Η Ουκρανία καταστρέφει ένα τεράστιο bot farm και κατάσχει 150.000 κάρτες SIM.

Το Τμήμα Κυβερνοαστυνομίας της Εθνικής Αστυνομίας της Ουκρανίας εξάρθρωσε άλλο ένα τεράστιο bot farm, που συνδέεται με περισσότερα από 100 άτομα, μετά από έρευνες σε σχεδόν είκοσι τοποθεσίες.

Τα bots χρησιμοποιήθηκαν για την προώθηση της ρωσικής προπαγάνδας που δικαιολογούσε τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, τη διάδοση παράνομου περιεχομένου και προσωπικών πληροφοριών και τη συμμετοχή σε διάφορες άλλες δόλιες δραστηριότητες.

Σε μια κοινή επιχείρηση, η Αστυνομία του Κυβερνοχώρου και μονάδες της Ουκρανικής Εθνικής Αστυνομίας πραγματοποίησαν 21 επιχειρήσεις έρευνας στη Vinnytsia, τη Zaporizhzhia και το Lviv.

Κατασχέθηκαν εξοπλισμός υπολογιστών, κινητά τηλέφωνα, πάνω από 250 GSM gateways και περίπου 150.000 κάρτες SIM από πολλούς παρόχους κινητής τηλεφωνίας.

Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, οι ρωσικοί απειλητικοί φορείς έχουν εμπλακεί σε εκστρατείες παραπληροφόρησης με στόχο την Ουκρανία και έχουν επενδύσει σε φάρμες bot με έδρα την Ουκρανία.

Τον Σεπτέμβριο του 2022, για παράδειγμα, το Τμήμα Κυβερνοχώρου της Ουκρανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (SSU) κατέστρεψε έναν άλλο στρατό χιλιάδων bots που διέδιδαν ρωσική παραπληροφόρηση σε πολλαπλές πλατφόρμες ανταλλαγής μηνυμάτων και κοινωνικά δίκτυα.

Τον Αύγουστο του 2022, η ουκρανική αστυνομία στον κυβερνοχώρο εξάρθρωσε ένα τεράστιο bot farm που περιελάμβανε περισσότερα από 1.000.000 bots, τα οποία χρησιμοποιούνταν και για τη διάδοση ρωσικής παραπληροφόρησης και ψευδών ειδήσεων στα κοινωνικά δίκτυα.

Μήνες νωρίτερα, η SSU ανακοίνωσε επίσης ότι έκλεισε πέντε δίκτυα ψευδών ειδήσεων που ελέγχουν πάνω από 100.000 ψεύτικους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτά τα disinformation bot farms λειτούργησαν από το Χάρκοβο, το Τσερκάσι, το Τερνοπίλ και τη Ζακαρπάτια για να αποθαρρύνουν τους Ουκρανούς και να προκαλέσουν πανικό προωθώντας ψευδείς πληροφορίες σχετικά με την υποτιθέμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy έγινε επίσης στόχος διαφόρων εκστρατειών παραπληροφόρησης, δύο από τις οποίες προώθησαν βίντεο deepfakes στο Facebook και χάκαραν ουκρανικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς για να διαδώσουν ψευδείς ειδήσεις ότι ο Zelenskyy βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση. Πιστεύεται ότι πίσω και από τις δύο εκστρατείες κρύβονται Ρώσοι απειλητικοί παράγοντες.

Πηγή πληροφοριών: bleepingcomputer.com