Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, υπάρχει η πιθανότητα το σύστημα Gulf Stream να καταρρεύσει μέχρι το 2025. Το κλείσιμο των ζωτικών ωκεάνιων ρευμάτων, που ονομάζεται Atlantic Meridional Overturning Circulation (Amoc) από τους επιστήμονες, θα είχε καταστροφικές κλιματικές επιπτώσεις.

Δείτε επίσης: Tεράστιος γαλαξίας φαίνεται οτι δεν έχει σκοτεινή ύλη

Ήταν ήδη γνωστό ότι το Amoc βρίσκεται σε ένα από τα πιο ευάλωτα σημεία των τελευταίων 1.600 ετών, λόγω της παγκόσμιας θέρμανσης. Οι ερευνητές παρατήρησαν προειδοποιητικά σημάδια, που μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο όπως τον ξέρουμε.

Η νέα ανάλυση προβλέπει ότι η κατάρρευση του Gulf Stream θα συμβεί μεταξύ των ετών 2025 και 2095, με το 2050 να είναι η ημερομηνία που ξεχωρίζει, αν δεν μειωθούν οι παγκόσμιες εκπομπές CO2. Οι πληροφορίες από προηγούμενες καταρρεύσεις δείχνουν ότι η θερμοκρασία αυξήθηκε κατά 10 βαθμούς Κελσίου μέσα σε μερικές δεκαετίες, παρότι συνέβησαν κατά τη διάρκεια της εποχής των παγετώνων. Αυτή η αλλαγή παρατηρείται και τώρα από τα δεδομένα που έχουμε και προκαλεί ανησυχία για το μέλλον.

Άλλοι επιστήμονες έχουν δηλώσει ότι οι υποθέσεις σχετικά με το πώς ένα σημείο καμπής θα εκδηλωθεί και οι αβεβαιότητες στα υποκείμενα δεδομένα είναι υπερβολικά μεγάλες για να γίνει αξιόπιστη εκτίμηση του χρόνου που μπορεί να γίνει τελικά η κατάρρευση. Ωστόσο, όλοι εξέφρασαν έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο κατάρρευσης του συστήματος Gulf Stream και την ανάγκη για άμεσες περικοπές στις εκπομπές άνθρακα.

Το Amoc μεταφέρει ζεστό νερό από τον ωκεανό προς τα βόρεια, προς τον πόλο, όπου ψύχεται και βυθίζεται. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργούνται ισχυρά ρεύματα στον Ατλαντικό Ωκεανό. Ωστόσο, η ροή γλυκού νερού από την ταχεία τήξη του πάγου στη Γροιλανδία και άλλες πηγές περιορίζει όλο και περισσότερο τα ρεύματα.

Δείτε ακόμα: Ραδιοφωνικό σήμα από το διάστημα επαναλαμβάνεται εδώ και 30 χρόνια

Μια κατάρρευση του Amoc θα έχει καταστροφικές συνέπειες σε ολόκληρο τον κόσμο, διακόπτοντας σε μεγάλο βαθμό τις βροχές που είναι ζωτικής σημασίας για δισεκατομμύρια άνθρωπους στην Ινδία, τη Νότια Αμερική και τη δυτική Αφρική, καθώς εξαρτώνται από αυτές για την επιβίωσή τους. Οι καταιγίδες αναμένεται να ενισχυθούν και να προκαλέσουν πτώση της θερμοκρασίας στην Ευρώπη, ενώ θα οδηγήσουν επίσης σε αύξηση της στάθμης της θάλασσας στην ανατολική ακτή της Βόρειας Αμερικής. Επιπλέον, θα έθετε σε κίνδυνο το τροπικό δάσος του Αμαζονίου και τους παγετώνες της Ανταρκτικής.

Μια έρευνα του 2022 έδειξε ότι πέντε σημάδια κατάρρευσης έχουν ήδη ξεπεραστεί πιθανώς, λόγω της παγκόσμιας θέρμανσης άνω του 1 βαθμού Κελσίου έως σήμερα. Αυτά περιλαμβάνουν την αδράνεια του Amoc, την κατάρρευση του πάγου στη Γροιλανδία και την απότομη τήξη παγετώνων πλούσιων σε άνθρακα.

Η νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications χρησιμοποίησε δεδομένα θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας που χρησιμοποιούνται από το 1870 ως υποκατάστατο για την αλλαγή στην ισχύ των ρευμάτων Amoc κατά τη διάρκεια του χρόνου.

Δείτε επίσης: Ο άξονας της Γης μετατοπίζεται λόγω υπερβολικής άντλησης υπόγειων υδάτων

Η πιθανή κατάρρευση του Amoc απασχολεί έντονα την επιστημονική κοινότητα, η οποία έχει εκφράσει την άποψη ότι πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο.