Δύο αξιοσημείωτα πράγματα εμφανίζονται σε ένα πρόσφατο βίντεο του Michael MJD. Το ένα είναι ένας iMac G3 από το 1999 που ανταποκρίνεται όχι μόνο στα taps και τα drags της οθόνης αφής, αλλά και και στην πίεση αφής. Το άλλο είναι ένα αυτοκόλλητο στο πλάι του Strawberry tray-loading iMac, που υποδεικνύει ότι επρόκειτο για ένα “Engineering Prototype” από την Elo, μια εταιρεία που ήταν επίσημος “Value Added Reseller” για τα προϊόντα της Apple.

Δείτε επίσης: Τα νέα iMac με M3 μπορεί να έρθουν τον Οκτώβριο

Η κυκλοφορία του πρώτου iMac έγινε πριν από 25 χρόνια τον περασμένο μήνα. Η συσκευή ήταν μια σημαντική ανακάλυψη σε πολλά επίπεδα. Το διαφανές, έντονα χρωματισμένο πλαστικό, το βελτιωμένο σχήμα με τις στρογγυλεμένες γωνίες και η τολμηρή για την εποχή επιλογή να απαρνηθούν οι floppy drives και οι μυριάδες άλλες θύρες PC έκαναν τον iMac G3 ένα σύμβολο του στυλ, σε σημείο που ο G3 αποτελεί μέρος της μόνιμης συλλογής του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης. Επανέφερε και ενίσχυσε τη θέση της Apple στο τεχνολογικό τοπίο. Και, όχι άδικα, έδωσε το έναυσμα για μια εποχή που καθόρισε την έξαρση του διαφανούς σχεδιασμού.

Ο iMac G3 προανήγγειλε ορισμένες από τις μελλοντικές στρατηγικές και την εστίαση της Apple, αλλά η εταιρεία και το επιχειρηματικό της μοντέλο περιείχαν πολλές πτυχές μιας παλαιότερης εποχής. Η Elo, μια εταιρεία που συνεχίζει να κατασκευάζει οθόνες αφής για συστήματα point-of-sale και άλλες εφαρμογές, μετέτρεψε ορισμένους iMac σε κιόσκια με οθόνη αφής, με την έγκριση της Apple ως “Value Added Reseller”. Όπως επισημαίνει ο Michael MJD στο βίντεό του, ο iMac είχε νόημα ως ένας εμφανίσιμος υπολογιστής που θα μπορούσε να τοποθετηθεί σε μια επιφάνεια και να επιτρέψει στους ανθρώπους να τον χειρίζονται χωρίς πληκτρολόγιο ή ποντίκι. Επιπλέον, η Elo ήταν μόνο μία από τις τρεις γνωστές εταιρείες που προσέφεραν αυτό το είδος μετατροπής της οθόνης αφής από third-party.

Η Elo το κατάφερε ίσως με τον πιο κομψό τρόπο, τοποθετώντας δύο μετατροπείς στην τυπική οθόνη CRT, έναν για να εκπέμπει και έναν για να λαμβάνει ακουστικά κύματα. Το άγγιγμα της οθόνης διαταράσσει το μοτίβο των κυμάτων και μεταβάλλει το πλάτος σε ένα συγκεκριμένο σημείο, από το οποίο η τεχνολογία της Elo μπορεί να συμπεράνει μια συντεταγμένη Χ/Υ και ακόμη και το βάθος του άξονα Ζ της πίεσης που ασκείται. Μια πλακέτα ελέγχου που είναι εγκατεστημένη στο πίσω μέρος της CRT επεξεργάζεται αυτές τις πληροφορίες και τις μεταφέρει στον υπολογιστή μέσω ενός εσωτερικού καλωδίου που συνδέεται σε μία από τις δύο τυπικές θύρες USB του υπολογιστή.

Πρόταση: Το M3 Chip της Apple θα έρθει στα επερχόμενα μοντέλα MacBook Air και iMac;

Ο Michael MJD είναι εντυπωσιασμένος με την τεχνολογία, αλλά λίγο λιγότερο ενθουσιώδης για τη χρήση του MacOS 8.6 (αυτό που μπορείτε τώρα να εκτελέσετε σε ένα πρόγραμμα περιήγησης). Τα στοιχεία ελέγχου της επιφάνειας εργασίας και οι στόχοι του ποντικιού είναι πολύ μικρά για να χρησιμοποιηθούν ακόμη και με ένα σχετικά ακριβές πάνελ αφής. Αν αυτός ο iMac μεταγενέστερου σταδίου έφτανε στην έκδοση, πιθανότατα θα έτρεχε προσαρμοσμένο λογισμικό με μεγάλα κουμπιά σε στυλ εστιατορίου. Αλλά λειτουργεί και μπορεί να λειτουργούσε εξαιρετικά, και όλα αυτά για μια τιμή που πιθανότατα ξεπερνούσε τα 1.500 δολάρια.

Το πρόγραμμα Value Added Reseller (VAR) της Apple εξακολουθεί να υφίσταται, με εταιρείες όπως η WEI και άλλες να προσφέρουν υποστήριξη επιχειρηματικής πληροφορικής, ασφάλεια ή άλλες υπηρεσίες που σχετίζονται κυρίως με το λογισμικό για όσους αναζητούν μια εγκατάσταση με προσοχή. Αλλά το είδος της μεταπώλησης προστιθέμενης αξίας που θα έβλεπε την Apple να επιτρέπει σε μια εξωτερική εταιρεία να τοποθετεί πλακέτες στην πίσω πλευρά των οθονών της και να τις πουλάει με το λογότυπο της Apple ακόμα κολλημένο; Αυτό έχει εκλείψει εδώ και τόσο πολύ καιρό που είναι ένα ανοιχτό ερώτημα τι πραγματικά σημαίνει VAR στις μέρες μας. (Hat tip στο Hackaday όπου είδαμε αρχικά το βίντεο του Michael MJD, ακόμα κι αν δεν μπορούμε να βρούμε τον αρχικό σύνδεσμο τώρα).

Διαβάστε επίσης: Apple: Έτοιμη για κυκλοφορία νέων iMac; Τι προσφέρουν;

πηγή πληροφοριών:artechnica.com