Ένας άνδρας με τετραπληγία ανέκτησε εν μέρει την κίνηση και την αίσθηση στα χέρια και τους καρπούς του, μετά από μια πρωτοποριακή κλινική δοκιμή, η οποία περιλάμβανε ένα εμφύτευμα στον εγκέφαλό του. Το εγκεφαλικό εμφύτευμα δημιουργεί μια ηλεκτρονική γέφυρα που χρησιμοποιεί αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης (AI) για να μετατρέψει τις σκέψεις σε ενέργειες, επανασυνδέοντας την αποκοπείσα σύνδεση μεταξύ του εγκεφάλου και του σώματος που προέκυψε από τραυματισμό.

«Είναι η πρώτη φορά που ο εγκέφαλος, το σώμα και ο νωτιαίος μυελός συνδέονται ηλεκτρονικά σε έναν παράλυτο άνθρωπο για να αποκαταστήσουν την κίνηση και την αίσθηση», δήλωσε ο Chad Bouton, καθηγητής στο Ινστιτούτο Βιοηλεκτρονικής Ιατρικής, αντιπρόεδρος του προηγμένου μηχανικός στο Northwell Health, προγραμματιστής της τεχνολογίας και κύριος ερευνητής της κλινικής δοκιμής.

«Όταν ο συμμετέχων στη μελέτη σκέφτεται ότι κινεί το χέρι του, «υπερφορτίζουμε» τον νωτιαίο μυελό του και διεγείρουμε τον εγκέφαλο και τους μυς του για να βοηθήσουμε στην αναδόμηση των συνδέσεων, να παρέχουμε αισθητηριακή ανατροφοδότηση και να προωθήσουμε την ανάρρωση. Αυτός ο τύπος θεραπείας με γνώμονα τη σκέψη αλλάζει το παιχνίδι. Στόχος μας είναι να χρησιμοποιήσουμε αυτή την τεχνολογία μια μέρα για να δώσουμε στους ανθρώπους που ζουν με παράλυση τη δυνατότητα να ζουν πληρέστερες, πιο ανεξάρτητες ζωές».

Ο Keith Thomas υπέστη τετραπληγία μετά από ένα ατύχημα κατάδυσης τον Ιούλιο του 2020, που κατέστρεψε τους σπονδύλους C4 και C5 της σπονδυλικής στήλης του. Οι τραυματισμοί σε τέτοιο ύψος μπορεί να οδηγήσουν σε παράλυση και αναπηρία, επηρεάζοντας τα χέρια, τα πόδια, τον κορμό καθώς και τη λειτουργία της ουροδόχου κύστης, του εντέρου και της αναπνευστικής λειτουργίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της κίνησης και της αίσθησης στα τέσσερα άκρα. Ωστόσο τώρα, ένας νέος τύπος εγκεφαλικού εμφυτεύματος κατάφερε να αποκαταστήσει για πρώτη φορά την αίσθηση και τον έλεγχο των χεριών και των καρπών του Thomas μετά το ατύχημά του.

Δείτε ακόμα: Παράλυτος άνδρας περπατά ξανά χάρη σε εμφύτευμα που συνδέει εγκέφαλο με νωτιαίο μυελό

«Υπήρξε μια εποχή που δεν ήξερα αν θα ζούσα ή αν το ήθελα. Και τώρα, μπορώ να νιώσω το άγγιγμα κάποιου που με κρατάει από το χέρι.

», είπε ο Thomas. «Το μόνο πράγμα που θέλω να κάνω είναι να βοηθήσω τους άλλους. Αυτό ήταν πάντα αυτό στο οποίο είμαι καλύτερος. Αν αυτό μπορεί να βοηθήσει κάποιον ακόμα περισσότερο από ό,τι βοήθησε εμένα, αξίζει τον κόπο».

Η τοποθέτηση του εμφυτεύματος απαιτούσε μια επέμβαση ανοιχτού εγκεφάλου διάρκειας 15 ωρών, η οποία ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 9 Μαρτίου 2023. Η διπλή νευρική παράκαμψη λειτουργεί αποτελεσματικά ως μια ηλεκτρονική γέφυρα, επανασυνδέοντας τον εγκέφαλο, το νωτιαίο μυελό και το σώμα, επιτρέποντας στις πληροφορίες να ρέουν ελεύθερα.

Το εμφύτευμα αποτελείται από πέντε μικροσκοπικά μικροτσίπ που τοποθετούνται απευθείας στον εγκέφαλο, σχηματίζοντας ένα κρίσιμο τμήμα μιας διπλής νευρικής παράκαμψης. Αυτή η παράκαμψη χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να μεταφράσει τις σκέψεις σε ενέργειες. Ο Thomas είχε διπλή επιτυχία, καθώς τώρα μπορεί να κινεί και να αισθάνεται ξανά τα χέρια και τους καρπούς του, χωρίς την ανάγκη για σύνδεση με υπολογιστές. Αυτή η εξέλιξη ανοίγει νέες προοπτικές για τη ζωή του και αναζωογονεί την ελπίδα για το μέλλον.

Προσπερνώντας τις βλάβες στο νευρικό σύστημα, ελπίζεται ότι το εμφύτευμα μπορεί να προάγει τη δημιουργία νέων νευρικών διαδρόμων που μπορούν να συμβάλλουν στην ανάρρωση του σώματος από τραυματισμούς και ακόμη και ασθένειες. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της χρήσης ενός βιοηλεκτρικού φαρμάκου, το οποίο δεν συνοδεύεται από τις παρενέργειες που παρουσιάζουν ορισμένα φαρμακευτικά προϊόντα.

Δείτε επίσης: Εμφύτευμα εγκεφάλου επιτρέπει σε παράλυτο άνδρα να επικοινωνεί

«Εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με παράλυση και απώλεια της αίσθησης, με περιορισμένες διαθέσιμες επιλογές για τη βελτίωση της κατάστασής τους», είπε ο Δρ Kevin Tracey, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των Ινστιτούτων Feinstein και KarchesFamily Distinguished Chair in Medical Research. «Ο καθηγητής Bouton και η ομάδα του δεσμεύονται να προωθήσουν νέες βιοηλεκτρονικές τεχνολογίες και να ανοίξουν νέα κλινικά μονοπάτια για την αποκατάσταση της κίνησης και της αίσθησης».