Το Reddit απειλεί να αφαιρέσει τους επόπτες που επέτρεψαν σε ιδιωτικά subreddit να απεργήσουν για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ενημερώσεις API της εταιρείας. Το Reddit επικαλέστηκε τον Κώδικα Συμπεριφοράς Επόπτη και ανέφερε ότι οι συντονιστές είναι υπεύθυνοι για τη διατήρηση της λειτουργίας των κοινοτήτων. Στην περίπτωση που δεν εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους, η εταιρεία έχει το δικαίωμα να προβεί στην αντικατάστασή τους με νέους συντονιστές.

Δείτε επίσης: Reddit: Αυτή η εφαρμογή Android μπορεί να επιβιώσει από την νέα τιμολόγηση API

«Στις ενεργές κοινότητες βασίζονται χιλιάδες ή και εκατομμύρια χρήστες και έχουμε καθήκον να διατηρήσουμε ενεργούς αυτούς τους χώρους», είπε η Reddit. «Εάν μια ομάδα συντονιστών αποφασίσει ομόφωνα να σταματήσει την εποπτεία, θα προσκαλέσουμε νέους, ενεργούς επόπτες να διατηρήσουν αυτούς τους χώρους ανοιχτούς και προσβάσιμους στους χρήστες. Εάν δεν υπάρχει συναίνεση, αλλά τουλάχιστον ένας mod θέλει να διατηρήσει την κοινότητα, θα σεβαστούμε τις αποφάσεις τους και θα αφαιρέσουμε όσους δεν θέλουν να μεσολαβούν.

Αυτό συμβαίνει επειδή περισσότερα από 8.000 subreddit βγήκαν εκτός λειτουργίας τη Δευτέρα, διαμαρτυρόμενα για την απόφαση της εταιρείας να επιβάλει υψηλές χρεώσεις στα API της. Το Reddit προτίθεται να βγάλει έσοδα από τα δεδομένα του, τα οποία χρησιμοποιούνται από εταιρείες τεχνολογίας για να εκπαιδεύσουν μεγάλα μοντέλα γλωσσικής επεξεργασίας (Large Language Models – LLM), τα οποία είναι η βάση της τεχνητής νοημοσύνης σε εργαλεία όπως το ChatGPT και το Google Bard. Ωστόσο, οι τιμές είναι υψηλές για τους indie προγραμματιστές που δημιουργούν εφαρμογές Reddit τρίτων όπως οι Apollo και RIF.

Δείτε ακόμα: Reddit: Χιλιάδες κοινότητες διαμαρτύρονται για την αμφιλεγόμενη πολιτική της εταιρείας

Αυτές οι εφαρμογές δεν κερδίζουν αρκετά χρήματα, οπότε δεν θα μπορούν να καλύψουν το κόστος λειτουργίας τους. Όπως ήταν αναμενόμενο, αυτοί οι προγραμματιστές

αποφάσισαν να κλείσουν τις εφαρμογές τους. Χρειάστηκε να διακόψουν τα έργα τους που υπήρχαν πολλά χρόνια στο Reddit, επειδή το Reddit δεν ήταν διατεθειμένο να μειώσει τις τιμές του API. Επιπλέον, οι προτεινόμενες αλλαγές API καταστρέφουν ορισμένα εργαλεία επόπτη που είναι απαραίτητα για τη διαχείριση subreddits. Η κοινότητα του Reddit είναι κατανοητό ότι δεν είναι ευχαριστημένη με αυτό.

Ο CEO του Reddit, Steve Huffman, εξέφρασε δημόσια αρνητική γνώμη για την κοινότητα και τους προγραμματιστές της ιστοσελίδας. Περιγράψτε την διαμαρτυρία ως μια προσωρινή αναταραχή που θα σιγήσει στο μέλλον. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, έστειλε σημείωμα στους υπαλλήλους της εταιρείας, υπογραμμίζοντας ότι το μπλακάουτ δεν επηρεάζει τα έσοδα της εταιρείας και παροτρύνοντάς τους να παραμείνουν συγκεντρωμένοι και να τηρήσουν το σχέδιο. Το κοινωνικό δίκτυο δεν έχει δείξει ότι είναι ευνοϊκό με τους προγραμματιστές. Επιπλέον, δεν έχει καταβάλει προσπάθειες για να διατηρήσει ενεργές τις εφαρμογές που έχουν αναπτυχθεί από τρίτους.

Δείτε επίσης: Reddit: Αρκετές εφαρμογές κλείνουν λόγω των νέων τιμών API

Η κοινότητα του Reddit είναι δυσαρεστημένη και αποφάσισε να επεκτείνει τη διαμαρτυρία της για αόριστο χρονικό διάστημα, αντί για το αρχικά προγραμματισμένο 48ωρο μπλακ άουτ. Ωστόσο, η εταιρεία απειλεί τώρα να πάρει μέτρα εναντίον των συντονιστών των subreddit που έχουν πάρει μέρος στη διαμαρτυρία. Πολλοί από τους διαδηλωτές έχουν ήδη σταματήσει και έχουν ανοίξει τις κοινότητές τους προς το κοινό. Υπάρχουν ακόμα πάνω από 4.000 subreddit που είναι ιδιωτικά. Πρέπει να περιμένουμε και να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση τις επόμενες ημέρες.