Η μαστογραφία ΑΙ ανιχνεύει τον καρκίνο του μαστού κατά 20% περισσότερο από τους γιατρούς, διαπιστώνει μελέτη. Η τεχνητή νοημοσύνη εντόπισε περισσότερες φορές καρκίνο του μαστού απ’ότι γιατροί με χρόνια εκπαίδευσης και εμπειρίας. Το γεγονός αυτό, μείωσε το φόρτο εργασίας των γιατρών στη μαστογραφία σχεδόν στο μισό, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Αυτό δεν σημαίνει ότι το νοσοκομείο θα αφήσει έναν υπολογιστή να καθορίσει εάν έχετε καρκίνο. Υπάρχουν ακόμη πολλές έρευνες που πρέπει να γίνουν, αλλά η μελέτη που δημοσιεύτηκε την Τρίτη στο περιοδικό The Lancet Oncology, δείχνει ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι ασφαλής για χρήση στην ανίχνευση καρκίνου του μαστού και θα μπορούσε να αυξήσει την αποτελεσματικότητα των γιατρών στην εύρεση του καρκίνου σχετικά με τώρα.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι χρήσιμη στην πρόβλεψη του κινδύνου καρκίνου του μαστού, χρησιμοποιεί όμως συγκεκριμένα μοντέλα ή επικεντρώνεται σε αναδρομικά δεδομένα. Η νέα έρευνα πιστεύεται ότι είναι η πρώτη δοκιμή ελέγχου που συγκρίνει την ανίχνευση καρκίνου του μαστού υποβοηθούμενη από AI με την ανίχνευση, που γίνεται μόνο από καλά εκπαιδευμένους ανθρώπους.

Δείτε ακόμα: Ουγγαρία: Χρήση AI για τον εντοπισμό καρκίνου του μαστού

Ερευνητές στη Σουηδία διεξήγαγαν μια μελέτη σε περισσότερες από 80.000 γυναίκες που υποβλήθηκαν σε μαστογραφία μεταξύ Απριλίου 2021 και Ιουλίου 2022. Οι γυναίκες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: στη μία ομάδα διαβάστηκαν οι μαστογραφίες τους με τεχνητή νοημοσύνη πριν αναλυθούν από έναν ακτινολόγο, ενώ οι μαστογραφίες της άλλης ομάδας διαβάστηκαν από δύο ακτινολόγους χωρίς βοήθεια AI. Η ομάδα που ανέλαβε η τεχνητή νοημοσύνη είχε 20% υψηλότερο ποσοστό ανίχνευσης καρκίνου, με 6 καρκίνους να ανιχνεύονται ανά 1.000 γυναίκες που ελέγχθηκαν, σε σύγκριση με 5 ανά 1.000 στην τυπική προσέγγιση των γιατρών. Είναι σημαντικό ότι το AI δεν διέγνωσε καρκίνο όταν δεν υπήρχε.

Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε μαστογραφικούς ελέγχους οδήγησε επίσης σε σημαντικό όφελος, στη μείωση του φόρτου εργασίας των ακτινολόγων, με μείωση του όγκου ανάγνωσης κατά 44%. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς υπάρχει έλλειψη ακτινολόγων τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ.
Η δυνατότητα της τεχνητής νοημοσύνης στον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού θεωρείται θετική εξέλιξη από πολλούς ακτινολόγους, καθώς μπορεί να βελτιώσει την ακρίβεια και να οδηγήσει σε έγκαιρη ανίχνευση. Η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού έχει αυξηθεί, αλλά ο αποτελεσματικός έλεγχος έχει συμβάλει στη βελτίωση των ποσοστών αντιμετώπισης.

Δείτε ακόμα: Το Google Al μπορεί να νικήσει τους γιατρούς στην ανίχνευση του καρκίνου του μαστού

Ενώ η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στην αναγνώριση προτύπων στις μαστογραφίες, η εργασία των ακτινολόγων το υπερβαίνει αυτό και τα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται όταν η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται μαζί με άρτια εκπαιδευμένους ακτινολόγους. Πολλά προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης αναπτύσσονται για να βοηθήσουν στην ανίχνευση του καρκίνου και υπόσχονται πολλά για την ενίσχυση των λιγότερο έμπειρων γιατρών και βοηθώντας στον εντοπισμό σπάνιων περιπτώσεων.

Συμπερασματικά, η τεχνητή νοημοσύνη στις μαστογραφικές εξετάσεις έχει πολλά αποτελέσματα στη βελτίωση των ποσοστών ανίχνευσης καρκίνου και στη μείωση του φόρτου εργασίας των ακτινολόγων, αντιμετωπίζοντας και τα προβλήματα στελέχωσης στο συγκεκριμένο τομέα – λόγω έλλειψης. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε, ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να συμπληρώνει και όχι να αντικαθιστά την τεχνογνωσία των ακτινολόγων και απαιτείται περαιτέρω έρευνα και ανάπτυξη για την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων της τεχνολογίας.

Πηγή πληροφοριών: edition.cnn.com