωση iOS 16.5.1 για iPhone

Η αποστολή Bitcoin γίνεται από το Lightning Network, πράγμα που σημαίνει ότι οι χρήστες μπορούν να στείλουν Bitcoins ο ένας στον άλλο αμέσως και “σχεδόν” δωρεάν. Οι συγκεκριμένες συναλλαγές είναι γνωστές ως “zaps” στο κοινωνικό δίκτυο.

Ωστόσο, η Apple είπε στην εφαρμογή Damus ότι θα πρέπει να αφαιρέσει αυτό το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό εντός 14 ημερών (από τη μέρα ειδοποίησης). Διαφορετικά, ενδέχεται να αφαιρεθεί από το App Store.

Στο Twitter, ο επίσημος λογαριασμός της Damus έγραψε σχετικά με αυτή την ειδοποίηση:

Η Damus θα αφαιρεθεί από το κατάστημα εφαρμογών σε 14 ημέρες, η Apple λέει ότι τα zaps δεν επιτρέπονται στην πλατφόρμα της επειδή *θα μπορούσαν* να χρησιμοποιηθούν από δημιουργούς περιεχομένου για την πώληση ψηφιακού περιεχομένου. Αυτό συμβαίνει ακριβώς πριν ξεκινήσουμε την ομιλία μας στο “oslo freedom forum” σχετικά με το πώς τα αποκεντρωμένα κοινωνικά δίκτυα με lightning integration φέρνουν οικονομική ελευθερία στις μάζες… πολύ καλό… 😕“.

Η Apple λέει ότι η δυνατότητα αποστολής αυτών των μικροσυναλλαγών μέσω της εφαρμογής είναι “πώληση ψηφιακού περιεχομένου”, κάτι που δεν επιτρέπεται. Ωστόσο, ο λογαριασμός της Damus ανέφερε ότι τα “zaps στα προφίλ

” εξακολουθούν να επιτρέπονται.

Δείτε επίσης: Τα Apple Maps στο iOS 17 update δείχνουν τους δωρεάν φορτιστές EV που είναι κοντά σας

Ο Jack Dorsey έγραψε στο Twitter ότι η Apple κάνει λάθος ως προς τον ορισμό των “zaps” και ότι η αποστολή fractional Bitcoin σε άλλους χρήστες είναι “tipping” και μια “μορφή ανατροφοδότησης“. Λέει, ακόμα, ότι πρόκειται για μια γενική παρεξήγηση εκ μέρους της Apple.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Twitter, Elon Musk, έγραψε σχετικά με την κατάσταση: “Εάν η Apple ανταγωνιστεί ολόκληρο τον κόσμο, η Apple θα έχει ολόκληρο τον κόσμο εναντίον της. Αυτό δεν είναι ένα νικητήριο σενάριο“. Συνέχισε σημειώνοντας ότι ο φόρος 30% της Apple στο App Store για τις συναλλαγές εντός εφαρμογής αποτελεί μεγάλη ανησυχία.

Δείτε επίσης: Apple: Θα κυκλοφορήσει φθηνότερη έκδοση του Vision Pro το 2025;

Ο Musk αγόρασε το Twitter στο τέλος του περασμένου έτους, ενώ ο Dorsey υπήρξε συνιδρυτής του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου. Και οι δύο, παρά τα προβλήματα που είχαν στο παρελθόν, φαίνεται πως βρίσκονται στο ίδιο στρατόπεδο στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Πηγή: appleinsider.com