Μια έρευνα για τις πιθανές αντιμονοπωλιακές πρακτικές της Microsoft βρίσκεται υπό εξέλιξη εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, από τότε που η Slack υπέβαλε την αρχική καταγγελία κατά της εταιρείας και του Teams.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη διεξαγωγή έρευνας για να διαπιστώσει εάν η Microsoft παραβίασε τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ με το να εντάξει το Teams στις σουίτες προϊόντων της. Το 2020, η Slack υπέβαλε την καταγγελία της βασιζόμενη στην αντιμονοπωλιακή νομοθεσία, ισχυριζόμενη ότι η απόφαση της Microsoft να συμπεριλάβει το Teams στο Microsoft 365 (ή Office 365) είναι παράνομη και ότι η εταιρεία εμπόδισε ορισμένους χρήστες από το να απεγκαταστήσουν το λογισμικό.

Δείτε επίσης: Micrοsoft: Ανακοίνωσε νέα λειτουργία για το firmware του Defender for IoT

Τον Απρίλιο, η Microsoft συμφώνησε να αφαιρέσει το Teams από τη σουίτα του Office ως μέρος μιας προσπάθειας να αποτρέψει την έρευνα, αλλά δεν παρείχε αρκετές λεπτομέρειες σχετικά με το πώς θα γίνει αυτό. Αυτή η προσπάθεια δεν ήταν επαρκής για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες και να επιτευχθεί μια συμφωνία. Στην ανακοίνωσή της για την έναρξη της έρευνας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε ανησυχία για το γεγονός ότι η Microsoft μπορεί να παραχωρήσει στο Teams πλεονέκτημα διανομής, εμποδίζοντας τους πελάτες να επιλέξουν εάν θα συμπεριλάβουν ή όχι πρόσβαση σε αυτό το προϊόν, όταν εγγραφούν στα productivity suites της.

Με άλλα λόγια, η ΕΕ ανησυχεί ότι η Microsoft δεν δίνει στους πελάτες την επιλογή να μην αγοράσουν το Teams όταν εγγράφονται στο Microsoft 365. Με αυτόν τον τρόπο, η Microsoft ενδέχεται να εμποδίζει άλλες εταιρείες

, που παρέχουν αντίστοιχες υπηρεσίες, να προσεγγίσουν τους καταναλωτές.

Δείτε επίσης: Micrοsoft: Προσωρινή διόρθωση για την αργή αποθήκευση του Outlook Desktop

Ένας εκπρόσωπος της Microsoft απάντησε στην είδηση λέγοντας: “Σεβόμαστε το έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε αυτήν την υπόθεση και αντιμετωπίζουμε την ευθύνη μας με σοβαρότητα. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την Επιτροπή και θα παραμείνουμε αφοσιωμένοι στην ανεύρεση λύσεων που θα ανταποκρίνονται στις ανησυχίες της“.

Microsoft: Έρευνα για αντιμονοπωλιακές πρακτικές σχετικά με το Teams

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Microsoft έρχεται αντιμέτωπη με έρευνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το 2009, η εταιρεία συμφώνησε να παρέχει διάφορες επιλογές browser στους χρήστες της ΕΕ, αντί να τους εξαναγκάζει να χρησιμοποιούν τον Internet Explorer στα Windows.

Δείτε επίσης: Microsoft Sharepoint out λόγω εσφαλμένου πιστοποιητικού TLS

Η παρούσα αντιμονοπωλιακή έρευνα κατά του Microsoft Teams είναι μόνο η τελευταία εκδήλωση μιας σειράς περιστατικών που αναδεικνύουν την ένταση μεταξύ των τεχνολογικών γιγάντων και των ρυθμιστικών φορέων παγκοσμίως. Ενώ η Microsoft υποστηρίζει ότι είναι αφοσιωμένη στην εύρεση λύσεων που θα ανταποκρίνονται στις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το θέμα παραμένει ανοιχτό για περαιτέρω συζήτηση και έρευνα. Το τελικό αποτέλεσμα αυτής της έρευνας μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις, όχι μόνο για την Microsoft, αλλά και για τον ευρύτερο τομέα της τεχνολογίας.

Πηγή: www.engadget.com