Κάθε πλανήτης του ηλιακού συστήματος έχει τη δική του εμφάνιση που τον κάνει ξεχωριστό. Η Γη έχει γαλαζοπράσινους ωκεανούς. Ο Κρόνος έχει αστραφτερούς δακτυλίους. Και ο Ποσειδώνας έχει φανταστικά λαμπερά σύννεφα. Ωστόσο, για πρώτη φορά μετά από τρεις δεκαετίες, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα σύννεφα του Ποσειδώνα έχουν σχεδόν εξαφανιστεί, κάτι που τους έχει προκαλέσει πολλά ερωτηματικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πλανήτης περιφέρεται σε μια μέση απόσταση 4,4 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον Ήλιο και πολλοί πιστεύουν ότι ο Ήλιος έχει σχέση με αυτή την αλλαγή.

Οι επιστήμονες ενδιαφέρονται πολύ για την ατμόσφαιρα του πλανήτη και τα όσα συμβαίνουν εκεί, αλλά πολύ λίγα είναι γνωστά για τον Ποσειδώνα προς το παρόν. Μέχρι τώρα, έχει πάει εκεί μόνο ένα διαστημόπλοιο, το Voyager 2, τον Αύγουστο του 1989. Γι’ αυτό το λόγο, οι αστρονόμοι βασίζονται στα δεδομένα που λαμβάνουν από τα διάφορα τηλεσκόπια.

Δείτε επίσης: Ρωσία: Το διαστημόπλοιο Luna 25 συνετρίβη στη Σελήνη

Τα σύννεφα του Ποσειδώνα είναι χαρακτηριστικό στοιχείο του πλανήτη. Μερικές φορές δεν είναι τόσο ορατά, αλλά επανέρχονται. Ωστόσο, μια φωτογραφία από το 2019 έδειξε ότι είχαν εξαφανιστεί, εκτός από ένα μικρό τμήμα κοντά στον νότιο πόλο.

Ήταν η πρώτη φορά που είδαμε κάτι τέτοιο“, είπε στους New York Times η Ολλανδή αστρονόμος Dr Imke de Pater, που εργάζεται στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ.

Δεν υπάρχει τίποτα εκεί. Τι συμβαίνει?“.

Η ειδικός Erandi Chavez και οι συνάδελφοί της δημοσίευσαν μια μελέτη πρόσφατα στο περιοδικό Icarus που κατέγραψε τη δραστηριότητα των σύννεφων στον Ποσειδώνα μεταξύ 1994 και 2022.

Για να λύσουν το μυστήριο, οι αστρονόμοι συνέκριναν εικόνες του πλανήτη από το τηλεσκόπιο Hubble καθώς και τα παρατηρητήρια Keck και Lick με δεδομένα των κύκλων του Ήλιου.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η απουσία σύννεφων έχει κάποια συσχέτιση με τον 11ετή ηλιακό κύκλο.

Δείτε επίσης: Voyager 2: Η NASA ανάκτησε την επαφή μετά από δύο εβδομάδες

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σύννεφα άρχισαν να εμφανίζονται στον Ποσειδώνα περίπου δύο χρόνια μετά το τέλος της ισχυρής ακτινοβολίας UV.

Το μαγνητικό πεδίο του Ήλιου αντιστρέφεται μετά την πάροδο κάποιων χρόνων, γεγονός που συνοδεύεται από αύξηση της ακτινοβολίας UV που ακολουθείται από μια “ήρεμη περίοδο”.

Ο τελευταίος κύκλος σημειώθηκε το 2015 και στη συνέχεια σκοτείνιασε το 2020, στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει παρατηρηθεί ποτέ.

Αυτά τα αξιοσημείωτα δεδομένα μας δίνουν την πιο ισχυρή απόδειξη μέχρι τώρα ότι τα σύννεφα του Ποσειδώνα συσχετίζονται με τον κύκλο του Ήλιου“, είπε η Dr de Pater.

Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν τη θεωρία ότι οι ακτίνες UV του Ήλιου, όταν είναι αρκετά ισχυρές, μπορεί να πυροδοτούν μια φωτοχημική αντίδραση που παράγει τα σύννεφα του Ποσειδώνα“.

Η κα Chavez είπε: “Ακόμα και τέσσερα χρόνια αργότερα, οι εικόνες που τραβήξαμε έδειξαν ότι τα σύννεφα δεν έχουν επιστρέψει στα προηγούμενα επίπεδα“.

Δείτε επίσης: Ring Nebula: To James Webb το απαθανάτησε με εξαιρετική λεπτομέρεια

Αυτό είναι εξαιρετικά συναρπαστικό και απροσδόκητο, ειδικά επειδή η προηγούμενη περίοδος χαμηλής δραστηριότητας σύννεφων του Ποσειδώνα δεν ήταν τόσο δραματική και παρατεταμένη“.

Οι επιστήμονες αναμένουν με ανυπομονησία να παρατηρήσουν τον επόμενο ηλιακό κύκλο, για να δουν αν τα σύννεφα του πλανήτη παρουσιάσουν αλλαγή αμέσως μετά.

Πηγή: www.news.com.au