Ερευνητές ασφαλείας προειδοποιούν φοιτητές από διάφορα πανεπιστήμια σχετικά με μια πρόσφατη εκστρατεία απάτης που βασίζεται σε προσφορά ψεύτικων θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με την έκθεση της Proofpoint, η εκστρατεία που στόχευε κυρίως φοιτητές στη Βόρεια Αμερική, ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2023 και συνεχιζόταν μέχρι τον Ιούνιο. Τα email που έστελναν οι επιτιθέμενοι, υποτίθεται ότι προέρχονταν από εργοδότες στους τομείς της βιοεπιστήμης, της υγείας και της βιοτεχνολογίας.

Οι προσφερόμενες “θέσεις εργασίας” σχετίζονταν με εργασία εισαγωγής δεδομένων, από απόσταση, και τα emails περιείχαν συνημμένα PDF με πληροφορίες για την προσφερόμενη θέση, τον μισθό και άλλες προδιαγραφές.

Δείτε επίσης: SophosEncrypt: Νέο ransomware υποδύεται την εταιρεία Sophos

Εάν ο παραλήπτης έδειχνε ενδιαφέρον για τη θέση, ο αποστολέας ζητούσε μια συνέντευξη μέσω βίντεο για την ανταλλαγή πρόσθετων πληροφοριών.

Η Proofpoint εξήγησε ότι δεν έχει επιβεβαιώσει το περιεχόμενο των συνομιλιών κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Ωστόσο, βασισμένοι σε προηγούμενες εκστρατείες, οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι επιτιθέμενοι πιθανότατα έλεγαν στους φοιτητές ότι θα έπρεπε να πληρώσουν μια προκαταβολή για τον εξοπλισμό που θα λάμβαναν για τη δουλειά. Φυσικά, οι απατεώνες θα έπαιρναν αυτή την προκαταβολή και στην πραγματικότητα δεν υπήρχε καμιά θέση εργασίας.

Δείτε επίσης: APT41: Στοχεύει κινητές συσκευές με τα spyware WyrmSpy και DragonEgg

Πρόκειται για μια απάτη, που ονομάζεται advance fee fraud.

Η αναδρομική ανάλυση εντόπισε πολλαπλές σχετικές και παρόμοιες καμπάνιες που χρησιμοποιούν τα ίδια θέματα βιοτεχνολογίας και οδηγούν σε fee fraud (AFF)

“.
Απατεώνες στοχεύουν φοιτητές με ψεύτικες θέσεις εργασίας

Η Proofpoint ισχυρίστηκε ότι οι φοιτητές αποτελούν ιδανικό στόχο για τέτοιου είδους απάτες, καθώς είναι πιο πιθανό να πέσουν στην παγίδα για μια υποτιθέμενη θέση εργασίας, που προσφέρει μάλιστα τη δυνατότητα για απομακρυσμένη εργασία. Οι ερευνητές είπαν ακόμα ότι οι φοιτητές των οποίων η μητρική γλώσσα δεν είναι τα αγγλικά, μπορεί να μην είναι τόσο γρήγοροι στον εντοπισμό προειδοποιητικών σημαδιών απάτης.

Δείτε επίσης: Το phishing και τα scam pages αυξήθηκαν σημαντικά το 2022

Το advance fee fraud είναι ένας συνηθισμένος τύπος απάτης, που υπόσχεται στο θύμα ένα μεγάλο χρηματικό ποσό με την προϋπόθεση ότι αυτό θα δώσει πρώτα μια μικρή προκαταβολή. Είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα είδη απάτης και έχει καταστρέψει οικονομικά πολλούς ανθρώπους. Ωστόσο, το να γνωρίζετε πώς να εντοπίσετε και να αποφύγετε αυτού του είδους την απάτη είναι το κλειδί για την προστασία σας. Να είστε πάντα προσεκτικοί με υποτιθέμενες προσφορές εργασίας (και όχι μόνο), να επαληθεύετε τη νομιμότητα της προσφοράς, να μην ανοίγετε ύποπτα emails και συνημμένα και να αναφέρετε τυχόν απάτη στις αρμόδιες αρχές.

Πηγή: www.infosecurity-magazine.com