Η Apple σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει γλωσσικά μοντέλα προκειμένου να καταστήσει την Siri πιο έξυπνη στο iOS 18, σύμφωνα με φήμες.

Η επιθυμία της Apple είναι να επιτρέψει στην Siri να βοηθήσει τους χρήστες να αυτοματοποιήσουν πολύπλοκα, multi-step tasks με φωνητικές εντολές.

Δείτε περισσότερα: Tesla app για iOS: Αποκτά επίσημη υποστήριξη για τα Apple Shortcuts

Για παράδειγμα, η Siri μπορεί να εκτελέσει μια σειρά από πέντε φωτογραφίες, να τις μετατρέψει σε ένα GIF και να το στείλει σε έναν φίλο, όλα με μία μόνο ενέργεια. Επί του παρόντος, η αυτόματη μετατροπή φωτογραφιών σε GIF είναι εφικτή μέσω της εφαρμογής Shortcuts, αλλά απαιτεί χειροκίνητη ρύθμιση.

Η λειτουργικότητα του Siri αναμένεται να είναι παρόμοια με αυτή που προσφέρει η εφαρμογή Shortcuts, με πιθανότητα να παρατηρήσουμε ακόμα μεγαλύτερη ενσωμάτωση του Siri με τα Shortcuts. Τα Shortcuts έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του λειτουργικού συστήματος του iPhone και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ισχυρές αυτοματοποιημένες ενέργειες. Η Apple προσφέρει μια εκτεταμένη συλλογή επιλογών Shortcut για κάθε ανάγκη, από την αφαίρεση φόντου από εικόνες έως τη δημιουργία λιστών καθηκόντων.

Σύμφωνα με το άρθρο του The Information, η Apple σχεδιάζει να παρουσιάσει τις νέες δυνατότητες της ‌Siri‌ ως μέρος του λειτουργικού συστήματος του ‌iPhone‌ τον επόμενο χρόνο. Αυτό υπονοεί, ότι η Siri θα ενσωματωθεί στο iOS 18. Ταυτοχρόνως, ο ανταγωνιστής της Apple, η Google, εργάζεται για τη βελτίωση του Google Assistant με ένα software γλωσσικό μοντέλο, που μπορεί να αντιμετωπίσει πιο σύνθετα tasks. Έτσι, η Apple επιδιώκει να προηγηθεί της Google ή τουλάχιστον να προσφέρει παρόμοιες λειτουργίες ταυτόχρονα.

Δείτε περισσότερα: iPhone Ultra: Θα μπορεί να τραβάει spatial φωτογραφίες και video

Η personal assistant της Apple, ‌Siri‌, έχει συχνά δεχθεί κριτική για το γεγονός, ότι βρίσκεται πίσω από άλλους voice assistants (φωνητικούς βοηθούς), όπως της Google και της Alexa

, κυρίως λόγω της έμφασης της Apple στην ασφάλεια και την ιδιωτικότητα. Πολλές από τις λειτουργίες της ‌Siri‌ πραγματοποιούνται στη συσκευή αντί να γίνονται μέσω ενός κεντρικού διακομιστή, επομένως η Apple θα πρέπει να βρει μια ισορροπία ανάμεσα στην ιδιωτικότητα και τη λειτουργικότητα με την εισαγωγή γλωσσικών μοντέλων για την ‌Siri‌. Η επερχόμενη ενημέρωση του iOS 17 που αναμένεται να κυκλοφορήσει σε λίγες εβδομάδες έχει πολύ λίγες νέες λειτουργίες για την Siri, αλλά υπάρχει μια βασική λειτουργία που θα αποτελούσε σημαντικό βήμα για multi-step tasks. Η Siri στο iOS 17 είναι σε θέση να αναγνωρίζει και να ανταποκρίνεται σε πολλαπλά back-to-back αιτήματα, χωρίς να χρειάζεται επανενεργοποίηση, κάτι που δεν ήταν δυνατό στο iOS 16. Μπορείτε, για παράδειγμα, να ρωτήσετε την ‌Siri‌ για την ώρα και στη συνέχεια να ζητήσετε να στείλετε ένα μήνυμα στον φίλο σας ότι θα αργήσετε, χωρίς να κάνετε δύο ξεχωριστά αιτήματα.

Δείτε περισσότερα: Apple: Νέα συμφωνία με την Arm που εκτείνεται μέχρι το 2040

Με το ‌iOS 17‌, η Apple επίσης καταργεί τη φράση “Hey” ως “wake word”, οπότε μπορείτε τώρα απλά να πείτε “‌Siri‌” για να ενεργοποιήσετε την personal assistant. Η κατάργηση της λέξης “Hey” θα επιτρέπει τις πιο φυσικές αλληλεπιδράσεις με την ‌Siri‌.

Η Apple ακολουθεί ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την κυκλοφορία του λογισμικού της, οπότε αναμένουμε να δούμε την λίστα με τα χαρακτηριστικά του iOS 18 στο Worldwide Developers Conference (Παγκόσμιο Συνέδριο Προγραμματιστών) του 2024.

Πηγή: macrumors.com