Η Microsoft προσθέτει τη γλώσσα προγραμματισμού Python στο Microsoft Excel, επιτρέποντας στους χρήστες να δημιουργήσουν ισχυρές συναρτήσεις για ανάλυση και επεξεργασία δεδομένων.

Η δημόσια προεπισκόπηση της λειτουργίας είναι πλέον διαθέσιμη στους Microsoft 365 Insiders στο κανάλι Beta, με στόχο την τελική ενσωμάτωση της λειτουργίας στο Excel για Windows στην έκδοση 16.0.16818.2000.

Ωστόσο, ακόμη κι αν εγγραφείτε στο κανάλι των Microsoft 365 Insiders Beta για να δοκιμάσετε τη νέα δυνατότητα, δεν υπάρχει εγγύηση ότι το Python στο Excel θα είναι διαθέσιμο, καθώς η Microsoft το εισάγει σιγά-σιγά για να δοκιμάσει τη δυνατότητα.

Python στο Excel

Η νέα δυνατότητα Python στο Excel φέρνει μια νέα συνάρτηση «PY» που επιτρέπει στους χρήστες να ενσωματώσουν τον κώδικα Python απευθείας σε ένα κελί που θα εκτελεστεί όπως κάθε μακροεντολή ή κανονική συνάρτηση του Excel.

Αντί να εκτελούνται τα Python scripts τοπικά, η Excel θα εκτελεί τον κώδικα στο cloud χρησιμοποιώντας ένα περιβάλλον υποδοχής που είναι hypervisor-isolated container στο Azure Container Instances. Η Microsoft αναφέρει ότι αυτό το περιβάλλον container θα περιλαμβάνει την Python και ένα επιλεγμένο σύνολο βιβλιοθηκών Anaconda για να αποτρέψει προβλήματα ασφαλείας.

Αυτές οι βιβλιοθήκες περιλαμβάνουν το εργαλείο οπτικοποίησης και ανάλυσης δεδομένων ‘pandas’ και το εργαλείο οπτικοποίησης ‘Matplotlib’.

Καθώς τα Python scripts θα εκτελούνται σε ένα απομονωμένο περιβάλλον, δεν θα έχουν πρόσβαση σε κανένα τοπικό πόρο, συμπεριλαμβανομένου του τοπικού δικτύου, του υπολογιστή, των αρχείων και του token πιστοποίησης Microsoft 365.

Για να ενσωματώσουν ένα Python script στο Excel, οι χρήστες θα χρησιμοποιήσουν τη συνάρτηση =PY() για να ανοίξουν μια περιοχή κειμένου όπου μπορούν να εισαγάγουν τον κώδικα Python που επιθυμούν να εκτελέσουν.

Στη συνέχεια, ο κώδικας εκτελείται στο cloud και τα αποτελέσματα αποστέλλονται πίσω και εμφανίζονται στον πίνακα εργασίας. Η Microsoft αναφέρει ότι αυτό γίνεται ανώνυμα, έτσι ώστε ο κώδικας Python σας να μη συσχετίζεται με έναν συγκεκριμένο χρήστη.

Η Microsoft αντιμετωπίζει την Python στο Excel όπως άλλες ενσωματωμένες γλώσσες scripting ενεργειών, αποκλείοντάς τις αυτόματα εάν ένα έγγραφο περιέχει Mark of The Web (MoTW).

Το Windows αυτόματα προσθέτει flags MoTW σε όλα τα έγγραφα και εκτελέσιμα που λαμβάνονται από μη έμπιστες πηγές, όπως το διαδίκτυο, χρησιμοποιώντας ένα ειδικό εφεδρικό ρεύμα δεδομένων με την ονομασία “Zone.Id”.

Οι ετικέτες MotW ενημερώνουν τα Windows, το Microsoft Office, τους περιηγητές ιστού και άλλες εφαρμογές ότι το αρχείο πρέπει να θεωρείται ύποπτο και θα πρέπει να ανοίγεται στην Προστατευμένη Προβολή, προκαλώντας την αποτροπή της εκτέλεσης μακροεντολών και ενσωματωμένων Python script.

Για να δοκιμάσετε τη χρήση της Python στο Excel, εγγραφείτε στο πρόγραμμα Microsoft 365 Insider και εγγραφείτε στο κανάλι Beta. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, αυτή η λειτουργία μπορεί να χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα για να είναι διαθέσιμη για όλους.

Πηγή πληροφοριών: bleepingcomputer.com