Σύμφωνα με την Ravelin, οι περισσότερες εταιρείες που ασχολούνται με το ηλεκτρονικό εμπόριο, σχεδιάζουν να προσλάβουν νέους επαγγελματίες σε θέματα απάτης φέτος. Αυτό συμβαίνει διότι καταγράφηκαν πολλά τέτοια περιστατικά τους τελευταίους 12 μήνες.

Η Ravelin ρώτησε 1900 παγκόσμιους επαγγελματίες σε θέματα απάτης που εργάζονται για επιχειρήσεις με ετήσια έσοδα άνω των 50 εκατομμυρίων δολαρίων, για να συντάξει τη μελέτη “Global Fraud Trends 2023“.

Δείτε επίσης: Σιγκαπούρη: Συνελήφθησαν ύποπτοι για απάτη με Android banking malware

Σύμφωνα με τη μελέτη, το 59% κατέγραψε αύξηση στις διαδικτυακές απάτες πληρωμών, ενώ το 51% ανέφερε απάτες που περιελάμβαναν την ανάληψη ελέγχου λογαριασμών.

Το 52% ανέφερε απάτες promotion και το 53% απάτες που σχετίζονταν με επιστροφή χρημάτων. Το 40% ισχυρίστηκε ότι είχε παρατηρήσει αύξηση στα friendly frauds.

Ως αποτέλεσμα αυτών των τάσεων, οι περισσότεροι διαδικτυακοί έμποροι στο Ηνωμένο Βασίλειο (58%), τη Γερμανία (80%), τις ΗΠΑ (72%) και την Αυστραλία (86%) σχεδιάζουν να προσλάβουν φέτος επαγγελματίες που θα τους βοηθήσουν στον έγκαιρο εντοπισμό και την αντιμετώπιση απάτης.

Η τεχνολογία βοηθά

Πολλές επιχειρήσεις βασίζονται και στην τεχνολογία για την αντιμετώπιση της απάτης. Για παράδειγμα, χρησιμοποιούν εργαλεία που τροφοδοτούνται με μηχανική εκμάθηση και έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA). Σχεδόν οι μισές εταιρείες (48%) του Ηνωμένου Βασιλείου είπαν ότι η μηχανική εκμάθηση είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία που διαθέτουν, ενώ τα τρία τέταρτα των εμπόρων είπαν το ίδιο για το 2FA

.

Δείτε επίσης: Europol: Οι αρχές συνέλαβαν μέλη συμμορίας που εξαπατούσαν ηλικιωμένους

Οι αλγόριθμοι μηχανικής εκμάθησης μπορούν να εκπαιδευτούν ώστε να παρατηρούν “κανονικά” μοτίβα συναλλαγών, ώστε να εντοπίζουν μικρές αλλαγές που υποδηλώνουν ύποπτη δραστηριότητα και που μπορεί να μην εντοπίζονται εύκολα από ανθρώπους. Έχουν επίσης το πλεονέκτημα να εργάζονται 24/7/365, απομακρύνοντας την πίεση από ανθρώπινες ομάδες. Οι ομάδες μπορούν στη συνέχεια να εξετάσουν αναλυτικά την ύποπτη δραστηριότητα που επισημαίνεται από τα μηχανήματα.

Δείτε επίσης: Deepfake & Sextortion: Απατεώνες δημιουργούν ακατάλληλο περιεχόμενο χρησιμοποιώντας τα social media σας

Ο συνδυασμός τεχνολογίας και επαγγελματιών σε θέματα ασφάλειας και αντιμετώπισης απατών μπορεί να κάνει τη διαφορά και να βοηθήσει τις εταιρείες που ασχολούνται με το ηλεκτρονικό εμπόριο, να ενισχύσουν την ασφάλειά τους.

Πηγή: www.infosecurity-magazine.com