Οι ερευνητές του Imperial College London και της Empa κατασκεύασαν ένα drone, με το όνομα FireDrone, το οποίο μπορεί να αντέξει σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, ώστε να είναι σε θέση να εισέλθει σε φλεγόμενα κτίρια και εκτάσεις.

Το πρωτότυπο αυτό drone θα μπορεί να σταλεί σε φλεγόμενα κτίρια ή δασικές εκτάσεις για να αξιολογήσει τους κινδύνους και να παρέχει κρίσιμα δεδομένα στους πυροσβέστες και στους ανθρώπους που θέλουν να βοηθήσουν.

Το drone είναι κατασκευασμένο από ένα νέο θερμομονωτικό υλικό αερογέλης και διαθέτει ένα σύστημα ψύξης που το βοηθά να αντέχει σε θερμοκρασίες έως και 200°C για δέκα λεπτά.

Ο κύριος ερευνητής, ο καθηγητής Mirko Kovac, Διευθυντής του Aerial Robotics Lab στο Imperial College London και επικεφαλής του Laboratory of Sustainability Robotics στην Empa, δήλωσε σχετικά με το πρωτότυπο FireDrone: “Μέχρι να εισέλθουν στην επικίνδυνη ζώνη, οι πυροσβέστες δεν μπορούν να είναι σίγουροι για το τι ή ποιον θα βρουν και ποιες προκλήσεις θα συναντήσουν”.

Δείτε επίσης: Orqa: Ο κατασκευαστής γυαλιών drone λέει ότι firmware χαλάει τη συσκευή

Σύμφωνα με τον ειδικό, το FireDrone θα μπορούσε να σταλεί εκ των προτέρων για τη συλλογή κρίσιμων πληροφοριών. Θα μπορούσε για παράδειγμα να εντοπίσει εγκλωβισμένους ανθρώπους ή ζώα, να ελέγξει τη διάταξη των κτιρίων ή να εντοπίσει άλλους απροσδόκητους κινδύνους. Έτσι, οι πυροσβέστες και οι ομάδες διάσωσης θα μπορούν να προετοιμαστούν κατάλληλα, ανάλογα με τις συνθήκες.

Έμπνευση από ζώα

Τα drones χρησιμοποιούνται ήδη στην πυρόσβεση για τη λήψη εναέριων βίντεο, την ανύψωση πυροσβεστικών εύκαμπτων σωλήνων σε ουρανοξύστες κ.λπ. Ωστόσο, τα περισσότερα από τα σημερινά drones δεν μπορούν να πετάξουν πολύ κοντά στη φωτιά, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να λιώσουν τα πλαίσια τους και χαλάσουν τα ηλεκτρονικά τους.

Σύμφωνα με συνεντεύξεις πυροσβεστών, όμως, είναι σημαντικό τα drones να μπορούν να πάνε κοντά στη φωτιά για να βοηθήσουν στην προετοιμασία των ομάδων διάσωσης για την είσοδο σε φλεγόμενα κτίρια ή δασικές εκτάσεις. Τα drones που είναι εξοπλισμένα με κάμερες και αισθητήρες διοξειδίου του άνθρακα (CO2), για παράδειγμα, θα μπορούσαν να παρέχουν κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με τη διάταξη και τη σύνθεση των πυρκαγιών.

Οι ερευνητές δημιούργησαν το νέο FireDrone drone, εμπνεόμενοι από ζώα που ζουν σε ακραίες θερμοκρασίες όπως ο πιγκουίνος, η αρκτική αλεπού κλπ. Όλα αυτά έχουν κατάλληλα στρώματα λίπους, γούνας ή παράγουν τα δικά τους στρώματα θερμορρυθμιστικού υλικού που τους επιτρέπουν να επιβιώνουν σε ακραίες συνθήκες.

Δείτε επίσης: Μπορούν οι χάκερ να πάρουν τον έλεγχο ενός DJI drone;

Για την κατασκευή του drone, οι ερευνητές δημιούργησαν ένα προστατευτικό κέλυφος, κατασκευασμένο από ελαφριά, θερμικά υπερμονωτικά υλικά όπως αερογέλη και ίνες γυαλιού. Το επικάλυψαν με υπερ-αντανακλαστικό αλουμίνιο για να αντανακλούν τη θερμότητα. Η υπερ-μόνωση αποτρέπει τη συρρίκνωση των υλικών μετά από έκθεση σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες.

Μέσα στον προστατευτικό εξωσκελετό, τοποθετήθηκαν τα ευαίσθητα στη θερμοκρασία εξαρτήματα, όπως κανονικές και υπέρυθρες κάμερες, αισθητήρες CO2, πομπούς βίντεο, ελεγκτές πτήσης, μπαταρίες και ραδιοφωνικούς δέκτες. Όπως είπαμε και παραπάνω, υπάρχει ενσωματωμένο και ένα σύστημα ψύξης για να διατηρείται η θερμοκρασία χαμηλή.

Δοκιμές του FireDrone drone σε ακραίες θερμοκρασίες

Οι ερευνητές δοκίμασαν το drone σε θαλάμους ελεγχόμενης θερμοκρασίας και το πέταξαν κοντά στις φλόγες σε ένα κέντρο εκπαίδευσης πυροσβεστών, ώστε να ελέγξουν την ανθεκτικότητά του. Ήδη εργάζονται για μια μικρότερη έκδοσή του, ενώ θέλουν να προσθέσουν και περισσότερους αισθητήρες.

Δείτε επίσης: Far-UVC light: Νέα τεχνολογία φωτισμού σκοτώνει παθογόνα στον αέρα

Αξίζει να σημειωθεί ότι το FireDrone μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε εξαιρετικά ψυχρά περιβάλλοντα. Η ομάδα το έχει δοκιμάσει σε μια σήραγγα παγετώνα στην Ελβετία για να μελετήσει πώς συμπεριφέρεται το σύστημα σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Προς το παρόν, το FireDrone βρίσκεται στο στάδιο ανάπτυξης, αλλά οι ερευνητές λένε ότι είναι ένα βήμα προς τα εμπρός για την ανάπτυξη άλλων drones που θα μπορούν να αντέξουν ακραίες θερμοκρασίες.

Τα ανθεκτικά στη θερμότητα drones φέρνουν επανάσταση στη βιομηχανία των drone. Η ικανότητά τους να λειτουργούν σε υψηλές θερμοκρασίες χωρίς να επηρεάζεται η απόδοσή τους, τα καθιστά εξαιρετική επένδυση για πολλές βιομηχανίες αλλά και για την αντιμετώπιση καταστροφών.

Πηγή: www.imperial.ac.uk