H εταιρεία Faro Electric Boats ανακοίνωσε το νέο Faro PowerDock. H ηλεκτρική αποβάθρα και ανελκυστήρας σκαφών, λειτουργεί με τη βοήθεια της ηλιακής ενέργειας, έτσι ώστε τα σκάφη να μπορούν να φορτίζονται ακόμη και όταν δεν υπάρχει τροφοδοσία στην περιοχή.

Δείτε επίσης: Το μεγαλύτερο πλωτό ηλιακό πάρκο βρίσκεται στο New Jersey

Καθώς κυκλοφορούν όλο και περισσότερα ηλεκτρικά σκάφη στην αγορά, τίθεται εντονότερα το ζήτημα της φόρτισης των μπαταριών τους. Oι περισσότερες προβλήτες και μαρίνες έχουν αρκετές παροχές στην ακτή, καθώς ακόμη και τα μη ηλεκτρικά σκάφη συχνά χρησιμοποιούν τις συνδέσεις για τροφοδοτικούς σκοπούς όταν είναι ελλιμενισμένα.

Oι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών σκαφών μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα όταν αναζητούν πρίζες, αν οι τοπικές αποβάθρες και μαρίνες έχουν αγκυροβόλια μακριά από την ξηρά.

Σε αυτό έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει το Faro PowerDock. Η αυτόνομη αποβάθρα περιλαμβάνει ένα θόλο με μια ηλιακή συστοιχία πάνελ η οποία φορτίζει την εσωτερική της μπαταρία. Η φόρτιση διαρκεί από 8 έως 17 ώρες ανάλογα με το μοντέλο και το χρόνο ηλιοφάνειας. Η προσθήκη περισσότερων ηλιακών πάνελ και προαιρετικών ανεμογεννητριών μπορεί να μειώσει τον χρόνο φόρτισης. Παρ ‘όλα αυτά, αν αποφασίσετε να εγκαταστήσετε μια μεγαλύτερη μπαταρία, μπορεί να αυξηθεί ο συνολικός χρόνος φόρτισης. Τα πάνελ έχουν και τη λειτουργία να παρέχουν σκιά στο σκάφος, μειώνοντας την επίδραση των ακτίνων UV στα υλικά του σκάφους.

Δείτε ακόμα: Ηλιακή οροφή θερμοκηπίου μπορεί να αλλάξει το μέλλον της καλλιέργειας

Το dock διαθέτει εσωτερική μπαταρία χωρητικότητας από 10,2 έως 30,6 κιλοβατώρων ώρας. Οι τιμές για τα διαθέσιμα μοντέλα ξεκινούν από 135.000 € για το μοντέλο με χαμηλότερη χωρητικότητα και φτάνουν έως 170.000 € για το μοντέλο με τη μεγαλύτερη χωρητικότητα.

Το PowerDock μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε μέρος, ανεξάρτητα από τις τοπικές επιλογές τροφοδοσίας, καθώς μπορεί να φορτιστεί πλήρως από πηγές ενέργειας εκτός του δικτύου. Αυτό σημαίνει ότι οι απομακρυσμένες και ιδιωτικές αποβάθρες ή ακόμα και οι αυτόνομες πλωτές αποβάθρες είναι μια επιλογή.

Το PowerDock περιλαμβάνει μια συσκευή ανύψωσης σκαφών έξω από το νερό, για συντήρηση και προστασία του σκάφους από το θαλασσινό νερό.

Δείτε επίσης: Ιαπωνία: Ηλιακή ενέργεια από το διάστημα μέχρι το 2025

Αυτή τη στιγμή, το PowerDock είναι συμβατό με το ηλεκτρικό σκάφος Faro5 που παράγεται από την ίδια εταιρεία. Ωστόσο, η εταιρεία θα προσαρμόσει το PowerDock για να ταιριάζει με σχεδόν οποιοδήποτε ηλεκτρικό ή υβριδικό σκάφος έως 12 μέτρα.