Ένας χρήστης του Twitter δημοσίευσε ένα tweet που ανέφερε ότι τα smartphones Realme διαθέτουν μια λειτουργία που συλλέγει προσωπικά δεδομένα χρηστών.

O χρήστης με το όνομα Rishi Bagree έγραψε στο Twitter: “Το smartphone της Realme έχει μια δυνατότητα (Enhanced Intelligent Services) που καταγράφει τα δεδομένα του χρήστη (αρχεία κλήσεων, SMS και πληροφορίες τοποθεσίας) και είναι “Ενεργήαπό προεπιλογή. Μπορείτε να δείτε ότι είναι “ενεργή” από προεπιλογή μόνο όταν μεταβείτε στα Settings – > Additional Settings – > System Services – > Enhanced Intelligent Services“.

Δείτε επίσης: Πώς να εγκαταστήσετε το Android 14 beta σε smartphone Realme

Και συνεχίζει: “Οι Ινδοί χρήστες παραμένουν στο σκοτάδι και μοιράζονται τα δεδομένα τους χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Αυτή είναι βασικά αναγκαστική συναίνεση, καθώς είναι ενεργοποιημένη από προεπιλογή“.

Και καταλήγει ρωτώντας: “Αυτά τα δεδομένα αποστέλλονται στην Κίνα;”.

Το συγκεκριμένο tweet τράβηξε την προσοχή πολλών χρηστών καθώς και του Rajeev Chandrasekhar, Υπουργού της Ινδίας, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι θα ξεκινήσει έρευνα για το θέμα.

Τα smartphone και οι εφαρμογές για κινητά έχουν συχνά πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα χρήστη, όπως η τοποθεσία. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές, αυτό γίνεται για τη βελτίωση των υπηρεσιών και των εμπειριών του χρήστη. Ωστόσο, η παρακολούθηση των δεδομένων χωρίς τη γνώση ή τη συγκατάθεση του χρήστη δεν θεωρείται αποδεκτή.

Δείτε επίσης: Το νέο Realme GT3 φορτίζει πλήρως σε λιγότερο από 10 λεπτά

Άλλοι χρήστες επιβεβαίωσαν ότι και τα δικά τους smartphones Realme είχαν ενεργοποιημένη τη συγκεκριμένη λειτουργία από προεπιλογή. “Αυτό είναι από προεπιλογή ενεργοποιημένο και με το τηλέφωνο One plus“, είπε ένας χρήστης. “Και στο Oppo Reno. Βρέθηκε και απενεργοποιήθηκε

“, έγραψε ένας άλλος.

Η ομάδα του News18 φέρεται να επικοινώνησε με την Realme India σχετικά με το θέμα. Η εταιρεία δήλωσε: “Η Realme αποδίδει μεγάλη σημασία στο απόρρητο και την ασφάλεια των καταναλωτών και δεσμευόμαστε να διατηρήσουμε την ασφάλεια των δεδομένων. Ειδικά για το ζήτημα που τέθηκε, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ότι η λειτουργία Enhanced Intelligent Services συνδέεται με τη βελτιστοποίηση της χρήσης της συσκευής για να διασφαλιστεί ότι οι καταναλωτές θα έχουν καλύτερη απόδοση μπαταρίας και θερμοκρασίας… Ωστόσο, σε αντίθεση με την τρέχουσα περιγραφή, δεν συλλέγουμε δεδομένα για SMS, τηλεφωνικές κλήσεις, χρονοδιαγράμματα κ.λπ.“.

Δείτε επίσης: BlackCat ransomware: Οι hackers απειλούν να διαρρεύσουν δεδομένα του Reddit

Επιπλέον, η Realme ισχυρίζεται ότι όλα τα δεδομένα που υποβάλλονται σε επεξεργασία σε αυτήν την υπηρεσία είναι κρυπτογραφημένα και αποθηκεύονται σε κρυπτογραφημένο hardware στη συσκευή του χρήστη, σύμφωνα πάντα με τους μηχανισμούς ασφαλείας του Android. Η εταιρεία τονίζει ότι αυτά τα δεδομένα αποθηκεύονται στη συσκευή και δεν κοινοποιούνται πουθενά αλλού ούτε ανεβαίνουν στο cloud.

Ακόμα, η εταιρεία ανέφερε ότι η συγκεκριμένη δυνατότητα μπορεί να ενεργοποιηθεί ή να απενεργοποιηθεί από τον χρήστη με βάση τις ανάγκες του. “Η εταιρεία συμμορφώνεται με τους τοπικούς νόμους και κανονισμούς“, ανέφερε η Realme India.

Πηγή: www.news18.com