Η Europol ανέφερε ότι υποστήριξε μια αστυνομική επιχείρηση, η οποία οδήγησε στη σύλληψη δεκάδων υπόπτων, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού μιας επιχείρησης οργανωμένου εγκλήματος, που εξαπατούσε ηλικιωμένους με ψεύτικα τηλεφωνήματα. Στην αστυνομική επιχείρηση συμμετείχαν αξιωματούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας και της Πολωνίας σε συνεργασία με τη Europol.

Η Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος (NCA) του Ηνωμένου Βασιλείου συνέλαβε τον ύποπτο επικεφαλής του δικτύου κοντά στο Λονδίνο. Ταυτόχρονα, Πολωνοί και Γερμανοί αξιωματικοί έψαξαν πολλές τοποθεσίες και προχώρησαν σε κατασχέσεις κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών. Επίσης, κατασχέθηκαν ράβδοι χρυσού και νομίσματα, κοσμήματα και 160.000 ευρώ σε μετρητά.

Σύμφωνα με τη Europol, έχουν συλληφθεί περίπου 70 άτομα.

Δείτε επίσης: Η ομάδα 8Base ransomware ανταγωνίζεται την Lockbit στον εκβιασμό

Πώς δρούσαν οι απατεώνες;

Η απάτη περιελάμβανε δύο στάδια:

Αρχικά, οι απατεώνες καλούσαν ηλικιωμένους στο τηλέφωνο, παριστάνοντας τους αστυνομικούς ή άλλους αξιωματούχους. Ενημέρωναν το θύμα ότι κάποιος συγγενής τους είχε προκαλέσει ένα ατύχημα που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλων ανθρώπων.

Στη συνέχεια, έπαιρνε το τηλέφωνο ένα δεύτερο άτομο (από τη συμμορία), που ούρλιαζε στη συσκευή ζητώντας απεγνωσμένα βοήθεια. Η τακτική αυτή είχε ως στόχο να σοκάρει τον παραλήπτη και να τον πείσει να ακολουθήσει τις εντολές του απατεώνα (ώστε να παραδώσει χρήματα), προκειμένου να εμποδίσει την κράτηση του υποτιθέμενου συγγενή του.

Το δεύτερο στάδιο της απάτης περιελάμβανε την αποστολή ενός ατόμου στο σπίτι του θύματος, για να εισπράξει τα χρήματα.

Δείτε επίσης: Δωρεάν Akira ransomware decryptor βοηθά στην ανάκτηση των αρχείων σας

Σύμφωνα με την Europol, η απάτη αυτή επηρέασε εκατοντάδες ηλικιωμένους ανθρώπους και οδήγησε σε απώλειες περίπου 5 εκατομμυρίων ευρώ. Με τη σύλληψη του αρχηγού και άλλων μελών της ομάδας, αποφεύχθηκαν απώλειες ύψους τουλάχιστον 1,4 εκατομμυρίου ευρώ.

Η Europol λέει ότι αυτού του είδους οι απάτες δεν οδηγούν μόνο σε οικονομικές απώλειες, αλλά προκαλούν και σοβαρή συναισθηματική δυσφορία και απώλεια εμπιστοσύνης στις νόμιμες αρχές.

Πέρυσι, η ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε σχέδια για πάταξη των τηλεφωνικών κλήσεων που μιμούνται (spoof) τον αριθμό των τραπεζών, της αστυνομίας και άλλων ιδρυμάτων.

Οι απάτες που στοχεύουν ηλικιωμένους πολίτες και υποδύονται εκπροσώπους αστυνομικών και δικαστικών αρχών είναι συχνές.

Εκτός από την πλαστοπροσωπία αξιωματούχων και, σε ορισμένες περιπτώσεις, του προσωπικού υγειονομικής περίθαλψης, άλλες απάτες πλαστοπροσωπίας περιλαμβάνουν το λεγόμενο κόλπο του εγγονιού ή του ανιψιού. Σύμφωνα με τη Europol “σε αυτές τις περιπτώσεις, οι δράστες παρουσιάζονται ως στενοί συγγενείς των στοχευόμενων θυμάτων, πιο συχνά ηλικιωμένων, και προσποιούνται ότι αντιμετώπισαν οικονομικές, νομικές ή υγειονομικές δυσκολίες. Στόχος είναι να αποκτήσουν χρήματα με δόλο“.

Δείτε επίσης: BlackCat ransomware: Προωθεί το Cobalt Strike μέσω διαφημίσεων αναζήτησης WinSCP

Οι τηλεφωνικές απάτες αυξάνονται και οι απατεώνες επινοούν πάντα νέες έξυπνες τακτικές. Είναι σημαντικό να είστε επιφυλακτικοί με κλήσεις που λαμβάνετε, ανεξάρτητα από την ηλικία σας. Μη μοιράζεστε προσωπικές ή οικονομικές πληροφορίες με αγνώστους στο τηλέφωνο (ή και μηνύματα/email). Οι αρχές επιβολής του νόμου και άλλοι αξιωματούχοι δεν θα ζητήσουν ποτέ χρήματα ή πληρωμές μέσω τηλεφώνου.

Πηγή: www.infosecurity-magazine.com