Λίγες ώρες μετά την έναρξη της κατάδυσης του υποβρυχίου Titan στο ναυάγιο του Τιτανικού, την Κυριακή (18/6), το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ φέρεται να εντόπισε έναν ήχο που έμοιαζε με έκρηξη. Ο ήχος εντοπίστηκε κοντά στο σημείο όπου το βαθυσκάφος έχασε επικοινωνία με το πλοίο υποστήριξης.

Οι πληροφορίες δόθηκαν αμέσως στην αμερικανική ακτοφυλακή. Πιστεύεται ότι ο ήχος της έκρηξης ακούστηκε από το μυστικό σύστημα ακρόασης σόναρ μεγάλης εμβέλειας του Πολεμικού Ναυτικού.

Δείτε επίσης: Τιτανικός υποβρύχιο: Εντοπίστηκαν θόρυβοι – Υπάρχει ελπίδα;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με την εξαφάνιση του υποβρυχίου είναι ότι μέσα υπήρχαν και πέντε άνθρωποι. Οι έρευνες είχαν κλιμακωθεί προκειμένου να βρεθεί το πλήρωμα πριν τελειώσει το οξυγόνο στο υποβρύχιο.

Ένας πρώην γιατρός του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού δήλωσε τώρα ότι οι άνθρωποι που βρίσκονταν στο υποβρύχιο πιθανότατα πέθαναν ακαριαία κατά τη διάρκεια της έκρηξης και ότι μάλλον δεν είχαν καταλάβει ότι υπήρχε πρόβλημα. Ο γιατρός επεσήμανε ότι η εναλλακτική, η οποία θα ήταν να είχαν μείνει εγκλωβισμένοι μέσα στο υποβρύχιο με το οξυγόνο να λιγοστεύει συνεχώς, θα ήταν πολύ χειρότερη για τους πέντε επιβαίνοντες.

Δυστυχώς, χθες ανακαλύφθηκε ένα μεγάλο πεδίο συντριμμιών που περιείχε πέντε μεγάλα κομμάτια του υποβρυχίου Titan. Σε συνδυασμό με τον ήχο έκρηξης, επιβεβαιώθηκε ότι όλα είχαν τελειώσει για τους πέντε άντρες. Τα συντρίμμια εντοπίστηκαν στον πυθμένα του ωκεανού, 480 μέτρα από την πλώρη του Τιτανικού.

Δείτε επίσης: Τιτανικός: Νέες 3D σαρώσεις δείχνουν το ναυάγιο με λεπτομέρειες

Ας δούμε το χρονικό της μοιραίας αυτής αποστολής στο ναυάγιο του Τιτανικού:

Την Παρασκευή, η αποστολή αναχωρεί από τη Νέα Γη του Καναδά.

Το Σάββατο, ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Hamish Harding, ένας από τους πέντε επιβαίνοντες έκανε μια ανάρτηση στο Facebook στην οποία έλεγε ότι την Κυριακή θα πραγματοποιούνταν η αποστολή στο ναυάγιο του Τιτανικού.

Την Κυριακή, στις 15:00 (ώρα Ελλάδος), το υποβρύχιο Titan ξεκινά καθυστερημένα την κατάδυσή του στο ναυάγιο του Τιτανικού. Αναμενόταν να φθάσει εκεί σε περίπου 2 ώρες. Μία ώρα και 45 λεπτά μετά την κατάδυση, το υποβρύχιο χάνει την επικοινωνία του με το πλοίο που το μετέφερε στην περιοχή.

Στις 22:00 (ώρα Ελλάδος) το βαθυσκάφος θα έπρεπε να έχει αναδυθεί στην επιφάνεια.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ ενημερώνεται από το καναδικό ερευνητικό πλοίο Polar Prince για την εξαφάνιση του Titan με το πενταμελές πλήρωμα.

