Τέσσερις άνδρες κρίθηκαν ένοχοι για τη συμμετοχή τους σε μια παγκόσμια επενδυτική απάτη και σε διαδικασίες ξεπλύματος χρήματος. Οι κυβερνοεγκληματίες εξαπάτησαν τα θύματα και κατάφεραν να κλέψουν περισσότερα από 18 εκατομμύρια δολάρια.

Η απάτη διήρκεσε από το 2013 έως το 2021 και έγινε μέσω της “The Brittingham Group“, μιας εταιρείας που ιδρύθηκε από τον John Nock, 55 ετών, από το Arkansas. Τα άλλα τρία άτομα που κατηγορούνται ως συνένοχοι, είναι οι: Brian Brittsan, 67 ετών, από την California, Kevin Griffith, 67 ετών, από την Utah και Alexander Ituma, 57 ετών, από Utah.

Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες επενδυτικές απάτες, οι τέσσερις ύποπτοι υπόσχονταν τεράστιες επιστροφές χρημάτων στα θύματα.

Δείτε επίσης: Η Lidl ανακαλεί παιδικά σνακ PAW Patrol επειδή στη συσκευασία έχει Url με πορνογραφικό περιεχόμενο

Ο Nock και ο Brittsan ζητούσαν από τα θύματα να στείλουν τα χρήματά τους σε τραπεζικούς λογαριασμούς που ελέγχονταν από τους Griffith, Ituma και άλλους απατεώνες. Στη συνέχεια, γινόταν ξέπλυμα χρήματος μέσω ενός “σύνθετου ιστού” παγκόσμιων τραπεζικών λογαριασμών, σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης (DoJ).

Οι κατηγορούμενοι χρησιμοποίησαν το οικονομικό τους υπόβαθρο για να ξεπλύνουν συστηματικά τα χρήματα μέσω ενός ιστού διεθνών τραπεζικών λογαριασμών. Αυτή η υπόθεση στέλνει ένα έντονο μήνυμα προς εκείνους που εξαπατούν άλλους για το προσωπικό τους όφελος: θα σας βρούμε, θα διωχθείτε και θα καταδικαστείτε“, αναφέρει η αναπληρώτρια γενική εισαγγελέας Nicole Argentieri.

Τέσσερις άνδρες κατηγορούνται για επενδυτική απάτη που οδήγησε σε απώλεια $ 18 εκατομμυρίων

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι απατεώνες υπόσχονταν αποδόσεις έως και 200% ή 300% εντός 20 έως 30 ημερών. Επιπλέον, για να ενισχύσουν τη σχέση εμπιστοσύνης που είχαν αναπτύξει με τα θύματα

, έστελναν πλαστογραφημένες επιστολές από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Με αυτό τον τρόπο, μπορούσαν να καταπραΰνουν τυχόν ανησυχίες για την ασφάλεια των χρημάτων τους.

Δείτε επίσης: Google αποτελέσματα αναζήτησης: Διαφήμιση για την Amazon οδηγεί σε απάτη

Ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο στη Δυτική Περιφέρεια του Αρκάνσας καταδίκασε τους τέσσερις απατεώνες για συνωμοσία για διάπραξη ηλεκτρονικής απάτης, για διάπραξη ηλεκτρονικής απάτης και για συνωμοσία για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Κάθε κατηγορούμενος αντιμετωπίζει ποινή έως και 20 χρόνων φυλάκισης για κάθε κατηγορία. Ο Nock καταδικάστηκε επίσης για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 10 χρόνια. Μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την καταδίκη.

Δείτε επίσης: Το website της Sourcegraph παραβιάστηκε

Η επενδυτική απάτη ήταν ο τύπος εγκλήματος στον κυβερνοχώρο με τα υψηλότερα έσοδα για τους εγκληματίες το 2022. Σύμφωνα με το FBI, οι απατεώνες κατάφεραν να κλέψουν συνολικά 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια από τα θύματα. Αυτές οι απάτες είναι επιτυχημένες γιατί οι δράστες χρησιμοποιούν επιδέξιες τακτικές, όπως ψεύτικες μαρτυρίες, ειδησεογραφικά άρθρα και αναλύσεις ειδικών, για να πείσουν τα θύματα να επενδύσουν τα χρήματά τους. Επιπλέον, υπόσχονται σημαντικά κέρδη και έτσι μπορούν εύκολα να δελεάσουν τους χρήστες.

Πηγή: www.infosecurity-magazine.com