Μια νέα συλλογή μελετών που δημοσιεύθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για την Υγεία και τη Φροντίδα (NIHR) του Ηνωμένου Βασιλείου παρουσιάζει τη πιθανή χρησιμότητα της τεχνητής νοημοσύνης στην υγειονομική περίθαλψη.

Δείτε επίσης: Το YouTube δοκιμάζει περιλήψεις βίντεο που δημιουργούνται από AI

Μια ξεχωριστή μελέτη διαπίστωσε ότι η AI στον έλεγχο του καρκίνου του μαστού είναι ασφαλής και μπορεί να μειώσει σχεδόν στο μισό τον φόρτο εργασίας των ακτινολόγων.

Τα κομμάτια της έρευνας που παρουσιάζονται στην έκθεση του NIHR δημοσιεύθηκαν μεταξύ του 2020 και του 2023. Ακολουθούν πέντε τομείς στους οποίους ελπιδοφόρες παρεμβάσεις ΤΝ αντιμετωπίζουν βασικές προκλήσεις στον τομέα της υγείας.

Καρδιακή νόσος

Περίπου ένας στους 100 ενήλικες πάσχει από καρδιακή ανεπάρκεια, η οποία συνήθως διαπιστώνεται στο νοσοκομείο. Οι ερευνητές έδειξαν ότι ένα εύχρηστο έξυπνο στηθοσκόπιο θα μπορούσε να ανιχνεύσει την καρδιακή ανεπάρκεια στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Το στηθοσκόπιο με υποστήριξη AI αναγνώρισε σωστά άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια εννέα στις 10 φορές. Θα μπορούσε να βοηθήσει τους γενικούς ιατρούς να δώσουν προτεραιότητα στις παραπομπές, να βελτιώσουν τα αποτελέσματα για τους ασθενείς και να εξοικονομήσουν χρήματα στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.

Ξεχωριστή έρευνα διαπίστωσε ότι μια εφαρμογή AI που χρησιμοποιεί κλινικά δεδομένα ρουτίνας με μια εξέταση αίματος μπορεί να προσδιορίσει αν οι άνθρωποι που προσέρχονται στα επείγοντα περιστατικά έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή.

Καρκίνος του πνεύμονα

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως. Δύο μελέτες διαπίστωσαν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να βοηθήσει στον προσδιορισμό του κατά πόσον οι μη φυσιολογικές αναπτύξεις που παρατηρούνται σε μια αξονική τομογραφία είναι καρκινικές.

Οι μελέτες χρησιμοποίησαν διαφορετικούς τύπους AI και επικεντρώθηκαν σε διαφορετικού μεγέθους αναπτύξεις, αλλά και οι δύο προέβλεψαν τον καρκίνο με μεγαλύτερη ακρίβεια από την τυπική βαθμολογία Brock που συνιστάται από επαγγελματικούς οργανισμούς. Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να βοηθήσει στη διάγνωση αυτών των ασθενών νωρίτερα και να σώσει ζωές.

Πρόταση: Μια νέα επίθεση επηρεάζει σημαντικά AI chatbots

Εξέλιξη της νόσου

Η έρευνα δείχνει ότι η AI μπορεί να προβλέψει αν τα άτομα με υγρή ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας (AMD) στο ένα μάτι θα την αναπτύξουν και στο άλλο. Μια μελέτη που περιελάμβανε σαρώσεις από περισσότερους από 2.500 ανθρώπους διαπίστωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη ξεπέρασε πέντε από τους έξι ειδικούς.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν επίσης ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο έξαρσης σε άτομα με ελκώδη κολίτιδα. Η τεχνολογία θα μπορούσε να επιταχύνει την αξιολόγηση της ελκώδους κολίτιδας και να παρέχει ακριβείς πληροφορίες σχετικά με την πρόγνωση στους γιατρούς.

Εξατομικευμένη θεραπεία

Η AI θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να αποφασίσουν ποιοι συγκεκριμένοι συνδυασμοί φαρμάκων είναι πιθανό να ωφελήσουν έναν ασθενή με καρκίνο σε μόλις 12 ώρες. Αυτό θα μπορούσε να βελτιώσει τα αποτελέσματα των ασθενών που υποβάλλονται σε θεραπεία με στοχευμένα αντικαρκινικά φάρμακα.

Οι άνθρωποι που έχουν Covid-19 κατά τη στιγμή της χειρουργικής επέμβασης έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από εκείνους που δεν έχουν τον ιό. Μια διεθνής μελέτη στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 8.500 ασθενείς διαπίστωσε ότι ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να προβλέψει τον κίνδυνο θανάτου κατά τον μήνα μετά τη χειρουργική επέμβαση για τα άτομα αυτά.

Νοσοκομειακές πιέσεις

Ερευνητές ανέπτυξαν ένα μοντέλο AI που προέβλεπε σωστά, οκτώ στις 10 φορές, ποιοι άνθρωποι δεν χρειαζόταν να προσέλθουν στα τμήματα επειγόντων περιστατικών. Αυτό βασίστηκε σε 100.000 συνδεδεμένα αρχεία ασθενοφόρων και επειγόντων περιστατικών από το Γιορκσάιρ της Αγγλίας.

Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει τους διαχειριστές να προβλέψουν τη ζήτηση για κρεβάτια. Οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης, χρησιμοποιώντας δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από 200.000 επισκέψεις στα επείγοντα περιστατικά σε ένα διδακτικό νοσοκομείο του Λονδίνου, το οποίο προβλέπει πόσα νοσοκομειακά κρεβάτια χρειάζονται σε τέσσερις και οκτώ ώρες. Οι εκτιμήσεις ξεπέρασαν τον προγραμματισμό επειγουσών εισαγωγών του ίδιου του νοσοκομείου.

Το NIHR δήλωσε ότι η συλλογή μελετών δείχνει τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης στην αντιμετώπιση σημαντικών προκλήσεων για την υγεία. Η Dr. Jemma Kwint, ανώτερη ερευνήτρια στο NIHR και συγγραφέας της έκθεσης, ελπίζει ότι αυτές οι μελέτες υψηλής ποιότητας θα συμβάλουν στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης στην τεχνολογία AI. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να κατανοηθεί πώς αυτά τα εργαλεία θα μπορούσαν να λειτουργήσουν στην καθημερινή κλινική πρακτική, τη μακροπρόθεσμη επίδρασή τους στα αποτελέσματα των ασθενών και τη συνολική τους αξία για τα χρήματα.

Διαβάστε επίσης: Το AI θα αντικαταστήσει τους πολιτικούς!

πηγή πληροφοριών:theguardian.com