Σήμερα, η Meta ανακοίνωσε νέα εργαλεία γονικού ελέγχου στο Instagram, το Facebook και το Messenger. Αυτό περιλαμβάνει ένα νέο κόμβο γονικής εποπτείας στο Messenger, μια λειτουργία που μπλοκάρει προληπτικά ανεπιθύμητα DMs στο Messenger και το Instagram, καθώς και nudges για να υπενθυμίζει στους εφήβους ότι πρέπει να κάνουν ένα διάλειμμα.

Η Meta λανσάρει νέα εργαλεία γονικού ελέγχου για το Instagram και το Messenger

Οι έλεγχοι εποπτείας του Messenger, οι οποίοι θα είναι διαθέσιμοι στο Family Center της Meta, θα κυκλοφορήσουν πρώτα στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά. Αυτά τα εργαλεία θα επιτρέπουν στους κηδεμόνες να βλέπουν τις ρυθμίσεις απορρήτου και ασφάλειας των εφήβων τους, τις αλλαγές στη λίστα επαφών τους στο Messenger και τον χρόνο που περνούν στην εφαρμογή. Οι κηδεμόνες θα λαμβάνουν επίσης μια ειδοποίηση όταν ένας έφηβος αναφέρει κάποιον- ωστόσο, το παιδί πρέπει να επιτρέψει ρητά αυτή την ειδοποίηση.

Οι γονείς μπορούν επίσης να εξετάσουν τις ρυθμίσεις σχετικά με το ποιος μπορεί να στέλνει μηνύματα στους εφήβους τους -μόνο οι φίλοι τους, οι φίλοι των φίλων τους ή κανένας- και ποιος μπορεί να βλέπει τις ιστορίες τους. Οι κηδεμόνες θα λαμβάνουν επίσης ειδοποίηση εάν το παιδί αλλάξει οποιαδήποτε από αυτές τις ρυθμίσεις.

Τα τελευταία χρόνια, το Instagram έχει λάβει πολλαπλά μέτρα για να περιορίσει την αλληλεπίδραση των εφήβων με άγνωστους ενήλικες. Στην πιο πρόσφατη κίνησή της, η εταιρεία θα ζητά από άτομα που δεν είναι συνδεδεμένα με έναν συγκεκριμένο χρήστη να στείλουν πρόσκληση ζητώντας την άδεια να αλληλεπιδράσουν. Το Instagram δήλωσε ότι αυτές οι προσκλήσεις είναι text-only και μπορούν να σταλούν μόνο μία κάθε φορά.

Η εταιρεία αναπτύσσει και ορισμένους ελέγχους για τη μείωση της παρατεταμένης χρήσης, ενθαρρύνοντας τους χρήστες να κάνουν ένα διάλειμμα. Το Instagram εισήγαγε για πρώτη φορά ένα “Quiet mode” τον Ιανουάριο, το οποίο επέτρεπε στους χρήστες να διακόπτουν τις ειδοποιήσεις και την αυτόματη απάντηση σε DMs ότι έκαναν διάλειμμα. Εκείνη την εποχή, ήταν διαθέσιμη σε χρήστες στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο

, την Ιρλανδία, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Σήμερα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το “Quiet mode” επεκτείνεται παγκοσμίως.

Το Instagram δοκιμάζει λειτουργίες που ενθαρρύνουν τους χρήστες να κάνουν “διάλειμμα” και τους ωθούν μετά από συνεχή χρήση καθορισμένων λεπτών να αφήσουν το τηλέφωνό τους κάτω. Τώρα, η Meta το επεκτείνει αυτό στο Facebook, ειδοποιώντας τους χρήστες μετά από 20 λεπτά χρήσης να κάνουν διάλειμμα. Επιπλέον, η εταιρεία θα ειδοποιεί τους εφήβους που παρακολουθούν Reels τη νύχτα να κλείσουν την εφαρμογή.

Η Meta στέλνει επίσης στους εφήβους μια νέα ειδοποίηση στο Instagram, ώστε οι κηδεμόνες τους να επιβλέπουν τους λογαριασμούς τους για λόγους προστασίας. Η εταιρεία δήλωσε ότι οι γονείς μπορούν πλέον να βλέπουν τους λογαριασμούς που ακολουθεί ένας έφηβος ή τους λογαριασμούς που τους ακολουθούν.

Νωρίτερα μέσα στην χρονιά, η Meta εισήγαγε τον έλεγχο της στόχευσης διαφημίσεων για εφήβους στο Instagram και το Facebook. Ωστόσο, η εταιρεία δεν απέφυγε να προβάλλει διαφημίσεις σε εφήβους. Πέρυσι, η εταιρεία τιμωρήθηκε με πρόστιμο άνω των 400 εκατομμυρίων δολαρίων για παραβίαση των κανόνων του GDPR σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής των παιδιών.

Πηγή πληροφοριών: techcrunch.com