Η ρυθμιστική αρχή προστασίας δεδομένων της Νορβηγίας ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει πρόστιμο στη Meta αν δεν σταματήσει το behavioural advertising στο Facebook και το Instagram.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου από τη ρυθμιστική αρχή προστασίας δεδομένων της Νορβηγίας, η Meta παραβιάζει το απόρρητο των χρηστών του Instagram και του Facebook παρακολουθώντας τις δραστηριότητές τους. Αν η εταιρεία δεν λάβει διορθωτικά μέτρα (να σταματήσει το behavioural advertising), θα τιμωρηθεί με πρόστιμο ύψους ενός εκατομμυρίου crowns (100.000 δολάρια) ανά ημέρα από τις 4 Αυγούστου έως τις 3 Νοεμβρίου. Ο επικεφαλής (Tobias Judin) της επιτροπής απορρήτου της Νορβηγίας, Datatilsynet, δήλωσε ότι αυτή η πρακτική είναι τόσο παράνομη που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Η Νορβηγική Αρχή Προστασίας Δεδομένων απαίτησε από την εταιρεία τεχνολογίας Meta, η οποία είναι η μητρική εταιρεία του Facebook και του Instagram, να μην εμφανίζει εξατομικευμένες διαφημίσεις στους χρήστες στη Νορβηγία βασισμένες στη διαδικτυακή δραστηριότητά τους και τις εκτιμώμενες τοποθεσίες τους.

Δείτε επίσης: Η Meta εμποδίζει τους χρήστες που εδρεύουν στην ΕΕ να έχουν πρόσβαση στο Threads μέσω VPN

Σύμφωνα με τη Datatilsynet, η Meta χρησιμοποιεί μια διαφημιστική πρακτική στο Facebook και το Instagram που περιλαμβάνει την επεξεργασία πολύ προσωπικών και ευαίσθητων πληροφοριών μέσω λειτουργιών παρακολούθησης και δημιουργίας προφίλ.

Η κίνηση αυτή έρχεται λίγο μετά την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου που απαγορεύει στη Meta να συλλέγει δεδομένα χρηστών όπως τοποθεσία, συμπεριφορά κ.λπ. για διαφημιστικούς σκοπούς. Η Datatilsynet παρέπεμψε τις ενέργειές της στο Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων της Ευρώπης, το οποίο θα μπορούσε να διευρύνει το πρόστιμο σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στόχος είναι να ασκηθεί “πρόσθετη πίεση” στη Meta, σύμφωνα με τον Tobias Judin. (Η Νορβηγία είναι μέλος της ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς, αν και τεχνικά δεν είναι μέλος της ΕΕ).

Δείτε επίσης: Το Twitter απειλεί τη Meta με μήνυση λόγω Threads

Νορβηγία: Πρόστιμο στη Meta αν δεν λάβει μέτρα για προστασία απορρήτου χρηστών

Η Meta φέρεται να είπε στο Reuters ότι εξετάζει την απόφαση της Datatilsynet και ότι η απόφαση δεν θα επηρεάσει άμεσα τις υπηρεσίες της. “Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε εποικοδομητικά με την ιρλανδική DPC, την κύρια ρυθμιστική αρχή μας στην ΕΕ, σχετικά με τη συμμόρφωσή μας με την απόφασή της“, δήλωσε. “Η συζήτηση γύρω από τις νομικές βάσεις συνεχίζεται εδώ και αρκετό καιρό και οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν έλλειψη ρυθμιστικής βεβαιότητας σε αυτόν τον τομέα“.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Meta αντιμετωπίζει πιέσεις σε όλη την Ευρώπη σχετικά με την προστασία του απορρήτου των χρηστών της. Πριν λίγες ημέρες, η ρυθμιστική αρχή δεδομένων της Ιρλανδίας (DPC) απαγόρευσε στη Meta να συλλέγει δεδομένα χρηστών για διαφημίσεις. Επιπλέον, τον Μάιο, επιβλήθηκε πρόστιμο 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη μεταφορά δεδομένων χρηστών της ΕΕ στους διακομιστές της στις ΗΠΑ.

Δείτε επίσης: Το Threads της Meta δεν θα κυκλοφορήσει στην Ευρώπη ακόμα

Πρόβλημα ακόμα για το Threads

Τα πράγματα στην Ευρώπη φαίνεται να είναι πιο αυστηρά όσον αφορά στο απόρρητο και την ιδιωτική ζωή. Έτσι, η νέα εφαρμογή της Meta και αντίπαλος του Twitter, Threads, δεν έχει γίνει ακόμα διαθέσιμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω ανησυχιών σχετικά με το απόρρητο. Όταν έκανε το ντεμπούτο του το Threads, η Meta είπε ότι “δεν είχε ακόμη προετοιμάσει την υπηρεσία για μια ευρωπαϊκή κυκλοφορία εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία δεν διέπεται πλήρως από τον GDPR ή τους κανόνες απορρήτου της ΕΕ“.

Πηγή: www.engadget.com