Η ιαπωνική διαστημική υπηρεσία εκτόξευσε έναν πύραυλο στις 6 Σεπτεμβρίου στις 2:42 μ.μ. ώρα Ελλάδας, μεταφέροντας ένα τηλεσκόπιο που είναι πιο προηγμένο από το Chandra της NASA και άλλα παρατηρητήρια ακτίνων Χ που βρίσκονται ήδη σε τροχιά. Το X-Ray Imaging and Spectroscopy Mission – ή XRISM αλλά προφέρεται ως “crism” – είναι μια αποστολή υπό την ηγεσία της JAXA (Japan Aerospace Exploration Agency) σε συνεργασία με τη NASA και με τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας. Η Lia Corrales, αστρονόμος του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν και συμμετέχουσα στην αποστολή, δήλωσε στους New York Times ότι το XRISM αντιπροσωπεύει “το επόμενο βήμα στις παρατηρήσεις ακτίνων Χ”.

Δείτε επίσης: Voyager 2: Η NASA ανάκτησε την επαφή μετά από δύο εβδομάδες

Το τηλεσκόπιο θεωρείται πιο ισχυρό από τους προκατόχους του λόγω των εργαλείων του. Ένα από αυτά, που ονομάζεται Resolve, είναι ένα φασματόμετρο μικροθερμιδόμετρου με τη δυνατότητα να μετράει μικροσκοπικές αυξήσεις της θερμοκρασίας όταν οι ακτίνες-Χ προσπίπτουν στον ανιχνευτή του μεγέθους 6 επί 6 pixel. Πρέπει να λειτουργεί σε ένα περιβάλλον που είναι ένα κλάσμα του βαθμού πάνω από το απόλυτο μηδέν, το οποίο είναι εφικτό χάρη σε μια πολυβάθμια μηχανική διαδικασία ψύξης μέσα στο δοχείο του μεγέθους ψυγείου με υγρό ήλιο. Όσο όμως λειτουργεί, το εργαλείο μπορεί να μετρήσει κάθε μεμονωμένη ενέργεια των ακτίνων Χ και μπορεί να παρέχει πληροφορίες για τη σύνθεση, την κίνηση και τη φυσική κατάσταση της πηγής του.

Οι Times αναφέρουν ότι η ομάδα της αποστολής αναμένει ότι τα φασματοσκοπικά δεδομένα του Resolve θα είναι 30 φορές πιο ευκρινή από αυτά που μπορούν να παρέχουν τα όργανα του Chandra. Μπορεί να ανιχνεύσει ακτίνες Χ με ενέργειες που κυμαίνονται από 400 έως 12.000 ηλεκτρονιοβόλτ, οι οποίες σύμφωνα με τη NASA

μπορούν να μας δώσουν τα δεδομένα που απαιτούνται για να μάθουμε περισσότερα για τις πιο θερμές περιοχές, τις μεγαλύτερες δομές και τα αντικείμενα με την ισχυρότερη βαρυτική έλξη στο σύμπαν. Ωστόσο, οι επιστημονικές εργασίες του XRISM δεν θα ξεκινήσουν πριν από τον Ιανουάριο, καθώς οι επιστήμονες πρέπει ακόμη να ενεργοποιήσουν τα όργανά του και να τα συντονίσουν τους επόμενους μήνες.

Πρόταση: IBM και NASA συνεργάστηκαν για να κατασκευάσουν το GPT των Επιστημών της Γης

Εκτός από το XRISM, ο πύραυλος εκτοξεύτηκε στο διάστημα μεταφέροντας την αποστολή Smart Lander for Investigating Moon (SLIM). Ο μικρής κλίμακας Lander πήρε το παρατσούκλι “Moon Sniper”, επειδή σχεδιάστηκε για να αποδείξει ότι είναι δυνατή η προσγείωση με ακρίβεια σε απόσταση 100 μέτρων από έναν συγκεκριμένο στόχο. Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες από την JAXA, το XRISM είχε ήδη διαχωριστεί από τον πύραυλό του και είχε ήδη τεθεί σε τροχιά. Εν τω μεταξύ, το SLIM θα συνεχίσει να ταξιδεύει για μήνες μέχρι να φτάσει στο φεγγάρι.

Διαβάστε επίσης: Αφροδίτη: NASA, ESA και JAXA θα ανακαλύψουν τα μυστικά του πλανήτη;

πηγή πληροφοριών:engadget.com