Το ChatGPT μπορεί να έχει τραβήξει την προσοχή του κόσμου. Αλλά η DeepMind, το ερευνητικό εργαστήριο που ανήκει στην Google, ισχυρίζεται ότι το επόμενο μεγάλο γλωσσικό μοντέλο της θα ανταγωνιστεί – ή και θα ξεπεράσει – αυτό του OpenAI.

Δείτε επίσης: DeepMind AI: Έλυσε ένα μυστήριο δεκαετιών σχετικά με τις πρωτεΐνες!

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Wired, η DeepMind χρησιμοποιεί τεχνικές από το AlphaGo, το σύστημα AI της DeepMind που ήταν το πρώτο που νίκησε έναν επαγγελματία άνθρωπο στο επιτραπέζιο παιχνίδι Go, για να φτιάξει ένα chatbot που ανταγωνίζεται το ChatGPT και ονομάζεται Gemini.

Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, το Gemini θα έχει τη δυνατότητα να σχεδιάζει ή να λύνει προβλήματα καθώς και να αναλύει κείμενο, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της DeepMind Demis Hassabis στον Will Knight του Wired.

Ο Knight εικάζει ότι το Gemini, το οποίο παρουσιάστηκε εν συντομία στο συνέδριο προγραμματιστών I/O της Google τον Μάιο, θα αξιοποιήσει τις καινοτομίες στην ενισχυτική μάθηση για να επιτύχει εργασίες με τις οποίες τα σημερινά γλωσσικά μοντέλα δυσκολεύονται. Η ενισχυτική μάθηση περιλαμβάνει την “επιβράβευση” ενός συστήματος AI για συγκεκριμένες συμπεριφορές ή/και την τιμωρία ανεπιθύμητων συμπεριφορών, με στόχο να “διδάξει” το σύστημα ποιες συμπεριφορές πρέπει να επιδείξει σε μια δεδομένη κατάσταση.

Πρόταση: Η DeepMind ανέπτυξε το AI AlphaTensor για να εκτελεί υπολογισμούς matrix multiplication

Όπως σημειώνει ο Knight, η ενισχυτική μάθηση έχει ήδη οδηγήσει σε κέρδη στο χώρο των γλωσσικών μοντέλων – είναι το κλειδί για τον τρόπο με τον οποίο συστήματα όπως το ChatGPT ανταποκρίνονται στις προτροπές. Η DeepMind, έχοντας πλούσια εμπειρία στην ενισχυτική μάθηση (το AlphaGo

είναι ένα παράδειγμα), αναμφίβολα ανυπομονεί να εφαρμόσει τις γνώσεις της στον τομέα της γεννητικής AI.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Gemini δεν είναι το πρώτο βήμα της DeepMind σε γλωσσικά μοντέλα. Πέρυσι η εταιρεία παρουσίασε το Sparrow, ένα chatbot που το εργαστήριο ισχυρίστηκε ότι ήταν λιγότερο πιθανό από άλλα γλωσσικά μοντέλα να δώσει “μη ασφαλείς” ή “ακατάλληλες” απαντήσεις σε ερωτήσεις. Ο Hassabis δήλωσε στο Time τον Ιανουάριο ότι η DeepMind θα εξέταζε το ενδεχόμενο να διαθέσει το Sparrow για ιδιωτική beta κάποια στιγμή αυτό το έτος- δεν είναι σαφές αν αυτά τα σχέδια βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη.

Το Gemini είναι το πιο φιλόδοξο έργο της DeepMind στον τομέα του generative AI μέχρι στιγμής. Το έργο παρακινήθηκε από την αποτυχία του Bard, του chatbot project της Google, να συμβαδίσει με το ChatGPT και έχει άμεση συμμετοχή από ανώτερα στελέχη της Google. Με βάση μια έρευνα, η αγορά του generative AI θα μπορούσε να φτάσει τα 109,37 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030.

Διαβάστε επίσης: DeepMind: Εκπαιδεύσαμε ένα AI για να ελέγχει έναν αντιδραστήρα πυρηνικής σύντηξης

πηγή πληροφοριών: techcrunch.com