Το διαστημόπλοιο OSIRIS-REx της NASA έρχεται πίσω στη Γη, φέρνοντας μαζί δείγματα από τον αστεροειδή Bennu. Στις 10 Σεπτεμβρίου, το διαστημόπλοιο πραγματοποίησε έναν κρίσιμο ελιγμό διόρθωσης τροχιάς, ενεργοποιώντας τα Attitude Control System (ACS) thrusters του προκειμένου να ευθυγραμμιστεί με τη Γη.

Αυτή η προσαρμογή ήταν κρίσιμη για να διασφαλιστεί η ασφαλής παράδοση της κάψουλας με το δείγμα, αλλάζοντας την ταχύτητα του διαστημικού σκάφους κατά περίπου μισό μίλι την ώρα.

Το διαστημικό σκάφος OSIRIS-REx, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται 4 εκατομμύρια μίλια μακριά και ταξιδεύει με ταχύτητα περίπου 14.000 mph προς τη Γη, έχει προγραμματιστεί να απελευθερώσει το δείγμα από απόσταση 63.000 μιλίων πάνω από την επιφάνεια της Γης, στις 24 Σεπτεμβρίου. Η πρόσφατη προσαρμογή της τροχιάς ήταν απαραίτητη, διαφορετικά το διαστημικό σκάφος και το πολύτιμο φορτίο του θα προσπερνούσαν τη Γη.

Δείτε επίσης: Aditya-L1 Ινδία: Το διαστημικό σκάφος είναι έτοιμο να εξερευνήσει τον Ήλιο

Το δείγμα περιλαμβάνει πέτρες και σκόνη από τον αστεροειδή Bennu και θα εισέλθει στην ατμόσφαιρα ακριβώς έξω από τις ακτές της Καλιφόρνιας στις 8:42 π.μ. MDT / 10:42 π.μ. EDT. Περίπου 13 λεπτά μετά την απελευθέρωση, αναμένεται να προσγειωθεί σε μια προκαθορισμένη περιοχή στο Test and Training Range Υπουργείου Άμυνας στη Γιούτα, νοτιοδυτικά του Salt Lake City.

Η αποστολή του OSIRIS-REx της NASA σηματοδοτεί την πρώτη προσπάθεια των ΗΠΑ να συλλέξουν ένα δείγμα από έναν αστεροειδή και να το φέρουν πίσω στη Γη. Το ακατέργαστο υλικό από τον Bennu θα παράσχει στους επιστήμονες ανεκτίμητες γνώσεις για το πρώιμο ηλιακό σύστημα

και την προέλευση της ζωής.

Δείτε επίσης: James Webb: Κοίταξε στα βάθη ενός κοντινού κατάλοιπου σουπερνόβα

Αφού μεταφέρει το δείγμα από τον Bennu, το διαστημόπλοιο OSIRIS-REx θα ξεκινήσει την επόμενη αποστολή του. Περίπου 20 λεπτά μετά την απελευθέρωση της κάψουλας, θα ανάψει τους κινητήρες του προκειμένου να απομακρυνθεί από τη Γη και να θέσει πορεία για τον αστεροειδή Apophis, σηματοδοτώντας την έναρξη της αποστολής OSIRIS-APEX (OSIRIS-Apophis Explorer).

Ίσως χρειαστεί άλλη μια προσαρμογή της θέση του διαστημόπλοιου στις 17 Σεπτεμβρίου, εάν οι μηχανικοί κρίνουν ότι είναι απαραίτητη μια τελική προσαρμογή στην τροχιά του, πριν από την απελευθέρωση της κάψουλας στις 24 Σεπτεμβρίου.

Δείτε επίσης: Αστεροειδής πέρασε σε απόσταση μόλις 4.000 χιλιομέτρων από τη Γη

Το OSIRIS-REx, το οποίο είναι η σύντομη εκδοχή του “Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security, Regolith Explorer” αναπτύχθηκε για να διερευνήσει αστεροειδείς και να μας προσφέρει γνώσεις για αυτά τα ουράνια σώματα. Αυτό το διαστημόπλοιο είναι ικανό να λαμβάνει δείγματα από αστεροειδείς και να τα φέρνει πίσω στη Γη, χάρη σε ένα ειδικά σχεδιασμένο μηχανισμό λήψης δειγμάτων. Μετά από την επιτυχή συλλογή δειγμάτων από τον Bennu, το OSIRIS-REx ετοιμάζεται για το επόμενο κεφάλαιο της αποστολής του, την εξερεύνηση του αστεροειδούς Apophis.

Πηγή: www.indiatoday.in