Μετά από μια κυβερνοεπίθεση, δύο υπηρεσίες ασθενοφόρων έχουν μείνει χωρίς πρόσβαση στα ηλεκτρονικά αρχεία των ασθενών τους.

Δείτε επίσης: Azimut: Το ιταλικό Asset Manager θύμα επίθεσης ransomware

Οι υπηρεσίες South Central Ambulance Service (SCAS) και South Western Ambulance Service (SWASFT), που καλύπτουν έναν πληθυσμό 12 εκατομμυρίων ανθρώπων, επηρεάζονται από την κυβερνοεπίθεση. Η επίθεση είχε ως στόχο μια τρίτη εταιρεία τεχνολογίας που χρησιμοποιείται από τους καταναλωτές.

Το NHS England επιβεβαίωσε ότι διερευνά το συγκεκριμένο περιστατικό σε συνεργασία με την αστυνομία και συνεχίζει τις απαραίτητες εργασίες για να αποκαταστήσει την λειτουργία του συστήματος.

Το South Central Ambulance Service Trust παρακολουθεί περιστατικά στις περιοχές Oxfordshire, Berkshire, Hampshire και Buckinghamshire, παρέχοντας επίσης κάλυψη για μη έκτακτες ανάγκες στο Sussex και το Surrey.

Το South Western Ambulance Service Foundation Trust παρέχει υπηρεσίες αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών στην περιοχή του Bristol, της Κορνουάλης, του Devon, του Dorset, του Gloucestershire, του Somerset, του Wiltshire και των Isles of Scilly.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Health Service Journal, Alison Moore, η υπηρεσία έχασε την πρόσβαση στα ηλεκτρονικά αρχεία των ασθενών της στις 18 Ιουλίου.

Αυτό οφειλόταν σε μια κυβερνοεπίθεση που επηρέασε τον προμηθευτή – μια σουηδική εταιρεία που ονομάζεται Ortivus“, είπε.

Η Ortivus ήταν μια σουηδική εταιρεία λογισμικού που ειδικεύεται στην παροχή λύσεων για τον κλάδο της υγείας και της ιατρικής. Επικεντρωνόταν στην ανάπτυξη τεχνολογίας για συστήματα ηλεκτρονικών αρχείων ασθενών και σχετικών εφαρμογών διαχείρισης ιατρικών δεδομένων.

Δείτε ακόμα: Μια κομητεία του Wisconsin αντιμετωπίζει μια σοβαρή επίθεση ransomware

Η κυρία Moore ανέφερε ότι οι ασθενείς δεν επηρεάζονταν άμεσα, αλλά τα ασθενοφόρα εμφανίζονταν χωρίς τα συνήθη ιατρικά ιστορικά στοιχεία, όπως αλλεργίες, σημαντικά περιστατικά υγείας και φάρμακα. Προσέθεσε ότι είναι απόλυτα βέβαιη ότι το επίπεδο περίθαλψης ήταν εξαιρετικά υψηλό, αλλά παράλληλα παραδέχθηκε ότι τα περιστατικά ενδέχεται να απαιτήσουν περισσότερο χρόνο για να αντιμετωπιστούν.

«Τα πληρώματα βρίσκονται στο δρόμο χωρίς σημαντικές πληροφορίες για τους ανθρώπους που έχουν κληθεί να δουν», είπε.

Ένας εκπρόσωπος του NHS είπε: “Γνωρίζουμε ένα περιστατικό που επηρεάζει έναν μικρό αριθμό υπηρεσιών ασθενοφόρων.

Το Κέντρο Επιχειρήσεων Κυβερνοασφάλειας μας συνεργάζεται με τους επηρεαζόμενους οργανισμούς για διερεύνηση, μαζί με συναδέλφους των αρχών επιβολής του νόμου.

Δείτε επίσης: Η Fortescue Metals δέχτηκε επίθεση από μια ρωσική ομάδα ransomware

Το σύστημα κλήσης 999 δεν επηρεάζεται και οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν ακόμα με τις υπηρεσίες ασθενοφόρου κανονικά, χωρίς προβλήματα. Η λειτουργικότητα παραμένει ανέπαφη και η δυνατότητα επικοινωνίας διατίθεται ακέραιη για την εξυπηρέτηση των πολιτών.