Τη Δευτέρα, πλοία και αεροσκάφη από τις ΗΠΑ και τον Καναδά κατευθύνονται στην περιοχή και ξεκινούν οι έρευνες. Ζητείται βοήθεια εμπορικών πλοίων.

Την Τρίτη, η Γαλλία ανακοινώνει ότι θα συνδράμει στις έρευνες, στέλνοντας ένα πλοίο με ένα ρομποτικό βαθυσκάφος.

Την ίδια ημέρα ένα καναδικό αεροσκάφος με εξοπλισμό για εντοπισμό υποβρυχίων, ανιχνεύει ηχητικά σήματα επί αρκετές ώρες. Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα, οι ήχοι έμοιαζαν με χτυπήματα σε διαστήματα 30 λεπτών. Αργότερα, φαίνεται να ακούστηκαν και άλλοι ήχοι.

Την Τετάρτη, η αμερικανική Ακτοφυλακή ανακοινώνει ότι το καναδικό αεροσκάφος P-3 ανίχνευσε υποβρύχιους θορύβους. Επίσης, αναφέρει ότι τηλεχειριζόμενα ρομποτικά σκάφη κατευθύνονται στο σημείο ερευνών, ενώ γίνεται ανάλυση των ακουστικών στοιχείων. Το απόγευμα φθάνει στην περιοχή και το γαλλικό ερευνητικό πλοίο με το ρομποτικό βαθυσκάφος.

Την Πέμπτη, σύμφωνα με την εκτίμηση της αμερικανικής ακτοφυλακής, το διαθέσιμο οξυγόνο στο βαθυσκάφος εξαντλείται. Από τη στιγμή που ξεκίνησε η αποστολή του υποβρυχίου Titan, το οξυγόνο θα επαρκούσε για 96 ώρες.

Την Πέμπτη, στις 21:00 (ώρα Ελλάδος), επιβεβαιώνεται ότι βρέθηκαν συντρίμμια κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού που ανήκαν στο βαθυσκάφος Titan. Περίπου μια ώρα αργότερα, ανακοινώνεται ότι τα συντρίμμια υποδηλώνουν καταστροφική αποσυμπίεση που οδήγησε στη διάλυση του βαθυσκάφους και στο θάνατο των πέντε ανθρώπων.

Δείτε επίσης: Η βύθιση του Τιτανικού όπως έγινε στην πραγματικότητα

Η Oceangate, που διοργάνωσε την αποστολή, αποτίνει φόρο τιμής στους πέντε άνδρες λέγοντας ότι ήταν “πραγματικοί εξερευνητές που μοιράζονταν ένα ξεχωριστό πνεύμα περιπέτειας και ένα βαθύ πάθος για την εξερεύνηση και την προστασία των ωκεανών του κόσμου“.

Οικογένεια, συγγενείς και φίλοι είναι συντετριμμένοι, καθώς η περιπέτεια αυτή έληξε με το χειρότερο τρόπο.

Πολλοί άνθρωποι είναι θυμωμένοι με την κατάσταση, καθώς φαίνεται πως υπήρχαν από πριν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια του υποβρυχίου. Ο James Cameron, σκηνοθέτης της ταινίας “Τιτανικός” είπε ότι πριν και από τις δύο τραγωδίες (του Τιτανικού και του Titan) υπήρξαν προειδοποιήσεις. Στην περίπτωση του Τιτανικού, ο καπετάνιος διέσχισε τον Ατλαντικό μια νύχτα χωρίς φεγγάρι, ενώ τον είχαν προειδοποιήσει για τα παγόβουνα. Όσον αφορά στο Titan, υπήρχαν προειδοποιήσεις για την ασφάλεια του.

Εδώ ήταν και πάλι“, είπε ο Cameron. “Και στο ίδιο μέρος. Τώρα υπάρχει ένα ναυάγιο δίπλα στο άλλο ναυάγιο για τον ίδιο καταραμένο λόγο“.

Πηγές: www.theguardian.com