Ο Elon Musk, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ηλεκτρικών οχημάτων Tesla, δηλώνει ότι η εταιρεία του ίσως θα προσφέρει πλήρως αυτόνομη οδήγηση (χωρίς επίβλεψη από άνθρωπο) πολύ σύντομα, και συγκεκριμένα, μέσα σε αυτή τη χρονιά. Ο δισεκατομμυριούχος είχε κάνει και στο παρελθόν αντίστοιχες δηλώσεις, αλλά είχε “πέσει έξω” ως προς το χρονοδιάγραμμα που είχε προτείνει.

Μιλώντας στην Παγκόσμια Διάσκεψη Τεχνητής Νοημοσύνης του 2023 στη Σαγκάη της Κίνας, ο Elon Musk εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Tesla είναι “πολύ κοντά στην επίτευξη πλήρους αυτόνομης οδήγησης, χωρίς ανθρώπινη επίβλεψη” και ότι θα πετύχει αυτό που ονομάζεται αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 4 ή 5, αργότερα φέτος.

Δείτε επίσης: Tesla: Αριθμός ρεκόρ στις πωλήσεις λόγω μείωσης τιμών

Ο Musk αναφέρεται στα πρότυπα SAE όταν μιλά για πλήρως αυτόνομη οδήγηση στα Tesla. Το Επίπεδο 4 σημαίνει σχεδόν αυτόνομη οδήγηση, καθώς το αυτοκίνητο μπορεί να οδηγήσει μόνο του σε ορισμένες περιπτώσεις, χωρίς παρέμβαση από τον οδηγό. Από την άλλη μεριά, το Επίπεδο 5 σημαίνει πλήρη αυτονομία, στην οποία το αυτοκίνητο μπορεί να οδηγεί οπουδήποτε και σε όλες τις συνθήκες χωρίς καμιά παρέμβαση από τον οδηγό.

Αυτήν τη στιγμή, το Full Self-Driving driving assistance package της Tesla βρίσκεται ακόμα ουσιαστικά στο Επίπεδο 2. Το αυτοκίνητο μπορεί να κάνει κάποια πράγματα μόνο του, αλλά ο οδηγός πρέπει να είναι σε εγρήγορση και έτοιμος να αναλάβει δράση ανά πάσα στιγμή.

Η αυτόνομη οδήγηση των επιπέδων 4 και 5 είναι πολύ πιο προηγμένη και ουσιαστικά περιλαμβάνει την απλή πληκτρολόγηση οδηγιών πλοήγησης στο αυτοκίνητο. Στη συνέχεια, το αυτοκίνητο μπορεί να τα κάνει όλα μόνο του (ειδικά στο επίπεδο 5) και να οδηγήσει τον οδηγό στον προορισμό του. Η αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 5 δεν έχει προσφερθεί ακόμα από καμία εταιρεία σε εμπορικά διαθέσιμο αυτοκίνητο.

Δείτε επίσης: Tesla Cybertruck: Παρουσιάζει το σύστημα οπίσθιων τροχών του

Μιλώντας στη Σαγκάη, ο Elon Musk παραδέχτηκε ότι προηγουμένως είχε κάνει λάθος ως προς τις προβλέψεις του σχετικά με την ημερομηνία επίτευξης της πλήρους αυτόνομης οδήγησης στα Tesla. Τώρα, όμως, λέει ότι αισθάνεται ότι η Tesla είναι “πιο κοντά από ποτέ”.

Προηγούμενες προβλέψεις

  • Το 2016, o Musk είχε πει ότι η αυτόνομη οδήγηση θα έφτανε “σε περίπου 5,5 χρόνια”.
  • Το 2017, είπε ότι η Tesla θα μπορούσε να έχει ένα τέτοιο αυτοκίνητο, που θα οδηγούσε από ακτή σε ακτή των ΗΠΑ, σε 3-6 μήνες.
  • Από το 2019, συνεχίζει να υπόσχεται ότι μια πιο προηγμένη έκδοση του πακέτου Full Self-Driving της Tesla, θα έφτανε σύντομα.

Δείτε επίσης: Elon Mode: Ανακαλύπτεται από Tesla hacker για Full Self-Driving χωρίς χέρια

Ακόμα δεν έχει πέσει μέσα στις προβλέψεις του και δεδομένου ότι είναι ήδη Ιούλιος, το νέο χρονοδιάγραμμα “για αργότερα φέτος” ακούγεται δύσκολος στόχος. Θα μάθουμε σύντομα αν η Tesla καταφέρει να προσφέρει πλήρως αυτόνομη οδήγηση τους επόμενους μήνες.

Η ιδέα των αυτόνομων αυτοκινήτων έχει αρχίσει σιγά σιγά να γίνεται πραγματικότητα. Αυτά τα αυτοκίνητα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν την οδήγηση πιο εύκολη. Μπορούν ακόμη και να επιτρέψουν ένα μέλλον, όπου θα αντιλαμβανόμαστε τη μεταφορά με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Η τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης μπορεί να βρίσκεται ακόμα στα αρχικά της στάδια, αλλά η πρόοδος που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής προσφέρει μια συναρπαστική ματιά στο πώς θα είναι το μέλλον των μεταφορών.

Πηγή: mashable.com