Τα chip της Qualcomm κάνουν πολλά περισσότερα από το να τροφοδοτούν τα αγαπημένα μας τηλέφωνα Android. Θα βρείτε SoCs μάρκας Snapdragon και μέσα σε μερικά από τα καλύτερα φορητά μηχανήματα παιχνιδιών Android, και για καλό λόγο. Τα chip είναι αρκετά ισχυρά για gaming τηλέφωνα. Ωστόσο, η Qualcomm έχει τα μάτια της στραμμένα στην αναπτυσσόμενη κατηγορία φορητών παιχνιδομηχανών που περιλαμβάνει τα Steam Deck της Valve και το Nintendo Switch, αναβιώνοντας μια βιομηχανία που είχε σχεδόν ξεχαστεί μετά τον “θάνατο” του Sony PSP. Για το σκοπό αυτό, η Qualcomm ανακοινώνει τρία νέα SoCs ειδικά κατασκευασμένα για φορητές παιχνιδομηχανές στην Gamescom στην Κολωνία της Γερμανίας αυτή την εβδομάδα.

Δείτε επίσης: Sony και Qualcomm επεκτείνουν τη συνεργασία τους για νέα smartphones

Η σειρά ονομάζεται Snapdragon G Series και αποτελείται από τα SoCs G1, G2 και G3x Gen 2. Ο G1 υποστηρίζει streaming παιχνιδιών χωρίς lag τοπικά ή από το cloud. Η εταιρεία έχει σχεδιάσει αυτό το chip για πολύωρο παιχνίδι στο Wi-Fi, το οποίο, όπως αναφέρει το The Verge, θα πρέπει να ξεπερνά τις 10 ώρες. Σε μια αλληλεπίδραση με τον διευθυντή παιχνιδιών της Qualcomm, Mithun Chandrasekhar, το The Verge έμαθε ότι οι συσκευές με το chip G1 θα πρέπει να κοστίζουν λιγότερο από 200 δολάρια, και αυτό χωρίς τις επιδοτήσεις της Verizon.

Εν τω μεταξύ, το νέο chip G2 προορίζεται για mobile και cloud gaming με το πρόσθετο πλεονέκτημα της υποστήριξης 5G και Wi-Fi 6/6E. Το Snapdragon G2 Gen 1 θα είναι το πρώτο chip που θα φέρει αυτό το branding. Θα διαθέτει οκταπύρηνη CPU Kryo και GPU Adreno A21 βελτιστοποιημένη για gaming εν κινήσει.

Το αποκορύφωμα της νέας σειράς chipset της Qualcomm είναι το G3x Gen 2 – ένα chip που μπορεί να δώσει τη μάχη με τους μεγάλους του gaming, όπως το Aerith SoC της AMD που τροφοδοτεί το Steam Deck. Με το Gen 2, η Qualcomm αύξησε την απόδοση της οκταπύρηνης CPU Kryo κατά 30%, διατηρώντας παράλληλα την κατανάλωση ενέργειας του πακέτου στα 15-18W. Μαθαίνοντας από τα σχόλια της κοινότητας για το Razer Edge που τροφοδοτείται από το G3x Gen 1, το brand εξόπλισε το Gen 2 με μια GPU Adreno A32 που είναι δύο φορές πιο αποδοτική. Επιτρέπει συνεχείς κορυφαίες επιδόσεις με χαρακτηριστικά όπως ray tracing. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πακέτο για τον mobile gamer, που διαθέτει υποστήριξη για Wi-Fi 7 και PCIe Gen 4 SSD που θα χρησιμοποιούσατε σε έναν υπολογιστή.

Πρόταση: Qualcomm: Μειώνει την καθυστέρηση Bluetooth στα 20ms

Ωστόσο, οι αετομάτηδες μπορεί να παρατηρήσουν ότι αυτές οι τεχνολογικές προδιαγραφές δεν μπορούν να συγκριθούν ακόμα με τις κορυφαίες κονσόλες παιχνιδιών της βιομηχανίας. Ο Chandrasekhar δήλωσε στο The Verge ότι θα μπορούσαν υποθετικά να αυξήσουν τις ταχύτητες του clock στο νέο SoC για να εξαλείψουν τον ανταγωνισμό, αλλά αυτό θα κατέστρεφε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας της κονσόλας. Αυτό σημαίνει ότι οι μάρκες που κατασκευάζουν κονσόλες θα μπορούσαν να δείξουν ενδιαφέρον για το νέο G3x Gen 2, αν και δεν είναι ακόμα έτοιμο να χειριστεί παιχνίδια PC.

Αυτό είναι εμφανές με την εκκίνηση της κονσόλας αναφοράς του Android. Παρόλο που διαθέτει το νέο ισχυρό chip στον πυρήνα του και μια οθόνη OLED 6,8 ιντσών 144Hz, δεν εντυπωσίασε το The Verge με τις επιδόσεις παιχνιδιών. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι τα παιχνίδια Android της τρέχουσας γενιάς είναι βελτιστοποιημένα για SoCs smartphone και όχι για εξειδικευμένα gaming chip. Επιπλέον, σε ορισμένους βαριούς τίτλους όπως το PUBG: Mobile outright δεν υπάρχει υποστήριξη για εξωτερικά χειριστήρια.

Με αυτό το δεδομένο, η Qualcomm στοχεύει πέρα από τα οικοσυστήματα παιχνιδιών Android και Windows. Οι κατασκευαστές κονσολών όπως οι AyaNeo, Huaqin, Inventec και Thundercomm βρίσκονται ήδη στην ουρά για να συμπεριλάβουν το νέο Qualcomm G3x Gen 2 στο υλικό τους. Ο Chandrasekhar επανέλαβε επίσης ότι η Qualcomm στηρίζει τις ελπίδες της σε αυτά τα chip για να ξεφύγει από την αγορά gaming τηλεφώνων και να απευθυνθεί στους gamers με ειδικά βελτιστοποιημένες φορητές συσκευές σε διάφορες τιμές.

Διαβάστε επίσης: H iSIM της Qualcomm μπορεί να εξαφανίσει τις SIM και eSIM

πηγή πληροφοριών:androidpolice.com